אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהו הסוד של האיש המאושר ביותר בעולם? צילום: ויקיפדיה

מהו הסוד של האיש המאושר ביותר בעולם?

הפסיקו לחשוב כל הזמן "אני, אני, אני", תשאפו להיטיב עם האחר והקדישו 15 דקות ביום למחשבות שמחות. אלו רק חלק מהעצות של נזיר בודהיסטי בן 69 שמחזיק בתואר "האיש המאושר בעולם"

28.01.2016, 20:59 | שירות כלכליסט

מי האיש המאושר בעולם? לפי גוגל זהו מתייה ריקאר. נזיר בודהיסטי בן 69 יליד צרפת שכונה "האיש המאושר ביותר בעולם".

זאת משום שריקאר השתתף במחקר בן 12 שנה שבדק את השפעות המדיטציה על מבנה המוח, שאותו ערך חוקר בתחום הנוירולוגיה באוניברסיטת וויסקונסין, בשם ריצ'רד דייווידסון. במסגרת המחקר חוברו לראשו של ריקאר 256 חיישנים שמצאו כי בעת שריקאר ערך מדיטציה, תודעתו נעשית קלה במידה ניכרת.

על פי הממצאים "מוחו מפיק רמה של קרני גמא – המיוחסות למודעות, תשומת לב, למידה ולזיכרון – ברמה שטרם נראתה בספרות הנוירולוגית המקצועית", כתב דייווידסון. הסקירה מראה עוררות יוצאת דופן של קליפת המוח הקדמית השמאלית בהשוואה לימנית, שמשמעה יכולת יוצאת דופן לחוש שמחה וצמצום הנטייה לשליליות".

ריקאר, שלדבריו יושב לעיתים במדיטציה במשך ימים שלמים ברציפות מבלי להשתעמם, מודה שהוא אדם מאושר באופן כללי. זאת על אף שהוא חש שהתואר "האיש המאושר בעולם" הוא הגזמה תקשורתית. הוא שוחח עם אתר ביזנס אינסיידר בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, וחלק כמה מתובנותיו לגבי אושר.

מתייה ריקאר , צילום: ויקיפדיה מתייה ריקאר | צילום: ויקיפדיה מתייה ריקאר , צילום: ויקיפדיה

הפסיקו לחשוב "אני, אני, אני" כל הזמן

על פי ריקאר, המפתח הוא באלטרואיזם. זאת משום שהתמקדות בעצמי וניסיון בלתי פוסק לשפר את החיים שלנו עצמנו הוא עיסוק מעייף, מלחיץ ומוביל בסופו של דבר לאומללות. "לא מדובר במוסר, אלא שההתעסקות ב'אני, אני, אני' כל היום מאוד מחניקה ואומללה משום שכך אנו חווים את העולם כולו כאיום או כאמצעי פוטנציאלי לצרכינו".

אם ברצוננו להיות מאושרים, אומר ריקאר, עלינו לשאוף להיטיב עם האחר, מה שלא רק יגרום לנו לחוש טוב יותר עם עצמנו אלא יגרום לאחרים לראות אותנו בעין חיובית. לא שעלינו להיות מטרה לניצול בידי אחרים, מזהיר ריקאר, אלא שיש לשאוף להיות אדיבים בגבולות נכונים.

"אם המחשבות שלנו מתמקדות בנתינה לאחרים – בתשוקה אמיתית ובסולידריות – הרי שזהו מצב מנטלי בריא ביותר המביא לשגשוג אישי. כך שאנו במצב מנטלי טוב בהרבה ובהתאם – המצב הפיזי שלנו יהיה טוב יותר. כך מראים המחקרים. כמו כן הדעה של הסובבים תהיה חיובית מאוד", אומר ריקראד.

כל זה נשמע מצוין בתיאוריה אולם כיצד נוכל להפוך לאלטרואיסטים באמת ולחסום מחשבות אנוכיות?

התחילו לאמן את מוחכם כאילו הייתם מתאמנים לריצת מרתון. ריקאר מאמין שלכולנו היכולת להגיע לתודעה קלה יותר משום שבכולנו יש פוטנציאל לטוב (אלא אם כן מדובר ברוצח סדרתי שמשהו משובש במוחו מבחינה כימית). אולם, כפי שרץ מרתון זקוק לאימון לפני ריצה של 42 קילומטרים, אנשים המבקשים להיות מאושרים יותר צריכים לאמן את תודעתם. השיטה המועדפת על ריקאר היא המדיטציה.

"באימון מנטלי תמיד אפשר להביא את רמת האושר שלנו לרמה גבוה יותר. כמו בריצה – אם אני מתאמן, אוכל אולי לרוץ מרתון. אולי לא אהיה אלוף אולימפי, אולם יש הבדל ענק בין להתאמן ולא להתאמן. על כן למה לא ניישם זאת גם בתודעה שלנו. ישנה דעה שתכונות כגון טוב לב, תשומת לב, איזון רגשי וגמישות הם תכונות נרכשות. כך שאם אפשר לשים אותן ביחד אפשר לומר שאושר הוא יכולת נלמדת".

איך, אם כך, אפשר לאמן את התודעה להיות מאושרת יותר?

השקיעו 15 דקות ביום למחשבות שמחות. ריקאר ממליץ להתחיל עם רבע שעה של מחשבות חיוביות ביום. בדרך כלל תחושות של אושר ואהבה הן חולפות ביעף, ואנו עוברים למחשבה הבאה. במקום זאת, ממליץ ריקאר, לנסות למנוע מהמחשבות לנדוד למקומות אחרים ולהתמקד ברגשות החיוביים למשך זמן מה. אם נאמץ את המנהג היומי הזה, נוכל להרגיש בתוצאות אפילו תוך שבועיים. אם מתאמנים במשך 50 שנה, כפי שעשה ריקאר, אפשר להפוך למקצוען אמיתי בתחום האושר.

נקודות אלו זוכות לסימוכין מעולם המחקר. דייווידסון מצא שמדיטציה של 20 דקות ביום יכולה להעצים את רמות האושר.

תגיות