הוועדה המסדרת: אופוזיציה .VS אופוזיציה
מיכאלי כמעט העבירה נוהל שיאלץ שרים, ואף את ראש הממשלה, לענות לשאלות ספונטניות, אך ברגע האחרון חבריה לאופוזיציה שמו לה רגל
״הרעיון הוצע על ידי יו״ר הכנסת יולי אדלשטיין אחרי שהגענו למבוי סתום סביב מספר הפעמים והאופן שבו נקיים הצבעות על אי־אמון בכנסת״, תיארה השבוע מיכאלי, שישבה עם יו״ר הקואליציה צחי הנגבי. השניים בנו יחדיו מנגנון ייחודי וחדש: אמנם האופוזיציה תקבל פחות הזדמנויות להעלות הצבעה של אי־אמון בכל מושב כנסת, אך תקבל כעשר הזדמנויות במהלך המושב לקיים ״שעת שאלות״. במהלך השעה, יאלץ שר להשיב לשורה ארוכה של שאלות שיפנו אליו שני שלישים מחברי אופוזיציה ושליש מקרב חברי הקואליציה. השאלות יהיו ברובן ״שאלות בהפתעה״ כאלה שהוא לא יוכל להתכונן עליהן. באחת מעשרת הפעמים, ייאלץ ראש הממשלה בכבודו ובעצמו לענות לשאלות האקראיות.
״עברתי על זה עם כל סיעות האופוזיציה ואישרתי את זה עם כולם״, אומרת מיכאלי, וההצעה הגיעה לוועדת הכנסת של ח״כ דוד ביטן מהליכוד בידיעה שהיא עולה. ביטן כבר, היה מעוניין להעלות את הנושא להצבעה, אבל אז הודיעו לפתע רוזין וטיבי שהם מתנגדים. ״ידעתי שבמרצ יש מתנגדים, אבל טיבי הודיע לי מפורשות שהוא איתנו", אומרת מיכאלי. המבוכה שהשתלטה על חדר הוועדה היתה גדולה וסוכם כי הדיון יידחה בשבוע עד שהאופוזיציה תסדר בינה לבין עצמה את העניינים.
כעת נראה שהמהלך לא ייצא לפועל בעיקר לאור התנגדות עזה שמביעים בעניין במרצ. רוזין אמרה: ״אני תומכת בשעת שאלות, זה יכול להיות מצוין מענה לשאלות קשות וספונטניות. אבל אני לא רוצה שיקחו לי את אחד הכלים הכי חשובים שיש לאופוזיציה וזה הצבעות אי־האמון״.
הצבעות אי־האמון הן כיום, הלכה למעשה, הצבעות ריקות מתוכן אחרי שהכנסת הקודמת חוקקה את חוק אי־האמון הקונסטרוקטיבי שבו יש להציג גם ממשלה חלופית לצד הפלתה בעזרת 61 ח״כים. ובכל זאת חשוב למרצ לקיים את הצבעות אי־האמון הללו, כמו זו שהתקיימה ממש אתמול.
כי הסיפור האמיתי שעומד מאחורי זה הוא הגעתם של השרים לכנסת: בלי הצבעות על אי־אמון, או דיון ״40 חתימות״ אליו מחויב ראש הממשלה להגיע, הוא ושריו פשוט לא באים לכנסת. הם לא חייבים. והחוק הנורבגי, זה שמאפשר לשר להתפטר מהכנסת, כפי שעשה רק אתמול שר האוצר משה כחלון, מרחיק אותם עוד יותר מהמשכן. כחלון, למשל, לא צפוי להיראות במסדרונות הכנסת חודשים ארוכים, פשוט כי אין לו סיבה לבוא. אין שום דרך לחייב שר שאינו חבר כנסת להגיע למקום שכבר אינו עבודתו.
״תראי את ימי שלישי, הם ריקים לגמרי. אף אחד לא בא. היום בגלל הצבעות האי־אמון לפחות באים שרים בימי שני״, אומרת רוזין. "כשנפתלי בנט לא היה ח״כ לא היה לי קשר איתו. ואני רוצה אותם פה כדי שתהיה לי איתם תקשורת, שרים הם חלק מהכנסת״. מסיבה זו, גם טיבי ומפלגתו החליטו לבסוף שלא לתמוך במהלך של מיכאלי.
וכך לעת עתה, לא נזכה לראות חברי כנסת עומדים וצועקים, צולבים אחד אחרי השני, ואת ראש הממשלה, כפי שנעשה בפרלמנט הבריטי.
