אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניצחון למני נפתלי וביקורת חריפה על ההתנהלות במעון רה"מ: יפוצה ב-170 אלף שקל צילום: יובל חן

ניצחון למני נפתלי וביקורת חריפה על ההתנהלות במעון רה"מ: יפוצה ב-170 אלף שקל

בפסק הדין נאמר כי "מהראיות עולה תמונה עגומה ביותר לגבי המתרחש במעון ראש הממשלה בכל הנוגע לאופן העסקת העובדים, סביבת העבודה שהם חשופים אליה, היחס אליהם והשמירה על כבודם ועל זכויותיהם". על שרה נתניהו מציינת השופטת, כי התנהגותה אל העובדים כללה דרישות מוגזמות, העלבות, השפלות והתפרצויות זעם

10.02.2016, 15:06 | זוהר שחר לוי

בית הדין האזורי לעבודה בירושלים קבע היום (ד') כי מדינת ישראל תפצה את מני נפתלי, לשעבר אב הבית מעון ראש הממשלה, מני נפתלי ב-155 אלף שקל ועוד 15 אלף שקל הוצאות משפט. 

קראו עוד בכלכליסט

"בתקופת עבודתו במעון ראש הממשלה היה התובע חשוף לתנאי העסקה פוגעניים", נכתב בפסק הדין. "בחינת חומר הראיות מעלה תמונה עגומה ביותר לגבי המתרחש במעון ראש הממשלה בכל הנוגע לאופן העסקת העובדים, סביבת העבודה שהם חשופים אליה, היחס אליהם והשמירה על כבודם ועל זכויותיהם".

נפתלי עבד כאב בית במעון ראש הממשלה במשך כ-20 חודשים והתפטר באוגוסט 2012. בתביעתו טען כי עזרא סיידוף, מי ששימש כסמנכ"ל מבצעים ונכסים במשרד ראש הממשלה כי יקבל תקן קבוע בתפקיד. נפתלי טען כי מדובר בהבטחה מנהלית שהופרה וכי הוטעה לחשוב כי יקבל את התקן אך הדבר לא קרה.

עוד טען נפתלי כי יחסי העבודה בין רעיית ראש הממשלה, שרה נתניהו, לעובדים המוסקים במעון והוא בכללם היו בלתי נסבלים ומשפילים ועלו כדי העסקה פוגענית. עוד נטען כי בדברים שאמר ראש הממשלה בראיון בערוץ 2 הוא עבר על חוק איסור לשון הרע וכי גם בשל כך הוא זכאי לפיצוי.

על שרה נתניהו: "דרישות מוגזמות, העלבות, השפלות והתפרצויות זעם"

 

פסק הדין שניתן על ידי השופטת דיתה פרוז'ינין קבע כי היה נתון לתנאי העסקה פוגעניים בתקופת עבודתו במעון ראש הממשלה ותביעתו זו התקבלה במלואה ובעניין זה נפסק לו פיצוי של 80 אלף שקל.

השופטת דיתה פרוז השופטת דיתה פרוז'ינין. "נפתלי היה נתון לתנאי העסקה פוגעניים" | צילום: אתר בתי המשפט השופטת דיתה פרוז

"חומר הראיות שהוצג לפנינו", נכתב, "ופורט בהרחבה מצביע על העסקה פוגענית חמורה, המצדיקה פיצוי בשיעור גבוה", נכתב בפסק הדין. לפי פסק הדין, נפתלי עבד בשירות המדינה וכי על המדינה לדאוג לקיומה של סביבת עבודה הולמת לעובדיו. "חומר הראיות שהוצג לפנינו מגלה כי המדינה כשלה במשימתה זו, לפיכך על המדינה לשאת בתשלום הפיצוי לתובע". כן נפסק כי לא התקיימו יחסי עובד-מעביד בין התובע לבין הנתבעים האחרים בתיק זה, בני הזוג נתניהו.

שרה נתניהו. "דרישות מוגזמות ובכלל זה החלפת בגדים בתדירות גבוהה כדי לשמור על היגיינה, טענות לעובדים כי אינם סטריליים, נזיפות חוזרות ונשנות בשל עניינים שוליים, השתלחויות בעובדים והעלבתם", צילום: איי אף פי שרה נתניהו. "דרישות מוגזמות ובכלל זה החלפת בגדים בתדירות גבוהה כדי לשמור על היגיינה, טענות לעובדים כי אינם סטריליים, נזיפות חוזרות ונשנות בשל עניינים שוליים, השתלחויות בעובדים והעלבתם" | צילום: איי אף פי שרה נתניהו. "דרישות מוגזמות ובכלל זה החלפת בגדים בתדירות גבוהה כדי לשמור על היגיינה, טענות לעובדים כי אינם סטריליים, נזיפות חוזרות ונשנות בשל עניינים שוליים, השתלחויות בעובדים והעלבתם", צילום: איי אף פי

"בחינת חומר הראיות", נכתב עוד,"מעלה תמונה עגומה ביותר לגבי המתרחש במעון ראש הממשלה בכל הנוגע לאופן העסקת העובדים, סביבת העבודה שהם חשופים אליה, היחס אליהם והשמירה על כבודם ועל זכויותיהם".

