אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם שוק העברות השחקנים הופך לשוק "עבדים"? צילום: איי פי

האם שוק העברות השחקנים הופך לשוק "עבדים"?

רק 0.5% משוק שמגלגל 4.2 מיליארד דולר מגיעים ליצרני שחקני הכדורגל בעוד שסוכנים ומתווכים מרוויחים מאות מיליוני יורו

16.02.2016, 11:09 | אוריאל דסקל
מחקר חדש שערכו בארגון השחקנים העולמי, FIFPro, מגלה שהקבוצות שנמצאות בשורשי הכדורגל מקבלות חלקיק מינימלי מהסכומים הגדולים שמסתובבים בשוק העברות השחקנים.

קראו עוד בכלכליסט

ג ג'קסון מרטינס בסין. לפי FIFPro רק 1.3% מהסכומים בשוק משולמים כ"תשלומי סולידריות" למועדונים שהיו אחראים לפיתוח השחקנים עד גיל 23 | צילום: אתר גוואנגז'או אוונגרדה ג

"שוק העברות השחקנים מעביר יותר כסף לסוכנים מאשר למועדונים שמייצרים את הכישרונות", אמר מזכ"ל FIFPro תיאו ואן סחלן. "איך זה יכול להיות בסדר? חייבים שינוי גדול בשיטת העברות השחקנים".

ב-2001 פיפ"א הציגה "מערכת" שתעניק פיצויים למועדונים שאחראים לפיתוח שחקנים ששיחקו אצלם בין הגילאים 12 עד 21 - זאת במטרה לגרום למועדונים לייצר תמריץ למועדונים להשקיע באקדמיות. עם זאת, לפי מחקר של CIES המערכת הנוכחית מתמרצת מועדונים שמשקיעים יותר ברכש ופחות במחלקות הנוער. לפי פיפ"א ומערכת מעקב העברות שלה - TMS - רק 20.7 מיליון דולר, 0.5% משוק העברות השחקנים בשנה האחרונה, 4.2 מיליארד דולר, הלכו למועודנים האחראים לפיתוח הכישרונות ברמת שורשי המשחק.  

לשם השוואה, סוכני שחקנים נהנו מעלייה של 15% בהכנסות שלהם - 228 מיליון דולר בסך הכל  וזה לא כולל רווחים ממכירת אחוזים בשחקן, אלא רק עמלות על העברות.

לפי FIFPro רק 1.3% מהסכומים בשוק משולמים כ"תשלומי סולידריות" למועדונים שהיו אחראים לפיתוח השחקנים עד גיל 23. לפי פיפ"א תשלומי סולידריות אמורים להיות 5% מסך כל העברה אך מועדונים לא יודעים או לא מוכנים לשלם את הפיצוי הזה ליצרני הכישרונות. כמו כן, לפי FIFPro השחקנים לא נהנים מזכויות עובדים שכל עובד באיחוד האירופי נהנה מהם.

כל זה הגיע לאבסורד החודש כאשר פרטיזן בלגרד נאלצו לשלם קנס של 5 מיליון יורו על כך שלא מכרו את הכישרון אנדריאה זיבקוביץ'. השחקן המוכשר אפילו לא ידע ש-50% "ממנו" שייכים לאפולון לימסול, קבוצה קפריסאית שהיא חלק מרשת המועדונים של פיני זהבי. פרטיזן נאלצה לשלם ללימסול כסף על כך שלא הצליחה למכור את השחקן ולייצר הכנסה לקבוצה שהוא מעולם לא שיחק עבורה.

הכדורגל אימץ בחום את הגלובוליזציה הקפיטליסטית בצורה הגולמית ביותר שלה. כיום אין הבדל בין כדורגל לנייקי או אפל. מי שמייצר את המוצר מרוויח חלקיק ממחיר המוצר, מתווכים ואנשי שיווק משרתים את האדונים ומרוויחים את רוב הכסף שהאדונים מוכנים לשלם. ההבדל הוא ש"המוצר" בכדורגל הוא השחקן, והוא בנאדם ולא אייפון או נייקי וייפור דרייבר או מה שזה לא יהיה. והשחקן הזה לא נהנה מאותן זכויות של עובד.

ב-FIFPro דורשים מהאיחוד האירופאי לבדוק את שוק העברות השחקנים ולבטלו. אבל הכדורגל עצמו צריך להסתכל על עצמו ולשאול: האם שוק העברות השחקנים הפך לסחר בבני אדם?

תגיות