אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם בג"ץ הבין את משמעות בקשתו? לנתניהו לא צפוי רוב להעברת מתווה הגז בכנסת צילום: אלעד גרשגורן , אלכס קולומויסקי

ניתוח כלכליסט

האם בג"ץ הבין את משמעות בקשתו? לנתניהו לא צפוי רוב להעברת מתווה הגז בכנסת

כאשר דחקו שופטי בג"ץ במדינה להעביר בחוק את פסקת היציבות - ספק אם הבינו את המשמעות האמיתית של דבריהם. בגלל הנבצרות של גלנט וכץ בנושא הגז לנתניהו לא צפוי רוב, ולכן סביר יותר שהמדינה תגלגל את תפוח האדמה הלוהט אל בית המשפט, שיצטרך לקבל החלטה בעצמו - ללא חקיקה מסודרת

14.02.2016, 21:04 | ליאור גוטמן

המשנה לנשיאת העליון אליקים רובינשטיין דחק היום במדינה להשיב לו תוך שבוע אם תאשר בחקיקה את מתווה הגז - ובכלל זה את פסקת היציבות שמונעת שינוי של המתווה למשך 10 שנים. ספק אם הוא הבין בזמן אמת הבין נתניהו את המשמעות האמיתית והדרמטית של דבריו: אם תבחר המדינה לאשר את המתווה בחקיקה - עשוי המתווה כולו לרדת לטמיון. הסיבה לכך היא שלראש הממשלה נתניהו ככל הנראה לא יהיה רוב בכנסת להעביר את המתווה, בעיקר בגלל ניגודי העניינים שעליהם הכריזו שניים מחברי ממשלתו בנושא הגז - שר הבינוי יואב גלנט ושר הרווחה חיים כץ (גם שר האוצר משה כחלון הכריז כי הוא מנוע מלטפל בנושא הגז - אך בינתיים פרש מהכנסת).

עם סיום הדיון בבג"ץ נותרו בפני המדינה שתי אפשרויות עיקריות: הראשונה היא לחזור בעוד כשבוע לבית המשפט ולהצהיר שהמדינה מעדיפה לקדם את מתווה הגז, ולא להעבירו בחקיקה ראשית של הכנסת (כפי שהציע רובינשטיין). היתרון במהלך זה הוא שעיקר הנטל נופל על השופטים. הם יידרשו לקחת אחריות ולפסול את מתווה הגז למרות הכרזתו של ראש הממשלה היום שמדובר במהלך בעל משמעות גיאו-פוליטית עמוקה למדינת ישראל. החיסרון במהלך הוא הסכנה שהשופטים לא יקבלו את דעת המדינה, ויפסלו את מתווה הגז, בשל המחלוקת על פסקת היציבות.  

נתניהו בדיון בבג"ץ, היום, צילום: ליאור גוטמן נתניהו בדיון בבג"ץ, היום | צילום: ליאור גוטמן נתניהו בדיון בבג"ץ, היום, צילום: ליאור גוטמן

הפסקה מעניקה לחברות הגז חסינות רגולטורית למשך 10 שנים מיום פיתוח לוויתן בשלושה תחומים: מיסוי, מכירת מאגרים ומכסת הייצוא לחו"ל. פסקת היציבות היתה גם התנאי המקדמי של נובל אנרג'י לשבת מול המדינה בסוף 2014 ולגבש מתווה.

האפשרות השנייה שיש למדינה היא לקבל את המלצת שופטי בג"ץ ולהכריז על כך שתעביר את מתווה הגז בחקיקה ראשית. היתרון במהלך הוא הסרת כל החסמים המשפטיים בקידום משק הגז, כאשר שורת החסרונות ארוכה במיוחד: בהיעדר חסינות רגולטורית מתווה הגז למעשה בטל, והמדינה תיאלץ לקדם חקיקה ראשית במהלך בזק, כאשר לקואליציה, כאמור, לא מובטח רוב. כזכור, שר הרווחה כץ ושר הבינוי גלנט הכריזו על נבצרות בנושא הגז, וכדי להעביר חקיקה ראשית נתניהו יצטרך להישען  על מפלגות האופוזיציה ובראשן "ישראל ביתנו" ו"יש עתיד". המשמעות: לנתניהו לא צפוי רוב.

עבור נתניהו מדובר בגלולה מרה שהוא יתקשה לבלוע. לפיכך, בסיום יום הדיונים השני על מתווה הגז, סביר יותר שהמדינה תבחר באפשרות הראשונה - ותגלגל את תפוח האדמה הלוהט של מתווה הגז אל השופטים.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
לראש הממשלה נתניהו יהיה רוב בכנסת להעביר את המתווה
אני חולק על הקביעה "שלראש הממשלה נתניהו ככל הנראה לא יהיה רוב בכנסת להעביר את המתווה, בעיקר בגלל ניגודי העניינים שעליהם הכריזו שניים מחברי ממשלתו בנושא הגז - שר הבינוי יואב גלנט ושר הרווחה חיים כץ (גם שר האוצר משה כחלון הכריז כי הוא מנוע מלטפל בנושא הגז - אך בינתיים פרש מהכנסת)." יהייה לו רוב כי ליברמן וסיעתו (יתכן בלי אורלי לוי) יצביעו בעד החקיקה המבוקשת ותאגידי הגז ידאגו לשכנע אותו שהוא וסיעתו יצביעו בעד חקיקה זו. לראש הממשלה נתניהו נוח לפזר את המידע המוטעה והמטעה כאילו שאין לו רוב בכנסת להעביר את המתווה. אסור ליפול בפח זה.
אמנון פורטוגלי  |  15.02.16
לכל התגובות