אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעלי המניות מאיימים לגרור את אלשטיין לבית המשפט צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

בעלי המניות מאיימים לגרור את אלשטיין לבית המשפט

בעל השליטה באי.די.בי קיבל מבעלי מניות המיעוט אולטימטום של 72 שעות: "העבר את המסמכים שנוגעים להנפקה או שנפנה לביהמ"ש"

02.02.2016, 07:19 | גולן חזני

בעלי מניות המיעוט באי.די.בי החלו אתמול בהליכים טרום־משפטיים נגד דירקטוריון אי.די.בי ובעל השליטה בחברה אדוארדו אלשטיין. ל"כלכליסט" נודע כי המחזיקים הגדולים במניות המיעוט שלחו אתמול מכתב חריף לאלשטיין ולדירקטורים בחברה, שבו הם טענו כי הנפקת המניות שמתכננת אי.די.בי פתוח לבצע בהיקף של חצי ממיליארד שקל איננה חוקית. ההנפקה אמורה להתבצע במהלך פברואר ובמחיר שלא יפחת מ־71.4 אגורות למניה, הנחה של כ־40% לעומת המחיר בעת ההודעה על ההנפקה ב־24 בינואר. החברה תנפיק 700 מיליון מניות חדשות ובכוונתה לגייס מהציבור 500 מיליון שקל לפחות.

קראו עוד בכלכליסט

על המכתב חתום עו"ד יצחק אבירם, שמתמחה בתביעות ייצוגיות ובמאבקים נגד בעלי שליטה. המאבק של בעלי המניות מתנהל במקביל למאבק זהה שמנהלים נאמני הסדר החוב באי.די.בי חגי אולמן ואייל גבאי. ההנפקה מדללת את בעלי מניות המיעוט ב־83%, וכך גם את התמורה שהם אמורים לקבל בהצעות הרכש שלהן התחייב אלשטיין בעת חתימת הסדר החוב בינואר 2014. על פי המכתב, הנזק לבעלי מניות המיעוט בביצוע ההנפקה ובדילולם הנו 430 מיליון שקל.

לא זקוקה לכסף מיידית

המכתב איננו מציין מיהם בעלי המניות הגדולים שעומדים מאחוריו, אולם הם מעניקים לחברה ולדירקטורים שלה אולטימטום של 72 שעות כדי להיענות לדרישותיהם בטרם יפנו לבית המשפט. בנוסף, המכתב נשלח עם עותק לרשות ני"ע ולמגדל, שמבטחת את הדירקטורים. המכתב נשלח לחברת הביטוח מאחר שאחת הטענות היא שהנזק לבעלי המניות עולה על הכיסוי הביטוחי של החברה במקרה כזה, אם בכלל קיים כיסוי.

אדוארדו אלשטיין, צילום: אוראל כהן אדוארדו אלשטיין | צילום: אוראל כהן אדוארדו אלשטיין, צילום: אוראל כהן

הטענה המרכזית של בעלי המניות היא שההחלטה על ההנפקה איננה חוקית, ומאחר שאלשטיין הוא בעל עניין אישי בהנפקה, על ההחלטה היה להתקבל לא רק בדירקטוריון אלא גם בוועדת הביקורת ובאסיפה הכללית של בעלי המניות. המחזיקים מזהירים את הדירקטורים, כולל הדח"צים, כי בהיעדר אישור של שלושה הגורמים, מדובר בהפרת אמונים שלהם כלפי החברה ובעלי מניותיה.

מדוע מדובר בעניין אישי? על פי הטענות של בעלי מניות המיעוט, אי.די.בי אינה זקוקה ל־500 מיליון שקל מיידית, אלא תזדקק להם רק במאי. בינתיים החברה זקוקה ל־100 מיליון שקל בלבד לפירעון חובותיה. "כל המטרה של קיום הגיוס בפברואר היא שאת הגיוס יממנו בעלי מניות המיעוט בחברה", נטען במכתב, "ולא כלל בעלי המניות, שעמם נמנים גם בעלי השליטה. כתוצאה מההנפקה ישמור בעל השליטה על שיעור אחזקתו בחברה מבלי להשקיע בה מהונו".