 

עוד מצוין כי הובאו עדויות רבות המצביעות על כך שבמעון שררו תנאי העסקה פוגעניים בשל התנהגותה של נתניהו ויחסה אל העובדים. אלה כללו דרישות מוגזמות, העלבות, השפלות והתפרצויות זעם. כמו כן נדרשו העובדים לעבוד שעות רבות וחריגות. "בין השאר", כך לשון פסק הדין, "דרישות מוגזמות ובכלל זה החלפת בגדים בתדירות גבוהה כדי לשמור על היגיינה, טענות לעובדים כי אינם סטריליים, נזיפות חוזרות ונשנות בשל עניינים שוליים, השתלחויות בעובדים והעלבתם". בשל כל אלה, נכתב עוד, תחלופת העובדים במעון ראש הממשלה הייתה גבוהה, ושרר בה מחסור כרוני בכוח אדם.

"בנוסף לדרישות המוגזמות", מוסיפה השופטת בפסק הדין, "להעלבות וליחס הקשה לעובדים, שעות העבודה במעון היו רבות ובלתי סבירות, וחרגו לעיתים קרובות ממסגרת השעות שנקבעה מלכתחילה לעובדים".

מני נפתלי. "ניצחון דוד על גוליית" , צילום: יובל חן מני נפתלי. "ניצחון דוד על גוליית" | צילום: יובל חן מני נפתלי. "ניצחון דוד על גוליית" , צילום: יובל חן

"התובע לא היה עובד 'מוחלש'"

פסק הדין דוחה את טענת המדינה כי התובע לא היה עובד "מוחלש", ובשל כך לא ניתן לומר כי סבל מהעסקה פוגענית. נפסק כי אין כל קשר בין מעמדו של העובד, שכרו או מקצועו, לבין זכותו לסביבת עבודה מכבדת ונקיה מהתעמרות, מה גם שמחומר הראיות עולה כי גם התובע היה נתון לתנאי עבודה פוגעניים. נדחתה גם הטענה כי התובע לא התלונן על תנאי עבודתו הפוגעניים, ולא הביא את הדבר לידיעת הממונים עליו, ובשל כך אינו יכול להעלות טענות אלה עתה. התובע התלונן על תנאי העבודה במעון, מה גם שהעדר תלונה אינו מונע את העלאתה בשלב מאוחר יותר.

 

פסק הדין דוחה את הטענה כי הופרה ההבטחה המנהלית. לפי פסק הדין סיידוף לא היה מוסמך לתת הבטחה מנהלית שכזו ואין לאכוף החלטה שניתנה בחוסר סמכות. עם זאת, קיבל בית המשפט את הטענה כי סיידוף הוטעה לחשוב כי יקבל תקן קבוע. כן נקבע כי המדינה הפרה את הוראות חוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה ובשל הטעייתו נפסק לו פיצוי של 75 אלף שקלים. בנוסף נדחתה הטענה כי ראש הממשלה חייב בפיצוי כלפיו בשל הוצאת דיבה שכן דבריו של נתניהו בראיון, כך לפי פסק הדין, נאמרו באופן כללי ולא התייחסו דווקא אל נפתלי.

עו"ד נאוה פינצ'וק אלכסנדר, שהגישה את התביעה בשם מני נפתלי, ובשם גיא אליהו נגד מדינת ישאל ומשרד ראש הממשלה, אמרה עם פרסום פסק הדין: "מדובר בהישג בלתי רגיל . אני מאוד שמחה שמערכת המשפט מוציאה פסק דין כזה נגד ראש ממשלה ומה שנעשה במעונו. הצדק יצא לאור . עברנו לא מעט מהמורות ומכשולים, היה קרב קשה ומתיש, אבל אני שמחה שמני נפתלי הוכיח שצדק ולא כפי שטענו נגדו והכפישו אותו".

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
לא מגיע לו שקל - הוא בכוונה רצה "לסבול כדי לעשות קופה הרי
הוא ידע כבר בשבוע הראשון לעבודתו במה זה כרוך...גם אני הייתי מוכן לקבל 170,000 מעבודה "בלתי נסבלת" במשך שנתיים - מי שרוצה לעשות קופה יל ההמדינה זה מקופ עבודה מעולה. השופטת בחסות התקשורת שציירה את שרה כמפלצת ללא ספק הושפעה בתוספת צרות העיין של האנשים על החיים הטובים של המעמד הגבוהה. נפתלי הוא חמדן כסף - תבע מעל 2 מיליון ש"ח כי הוא ידע שיש אפשרות לעשות הרבה כסף.
יוסי  |  10.02.16
לכל התגובות