2. יועץ בכיר לשעבר, לשר בכיר עדיין, יושב בבית ממורמר מאוד. הוא אינו מועסק וספג יחס קשה בנוגע לתנאי ההעסקה שלו מאותו השר וכן מיתר חברי הסיעה שלו.
ברוח פרסומות ״יוסף״ שפושטות בכל מקום, העלה היועץ פוסט בעמוד הפייסבוק שלו השבוע: ״זה יוסף. יוסף יודע כמה דברים על כמה אנשים שנחשבים חשובים. יוסף הוא איש אמון דיסקרטי ולויאלי, הוא גם אדם די נחמד. הבעיה שהאנשים החשובים ניצלו ומנצלים את כל זה כדי להתנהג אליו בצורה בלתי נסלחת. אז יש מצב שבקרוב מאוד ליוסף יימאס להיות נחמד כי הוא די נדפק מזה והוא יתחיל לספר בפומבי דבר או שניים. יש ליוסף תחושה מבוססת ניסיון שהדבר הזה ישנה את היחס אליו״.
במפלגה שאיתה עבד היועץ הבכיר נכנסו לכוננות והמתח רב - האם יממש היועץ שראה ושמע כמה דברים מעניינים מקרוב, את איומיו?
קריאה לסדר: קצרים מהמסדרונות
בפתח ישיבת סיעת הליכוד השבוע בירך ראש הממשלה בנימין נתניהו את שר העלייה והקליטה זאב אלקין להולדת בתו, שנולדה יום קודם לכן. ״יש לך כבר בייביסיטר?״ התעניין נתניהו וח״כ יואב קיש מיהר לצעוק - ״כי אם לא, יש ביבי־סיטר לתינוקת״ וזכה לצחוק מהקהל, על כך השיב נתניהו - ״אני את שלי כבר עשיתי״ ולא היה ברור האם התכוון לילדיו שלו או לתשדיר התעמולה מקמפיין הבחירות בו הצטלם כשהוא עושה עבודת שמרטפות.
השלג הקל שירד ביום שלישי בצהריים הוציא מחדרי הוועדות בקולות של צהלה ושמחה את עובדי המשכן, שמיהרו להצטלם ולצלם את תופעת הטבע. אלא שהשמחה התחלפה עד מהרה בחרדה פן ייחסמו דרכי הגישה ולא יהיה ניתן לצאת מהכנסת. זמן לא רב אח״כ בוטלו כל הדיונים והנהלת הכנסת הוציאה מכתב ובו קריאה לחברי הכנסת ועוזריהם לשריין לעצמם מקומות בבתי המלון הסמוכים למקרה שייתקעו. גם כל דיוני הוועדות למחרת בוטלו ואפילו ״חוק העמותות״ מעורר המחלוקת נדחה - הכל כדי לגלות שלמרות האיומים הדרכים נותרו פתוחות, והשלג נמס עוד לפני שנגע בקרקע.
שר החקלאות אורי אריאל סקר אתמול לפני ועדת הכלכלה את פעילות משרדו. פרק מיוחד הקדיש לצער בעלי חיים: ״ישנם הרבה חברי כנסת שהנושא חשוב להם ולא אתחיל להגיד שמות כי אשכח ואז יהיו מי שייעלבו״, אמר. יו״ר הוועדה איתן כבל השיב: ״תופתע לגלות שיש גם בעלי חיים ימניים״, ועל כך השיב השר: ״בוא נשאיר אותם שמאלניים כי אלו חיות
ששוחטים אותם״, אמר וזכה לתגובות מעורבות של תדהמה וחיוכים.
ולסיום, החשש מפני השלג אמנם הביא לביטול של כל דיוני הוועדות שהיו אמורים להתקיים ביום שלישי בכנסת, אבל אחרי הצהריים המליאה דווקא עבדה, לאחר שחוץ מכמה פתיתים שנמסו, שום שלג לא נערם ברחובות. אלא שמשכן הכנסת היה משכן רפאים, 15 חברי כנסת בלבד הטריחו את עצמם והגיעו בכל זאת - רובם, כך נראה, ירושלמים. כך מצא את עצמו ח״כ רועי פולקמן מכולנו יושב לבד במזנון הח״כים הסואן בדרך כלל. את התמונה הוא העלה לחשבון הטוויטר שלו וכתב ״פאניקה מקצת שלג (שלא היה). יום שלישי, צהריים, מזנון הכנסת״. השממה בכנסת בלטה במיוחד על רקע האירועים לציון יום השואה הבינלאומי — שבוטלו.
תגובה אחת לכתיבת תגובה