אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחיר למסתכן צילום: אוראל כהן

מחיר למסתכן

ההצעה של האוצר ובנק ישראל תאפשר לעוד זוגות צעירים לרכוש נכסים במחירים מופרזים ובמינוף גבוה יותר. אין כאן סיכון מערכתי. רק זוגות שירגישו את נחת זרועו של המינוף כשמשהו קטן ישתבש ביכולת ההשתכרות שלהם

15.02.2016, 06:57 | גולן פרידנפלד

בנק ישראל נחשב לאחד הזהירים בעולם בכל הנוגע למשכנתא. מעטים המקומות שבהם הוטלו על הבנקים והרוכשים כל כך הרבה התניות — ראשית כדי להגן על הבנקים, שלא ייכנסו לסחרור, ושנית כדי להגן על הרוכשים. אתמול החליטו בבנק ובאוצר להסיר עוד חסם בדרך המיוחלת להגעה לדירה, גם אם זה אומר שהרוכשים הצעירים עלולים לרכוש חגורת חנק לכל החיים.

קראו עוד בכלכליסט

קחו למשל דירה בשווי 1.8 מיליון שקל. מחירה במחיר למשתכן אמור להיות 1.44 מיליון שקל, משום שהמכרז מגלם הנחה של 20%. לפי התיקון שאושר, יוכלו הרוכשים לקבל 1.35 מיליון שקל כמשכנתא (75% מערך השוק של הדירה). כל מה שהם יידרשו להביא כהון עצמי הוא 90 אלף שקל בלבד. כאן נכנס סייג הדורש מינימום של 100 אלף שקל לרכישת דירה, ולכן ההון העצמי שיידרש הוא 100 אלף שקל. לכאורה, הצעד אמור לאפשר ליותר אנשים להשתתף במכרזי מחיר למשתכן, ובכך אולי אף לייצר אפקט כולל של ירידת מחירים. אלא שבתווך שבין המטרה החיובית להשלכותיה ייכלאו כל מי שימנפו את עצמם לדעת.

משה כחלון, צילום: עומר מסינגר משה כחלון | צילום: עומר מסינגר משה כחלון, צילום: עומר מסינגר

המצב החדש מייצר רוכשים שקונים את הדירות שלהם במינוף של 93% - גבוה אף יותר מההצעה של ח"כ אורלי לוי־אבקסיס שקידמה 90% משכנתא. במילים אחרות, מה שהאוצר ובנק ישראל עושים כאן הוא לאפשר לעוד ועוד זוגות לקחת על עצמם סיכון גבוה יותר. למה שמישהו שעד היום היה יכול להרשות לעצמו דירה ב־1.5 מיליון שקל, לא ירכוש דירה בשווי 1.8 מיליון שקל אם דרישת ההון העצמי זניחה? קיבלנו כאן עוד גירוי לרכישת דירות יקרות מדי מבלי להביא בחשבון תרחישים בעייתיים, כמו עליית הריבית.

העיקר שהבנקים יכולים לישון בשקט. אותם לא מעניין בכמה הרוכשים רכשו את הנכס, אלא רק כמה הוא יהיה שווה בעת מימושו, ולכן מבחינתם לא מדובר בבשורות רעות. להפך, הם מריחים עוד ביזנס, עוד לקוחות הששים אל 30 שנה של שעבוד למשכנתא.

מחירי הדירות בישראל גבוהים, והתנתקו כבר מזמן מהיכולת של הרוכשים הטבעיים לרכוש אותן (להבדיל מהמשקיעים). במקום שהממשלה תפעל להציף את המדינה בהיצע, היא פותרת את הבעיה בצורה הפוכה: מה נעשה שהדירות יקרות? נמנף עוד יותר את הרוכשים מבלי לפגוע בבנקים כמובן. אין כאן סיכון מערכתי, אף אחד מהרגולטורים לא יצטרך להתמודד עם שום קטסטרופה. רק זוגות צעירים שירכשו נכס במחיר מופרז, ויידרשו להתמודד עם הצד המכוער של המינוף כשמשהו ישתבש ביכולת ההשתכרות שלהם.

תגיות

81 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

80.
גורמים לכולם לחשוב שהם עשירים כאן במדינה
לכל אותם אנשים שפעם קנו דירה מסריחה ב 500K והיום היא כביכול שווה יותר מפי 3 - אתם לא עשירים. לכל אותם אנשים שלא חסכו גרוש ועומדים לקבל את הזכות לקנות דירה חדשה בלי הון עצמי - אתם לא עשירים. לכל אותם אנשים שקנו דירות במחיר מופקע למרות שהיה בידם הון עצמי יפה - אתם לא עשירים. מי שעשיר הוא אחד שיש לו כסף בעו"ש. כל השאר זה ספקולציה. כל מי שחושב שהוא עשיר בגלל שמחיר הדירה שלו טיפס מהאוויר הוא טיפש. השוק הזה כל כך לא צפוי בשנים הקרובות שבכלום זמן אתם עלולים לחזור להיות שוב "לא עשירים". דירה יכולה להשביח באזורים מסויימים. שמדובר על זה שהדירות עולות בלי הגבלה בכל הארץ תבינו שיש כאן בעיה נקודתית שמתישהו תתיישר. בקיצור - כל אותם האנשים שלוקחים הלוואות עתק - היזהרו!!! בנק ישראל הוא לא בית תמחוי..
הלוואנט  |  15.02.16
79.
גם אין מקומות עבודה בטוחים
עסקה כזו זה מתכון בטוח שהדירה תמכר עי כונס נכסים בסוף המשכורות לא גבוהות אף אחד לא יעמוד בהחזרים כאלה הפתרון הוא אל תקנו אל תקנו כבר מעמ אפס עדיף הממשלה לא באמת רוצה שהמחירים ירדו תנו את הקרקעות בחינם לקבלנים רק כך תוזילו את הנדל"ן רק ככה הקרקע היא משאב ששייך לעם כמו הגז וכמו האשלג
יעל  |  15.02.16
77.
אספר לכם סיפור אמיתי
עלינו ארצה ב-1990. בעקבות העלייה הגדולה מברית המועצות מחירי דירות זינקו בכל רחבי הארץ. באותה תקופה עיתונים בשפה הרוסית היו מלאים בכתבות של כל מיני נביאי זעם שטענו שמדובר במחירים לא ריאליים והציגו "הוכחות" שאנשים יקרסו תחת נטל החובות. הרוב העלייה לא הקשיבה להם וקנתה דירות ב-90% ואפילו 95% מימון. היום יש בבעלותנו דירה. אני מכיר אנשים שהקשיבו לנביאי זעם ועד היום גרים בשכירות ובחיים יותר לא יצליחו לקנות דירה. לאותם אנשים גם אין פנסיה למעט קצבת זקנה מזערית מביטוח לאומי.
15.02.16
לכל התגובות