עניין אישי במועד ההנפקה

עניין אישי נוסף של אלשטיין בהנפקה, לטענת בעלי המניות, הנו שטר הון של 210 מיליון שקל, שבו הוא מחזיק בשל הלוואה שהעניק לחברה בדצמבר האחרון. אלשטיין זכאי להמיר את שטר ההון למניות במחיר הנמוך ב־10% מהמחיר הממוצע של המניה ב־30 הימים האחרונים. לפני ההחלטה על ההנפקה נסחרה המניה במחיר של 1.2 שקלים, ואילו ההנפקה היא במחיר של 71.4 אגורות, כך שאלשטיין ימיר את הסכום להרבה יותר מניות (330 מיליון מניות) וייהנה מהמחיר הנמוך. גם מועד ההנפקה, ימים ספורים לפני סיום המועד להצעת הרכש במרץ, מהווה, לטענת בעלי המניות, עניין אישי של אלשטיין, שכן "מדוע הוא לא מבצע את ההנפקה במרץ או אפריל, אף על פי שהחברה איננה זקוקה להון הזה מיידית?".

בעלי המניות מבקשים מהחברה את כל המסמכים הנוגעים לקבלת ההחלטה על ההנפקה. כמו כן הם דורשים התייחסות לגבי העניין האישי של אלשטיין בהנפקה ומדוע ההחלטה לא אושרה בוועדת הביקורת של החברה. שאלה מהותית נוספת שהם מעלים היא מדוע החברה מתעקשת לבצע הנפקה במחיר נמוך במקום לדחות את מועד מימוש האופציות שהנפיקה החברה במחיר מימוש של 1.66 שקלים למניה.

לסיום מבקשים בעלי המניות כי במקרה שיוחלט בכל זאת לקיים את ההנפקה, יודגש על פני כריכת התשקיף כי קיים סיכון רב שבעלי מניות המיעוט יפעלו באמצעים משפטיים למיצוי זכויותיהם כנגד מי שירכוש מניות בהנפקה.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
תגובה למספר 5 (פוליטיקו)
קודם כל אני אינני עו"ד ולכן כל הדברים הבאים זה פשוט עמדתי/דעתי. מה שהחברה מנסה להנפיק זה את הזכות להשתתף בהצעת הרכש. לא זכור לי שזהו נכס של החברה (אתה רואה אותו איפהשהו במאזנים?) ולכן אני לא מבין איך זה חוקי. המקרה של אידיבי הוא יחודי בגלל שחלק מהמניות הן בעלות זכות אבל הזכות הזאת שייכת לאותם בעלי מניות ולהם בלבד (אגב כפי שאתה יודע למניות של אלשטיין אין את הזכות הזאת ולכן זאת עוד דוגמא לכך שהנכס הזה הוא לא של החברה אחרת כל מניה הייתה שותפה בנכס הזה). חברה יכולה להנפיק מניות שמייצגות את הזכות להשתתף בנכסיה ולכן כיוון שאלו אינם נכסיה, אני לא מבין איך זה חוקי. המקרה של הנפקת זכויות שהיה עד היום הוא שונה כיוון שאין הנפקה החוצה (אלא זכויות בין בעלי המניות הקיימים כאשר אלשטיין מנוע מלמכור את זכויותיו החוצה). אם אתה רוצה ללכת יותר רחוק אתה מוזמן ללכת לפסיקת השופט האחרונה שקבעה שאין לייצר זכאות "יש מאין", במילים אחרות במידה ובעלי מניות המיעוט לא עושים דבר זכאותם לא אמורה להיפגע וכפי שאתה מבין זה לא המצב במיקרה הזה. במקרה שלחברה יש צורך דחוף למזומנים והנפקה נדרשת, הם מוזמנים "לנתק" את הזכאות להשתתף בהצעות הרכש מהמניות (לדוגמא באמצעות הצעת רכש שמכסה את הכמות של שתי המנות, כאשר התשלום בפועל מתבצע בתאריכים שנבעו מראש) ואז מה שהם מנפיקים זה באמת רק את הנכסים שבבעלות החברה. כמובן שבמקרה של "ניתוק" הזכות לפני ההנפקה, לא יהיה ניתן להנפיק במחיר שהם מציאים וזאת למעשה ההוכחה שמה שמנפיקים זה את הזכות שאיננה למעשה נכס של החברה.
דיגר , השרון  |  02.02.16
לכל התגובות