אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מעוניינים לערוך צוואה? הכירו את סוגי הצוואות צילום: ישרפוטו

מעוניינים לערוך צוואה? הכירו את סוגי הצוואות

חשוב שתדעו – חוק הירושה קובע מספר סוגי צוואות, כאשר לכל סוג של צוואה כללים משלה

10.02.2016, 09:48 | בשיתוף משפטיפ - עו"ד אמיר זבולון

דיני הירושה מכירים בזכותו של כל אדם לבחור אל מי יעבור רכושו בעת פטירתו. אולם לשם זאת, יש לערוך צוואה, אשר תתייחס לכל רכושו של המצווה ותגדיר באופן מפורש וברור מי הם היורשים ומהו חלקו של כל יורש בעיזבון. 

קראו עוד במשפטיפ

מבחינת דרישות החוק, אדם יכול לערוך צוואה באופן עצמאי, אולם מומלץ מאוד להסתייע בעניין זה בעורך דין מקצועי, על מנת לוודא כי הצוואה עומדת בדרישות החוק ומנוסחת באופן שאינו מותיר פתח למחלוקת פרשנית בין היורשים, אודות כוונותיו של המצווה.

כאשר המצווה עורך את צוואתו באופן עצמאי, ללא ייעוץ משפטי של עורך דין, יש סיכוי גדול יותר להיווצרותו של סכסוך ירושה. המשמעות: ייתכן כי רצונו האמיתי של המצווה בדבר חלוקת רכושו, לא יתממש ויתרה מזאת, סכסוך ירושה יכול לפגוע באחדות המשפחה.

סוגי צוואות

 

כאמור בפתח הדברים, חוק הירושה מכיר במספר דרכים לערוך צוואה ואלו הן:

צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה:

1. צוואה בכתב יד: המוריש מנסח צוואה בכתב ידו, בה הוא מפרט את אופן חלוקת הרכוש כפי שהוא רוצה בו. על הצוואה חייב להופיע תאריך עריכתה ועליה להיות חתומה על ידי המצווה. אלו הם התנאים לתוקפה המשפטי של צוואה זו.

2. צוואה בפני עדים: זהו סוג הצוואה השכיח ביותר מבין כל ארבע סוגי הצוואות, במסגרתה מצהיר המצווה בפני שני עדים, כי זוהי צוואתו והעדים מאשרים את הצהרת המצווה בחתימתם על הצוואה.

3. צוואה בפני רשות: סוג הצוואה השלישי בו מכיר החוק, הוא צוואה בפני רשות ופירוש הדבר כי המצווה מביע את צוואתו בפני בעל תפקיד מסוים אשר הוגדר בחוק כ"רשות" כמו שופט, רשם ונוטריון. לאחר שהמצווה הביע את רצונו, הצוואה תוקרא לו בחזרה בעל פה ולאחר שהוא מאשר כי זוהי צוואתו, יחתום עליה.

4. צוואה בעל פה: כאשר המצווה הוא על ערש דווי, מאפשר לו החוק לומר צוואתו בעל פה בפני שני עדים, אשר יעלו על הכתב את הדברים, יציינו תאריך ויסבירו מדוע נערכה הצוואה באופן הזה. תוקפה המשפטי של צוואה זו מותנה בתנאי נוסף: העדים יפקידו את הצוואה בידי הרשם לענייני ירושה, בסמוך ככל שניתן, למועד פטירתו של המצווה.

אדם יכול לערוך צוואה באופן עצמאי, אולם מומלץ להסתייע בעו"ד. , צילום: bigstock אדם יכול לערוך צוואה באופן עצמאי, אולם מומלץ להסתייע בעו"ד. | צילום: bigstock אדם יכול לערוך צוואה באופן עצמאי, אולם מומלץ להסתייע בעו"ד. , צילום: bigstock

 

צו קיום צוואה

 

חלוקת הירושה הלכה למעשה, לאחר פטירתו של המצווה, דורשת קבלת צו קיום צוואה, כאשר היורשים יכולים להגיש את הבקשה לקבלת הצו באופן עצמאי, או להסתייע בעורך דין, אשר יטפל בעניין עבורם. הליך הגשת הבקשה איננו ארוך בדרך כלל, אולם יש להקפיד להגיש בקשה מלאה, עם כל הפרטים והמסמכים הדרושים. הבקשה תוגש ללשכת הרשם לענייני ירושה, שיפרסם את דבר הגשת הבקשה בעיתון, על מנת ליידע את הציבור כי הוגשה בקשה למתן צו קיום צוואה ולאפשר הגשת התנגדויות כדין.

עו"ד אמיר זבולון עוסק בתחום דיני המשפחה והירושה.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
אם נכונים דבריך זה עצוב מאד.
זה ממש מתקבל על הדעת שבמדינת הפרטאץ' והקומבינה לא יהיה ערך לצוואתו האחרונה של הנפטר. היה כדאי לשמוע כאן מעורך דין המתמחה בנושא, האם יש בכל זאת דרך לנסח צוואה כך, שתחזיק מעמד בכל ערעור ורצונו של הנפטור יתמלא כפי שהביע אותו בצוואתו וכפי שזה מקובל במדינות מתוקנות בעולמנו.
13.03.16
1.
אין טעם לערוך צוואה, כי בישראל ניתן לבטל צוואה בקלי קלות. קראו והפנימו.
למעשה בישראל כל צוואה ניתן לבטל. זה די פשוט. ראשית מגישים התנגדות, במקביל לוחצים על עדי הצוואה לחזור בהם מחתימתם על הצוואה, ואופסס - אין צוואה ! אז מה לעשות ? ראשית להפנים שבישראל אין טעם לערוך צוואה בכלל. שנית להבין שלאחר מותך אף אחד לא יקיים את הצוואה שכתבת. סתם התאמצת. ולכן כל שנותר לך הוא פשוט לחלק בעודך בחיים את רכושך למי שנראה בעיניך. כי בישראל מוסד הצוואה איננו קיים, למעשה, ובתי המשפט לעינייני משפחה מבטלים כל יום צוואות בסיטונות, בעיקר בשל התנגדויות. העדים לצוואה הם מבוגרים ומפוחדים ומגמגמים כשהם נדרשים לפתע להעיד בפני בית משפט על עדות שנתנו לפני שנים רבות לגבי הצוואה. כך למשל, מזכירתו של עורך הדין שחתמה כעדה מעדיפה שלא להופיע לעדות כלל מאחר והיא כבר מזמן לא עובדת כמזכירה. וכך הלאה. אבל מה אם רצון המצווה? נו, מה זה משנה, הוא כבר לא איתנו… לא מאמינים ? - חפשו בגוגל "התנגדות לצוואה" ותקראו את סיפורי הגבורה של עורכי הדין שביטלו אלפי צוואות כשרות לחלוטין. הם רק מחכים שתבואו אליהם להתנגד לצוואה שלא מוצאת חן בעיניכם.
נחום , חולון  |  29.02.16