אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גפני לא שם לב שהוא שלח את סלינגר למשימה שתפגע בחרדים צילום: עומר מסינגר

גפני לא שם לב שהוא שלח את סלינגר למשימה שתפגע בחרדים

יו"ר ועדת הכספים דרש לבדוק עיוות בפנסיה, שלפיו תושבי ערים עם תוחלת חיים נמוכה מממנים את תושבי הערים שבהן התוחלת גבוהה. אלא שהוא כנראה לא הביא בחשבון שתוחלת החיים בבני ברק ובי־ם גבוהה יחסית. גפני: "לא אפגע בחרדים"

15.02.2016, 09:06 | רחלי בינדמן

יושב ראש ועדת הכספים משה גפני מיהדות התורה עשוי לגרום לפגיעה בקצבאות הפנסיה של החרדים, אם המפקחת על הביטוח דורית סלינגר תקבל את דרישתו לתקן עיוות בפנסיה — כך עולה מתוצאותיו של דיון סוער שנערך בשבוע שעבר בוועדת הכספים.

את הדיון יזמה חברת הכנסת זהבה גלאון ממרצ, שהתקוממה על העובדה שקצבת הפנסיה של נשים נמוכה מזו של גברים, וזאת גם ללא קשר לגיל הפרישה שלהן או לגובה השכר. הסיבה לכך טמונה בעובדה שנשים חיות יותר מגברים (84.1 שנה לפי הנתונים האחרונים של הלמ"ס לעומת 80.2 שנה לגברים). כתוצאה מכך, בעת שקרן הפנסיה מחשבת את מקדם הפרישה היא מביאה בחשבון שנשים יחיו יותר שנים, ולכן קצבת הפנסיה שלהן נמוכה יותר בממוצע ב־4.6% מזו של גבר. גלאון דרשה מסלינגר, שנכחה בדיון, להביא בחשבון פרמטרים נוספים לחישוב הקצבה כמו דת, לאום ועיר מגורים, תוך שהיא מתקוממת על כך שלמשל בלוד חיים בממוצע שש שנים פחות מהעיר רעננה. כך לדוגמה, מכיוון שפרמטר זה לא בא לידי ביטוי, החוסך בלוד מסבסד בעצם את קצבת הפנסיה של תושב רעננה.

יושב ראש הוועדה גפני תמך בטענותיה של גלאון, וקרא לנציגי הפיקוח על הביטוח לחזור עם עבודה מקיפה בנושא. אך כנראה גפני לא עשה שיעורי בית לפני שמיהר לשלוח את המפקחת לבדוק את הנתונים. כך למשל, מנתוני הלמ"ס עולה כי תוחלת החיים לאדם שנולד בבני ברק, שם יש ציבור יחסית גבוה מכלל בוחרי יהדות התורה, עומדת על 82.4 שנה, וזאת לעומת ממוצע של 82.2 שנה בערים הגדולות. בירושלים, שאף היא כוללת חלק לא מבוטל מציבור מצביעיו של גפני, תוחלת החיים אף גבוהה יותר ועומדת על 82.6 שנה. בשתי הערים תוחלת החיים גבוהה למשל מזו שבתל אביב, שם תוחלת החיים עומדת על 82.1 שנה.

המשמעות של הנתונים הללו היא שאם אמנם הפיקוח על הביטוח ידרוש מקרנות הפנסיה להתחשב בפרמטרים החדשים, הרי שקצבאות הפנסיה של תושבי תל אביב עשויות להיות גבוהות מאלו של תושבי בני ברק וירושלים ומעבר לכך — שקצבאות הפנסיה של החרדים יהיו נמוכות מאלו של החילוניים.

משה גפני. תמך בטענות של זהבה גלאון, צילום: אלכס קולומויסקי משה גפני. תמך בטענות של זהבה גלאון | צילום: אלכס קולומויסקי משה גפני. תמך בטענות של זהבה גלאון, צילום: אלכס קולומויסקי

חבר הכנסת גפני אמר בתגובה ל"כלכליסט" כי "הפרמטר של מקום מגורים אכן יפגע בציבור המתגוררים בבני ברק, אבל אני מעריך שבשקלול פרמטרים נוספים הציבור בבני ברק ירוויח מהשינוי, שכן ייתכן שיתווספו פרמטרים כמו מדד סוציו־אקונומי שבבני ברק הוא מאוד נמוך. צריך להבין, זהבה גלאון כינסה את הדיון הזה מהטענה המרכזית שהעניים מסבסדים את העשירים בפנסיה".

גפני הוסיף: "העולם משתנה, תוחלת החיים עלתה מאוד, אנשים מגיעים לגיל הפנסיה בשיא כוחם ולא מבינים למה הם צריכים לפרוש. אנחנו כמובן מודים על כך לקדוש ברוך הוא, אבל מדינת ישראל לא הפנימה את המצב הזה באלף ואחד דברים כדוגמת גיל הפנסיה וגובה הקצבה. אז ביקשתי מדורית סלינגר לבדוק פרמטרים נוספים, זה התפקיד שלה לעשות מהפכה בתחום. אני כמובן לא אעשה דבר שיפגע בחרדים".

חשוב להדגיש כי גובה הקצבה הפנסיונית נגזר מתוחלת החיים של החוסך ולא כולל היום פרמטרים של צדק חלוקתי, דוגמת מתן קצבה מוגדלת לציבורים מוחלשים. אלא אם גפני מצפה שחוסכים עניים יקבלו על חשבון עשירים קצבה גבוהה יותר ללא קשר לתוחלת החיים, הוא צריך להביא בחשבון שעל פי שורה של מחקרים, דתיים מאריכים חיים יותר מחילוניים.

תגיות