אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלוביץ החזיר את ההשקעה בבזק, ונשאר עם 6 מיליארד שקל צילום: יובל חן

ניתוח כלכליסט

אלוביץ החזיר את ההשקעה בבזק, ונשאר עם 6 מיליארד שקל

הפצת מניות בזק השבוע הזרימה חמצן לבי־קום של שאול אלוביץ ותאפשר לחברה לחלק דיבידנדים לאינטרנט זהב במעלה הפירמידה הבורסאית. מניית בזק ירדה אתמול ב־6% בתל אביב, ומי שרכש את המניה מאלוביץ הפסיד יותר מ־2% ביום אחד

03.02.2016, 09:26 | אלי שמעוני

שאול אלוביץ, בעל השליטה בקבוצת בזק, יכול לרשום את השבוע הנוכחי כמהותי לייצוב הפירמידה שלו. בי־קום מכרה 115 מיליון מניות של בזק (4.2% מהמניות) בתמורה לכ־980 מיליון שקל. לאחר המכירה תיוותר בי־קום עם 26.3% ממניות בזק.

קראו עוד בכלכליסט

אלוביץ מחזיק בבזק באמצעות פירמידה בת שלוש קומות של חברות בורסאיות. יורוקום, חברה פרטית של אלוביץ, מחזיקה ב־59.8% ממניות החברה הציבורית אינטרנט זהב, אשר מחזיקה ב־64.8% מחברת בי־קום הבורסאית — כאשר האחרונה מחזיקה ב־26.4% ממניות בזק. כך שבשרשור מחזיק אלוביץ בכ־11% מבזק.

אם בעבר היה נראה כי הפירמידה הממונפת של אלוביץ, שנשענה על חוב ענק ואג"ח זבל, נוטה ליפול, הרי שהמכירה שלשום סייעה לייצב את מבנה ההון של בי־קום, שכעת מחזיקה מניות בזק ששוויין 6 מיליארד שקל, ומנגד יש לה חוב של כ־1.5 מיליארד שקל. המהלך הוריד את המינוף של בי־קום מ־39% לרמה של 25%.

פרת מזומנים

רווחי העתק של בזק, חלוקת דיבידנד אגרסיבית ושוק חוב נוח — אלה שלושת הגורמים שסייעו לאלוביץ לייצב את המבנה שנראה רעוע לפני 4–3 שנים. אלוביץ רכש את גרעין השליטה בבזק באמצעות יורוקום מקבוצת סבן־אייפקס־ארקין בעסקה שהושלמה בתחילת 2010. תמורת 30.68% ממניות בזק שילם אלוביץ 6.5 מיליארד שקל, במחיר ששיקף אז מחיר של 8 שקלים למניה ולחברה שווי שוק של 21 מיליארד שקל.

במהלך השנים בי־קום לא מכרה מניות של בזק, ובשנת 2011 — רגע לפני חלוקת דיבידנדים משמעותית — אלוביץ אף הגדיל את האחזקה בה. שלשום היתה הפעם הראשונה שבה מכרה בי־קום מניות בהיקף מהותי.

אלוביץ משך במהלך השנים דיבידנד עצום בהיקף כ־5.1 מיליארד שקל — דיבידנדים שמשקפים תמורה של 6 שקלים למניית בזק. כספים אלה עלו במעלה החברות וסייעו לו להתמודד עם החוב הכבד שלקח. בסך הכל, ללא הוצאות מימון, המהלך של אלוביץ הניב לבי־קום רווח ברוטו מצטבר של כ־6 מיליארד שקל. בהתחשב בהוצאות המימון, שעומדות על כ־2 שקלים לכל מניית בזק שנרכשה, נאמד הרווח של בי־קום ב־4.5 מיליארד שקל. לפי הערכות, ביקום נערכת לחלוקת דיבידנד של 150–200 מיליון שקל בשנה, שיגיעו לשכבה העליונה של הפירמידה — אינטרנט זהב.

אינטרנט זהב, כאמור, החברה בראש הפירמידה, סבלה בשנים האחרונות מריחוקה מבזק. בשוק חששו כי בשל הירידה האפשרית בדיבידנדים מבזק ייפגע הדיבידנד לבי־קום, אך בשנה האחרונה חשש זה נחלש. איגרות החוב של אינטרנט זהב, שנסחרו בתחילת 2015 בתשואה של כ־12%, נסחרות היום בתשואה של 3%–4%. מדובר בתשואה נמוכה ביחס לעובדה שמדובר בחברה המרוחקת מהחברה התפעולית שאמורה להיות מקור למזומן לתשלום החוב. לבד מהדיבידנדים בי־קום נהנתה משוק חוב נוח ומריביות נמוכות שאפשרו לה לגייס חוב במחירים נוחים.

השוק לא ספג

הפצת המניות לא נקלטה היטב בשוק, אם בשל הכמות הגדולה ואם בשל המגמה השלילית בשווקים. מניית בזק ריכזה אתמול מחזור עתק של 230 מיליון שקל, לעומת מחזור ממוצע של 60 מיליון שקל בלבד. המניה ירדה ב־6% למחיר של 8.27 שקלים — כאשר 8.5 שקלים היה מחיר שיא כל הזמנים. כלומר, מי שרכש בהפצה של אלוביץ הפסיד כ־2.1% בסיום המסחר אתמול.

בנוסף לייצוב המאזן בבי־קום, ביצע אלוביץ באחרונה כמה צעדים מקבילים שהניבו לו מזומנים. יורוקום מכרה לבזק בעסקת בעלי עניין את חלקה בחברת הלוויין yes — עסקה שהזרימה ליורוקום כ־680 מיליון שקל במזומן, ותמורה עתידית שיכולה להגיע לכ־350 מיליון שקל נוספים. יורוקום גם מכרה לאחרונה שתי קרקעות בגבעתיים בסכום מצטבר של כ־420 מיליון שקל, וכן מניות של אינטרנט זהב בהיקף של 46 מיליון שקל.

תגיות