אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אין בשורה מדוחה: יצרניות הנפט ימשיכו להתקוטט צילום: איי אף פי, איי פי

אין בשורה מדוחה: יצרניות הנפט ימשיכו להתקוטט

פגישה של יצרניות הנפט הגדולות הסתיימה אתמול בהודעה היסטורית כביכול על הקפאת תפוקת הנפט שהתנפצה מהר על קרקע המציאות

17.02.2016, 08:25 | דורון פסקין

הבשורה האמיתית מהפגישה המרובעת שנערכה ביום שלישי בדוחה בירת קטאר בין ארבע יצרניות הנפט המובילות — ערב הסעודית, רוסיה, קטאר וונצואלה ־ היא בעצם קיומה.

הפגישה שאורגנה בחשאי בכדי למנוע את ביטולה מחשש להדלפות אפשריות (דבר המעיד על חוסר האמון בין הצדדים) מאותתת כי יצרניות הנפט — אלה שחברות באופ"ק (ערב הסעודית בראשן) ואלה שלא (בעיקר רוסיה) נמצאות במצוקה של ממש נוכח הירידה הנמשכת במחירי הנפט מזה 18 חודשים. הן מחפשות מוצא, אך ספק רב אם מהפגישה בקטאר יצאה הבשורה.

כצפוי הפגישה לא הסתיימה בהחלטה דרמטית, ויכולה להוות במקרה הטוב נקודת פתיחה למו"מ בין היצרניות בתקופה הקרובה. ההחלטה להקפיא את תפוקת הנפט לרמתה בחודש ינואר 2016 (רמת השיא בכל הזמנים) משמעה שעודף ההיצע בשוק העולמי, המוערך ביותר מ־2.2 מיליון חביות ביום, ימשיך לפגוע במחיר החבית. מבחינת הרוסים, לא היה כאן ויתור מיוחד שכן בחודש ינואר 2016 הגיעה התפוקה הרוסית לשיא של קרוב ל־10.9 מיליון חביות ביום. הסעודים הפיקו בחודש שעבר 9.95 מיליון חביות ביום, ירידה בהשוואה לשיא שנרשם באוגוסט — 10.25 מיליון חביות ביום.

קראו עוד בכלכליסט

האכזבה מההודעה בעקבות הפגישה באה לידי ביטוי בירידה של כ־3% במחירי הנפט לאחר ימים של ראלי (נוכח הציפיות לקיצוץ בתפוקה) שהעלו את מחירו לרמה של כ־35 דולר לחבית. לכל הצדדים ברור שרק קיצוץ בתפוקה וההיצע יוכל להוביל לעלייה משמעותית במחירים, אבל כרגע היצרניות הגדולות מעדיפות להתבצר בעמדתן.

בעקבות הפגישה בדוחה, המפתח עובר עתה למגרש האיראני ולשלוחה האיראנית בעיראק. אם בטהרן יסכימו להקפיא את התפוקה זה יהיה איתות רציני כי המגמה בשוק הנפט עומדת בפני שינוי.

 

ספק אם האיראנים יירתמו ליוזמה הסעודית־רוסית

 

אם לשפוט לפי ההצהרות וההתנהלות האיראנית בשבועות האחרונים, יהיה זה מפתיע למדי אם משטר האייתולות יירתם ליוזמה הסעודית־רוסית. מאז הוסרו הסנקציות מעל איראן בחודש שעבר היא משקיעה מאמצים גדולים לחזור ולהתבסס מחדש בשוק הנפט העולמי. רק לפני ימים אחדים הודיעו בכירים באיראן כי תפוקת הנפט של המדינה עלתה בחודש האחרון בכ־400 אלף חביות ביום. בתוך מספר חודשים האיראנים כבר שואפים להגדיל את התפוקה במיליון חביות לעומת התפוקה שהייתה בזמן משטר הסנקציות, ובייחוד מאז הצטרף האיחוד האירופי לאמברגו ב־2012).

במסגרת מאמצי השיווק, האיראנים מוזילים את המחיר של החבית בדולר לעומת מה שמציעים הסעודים, כלומר המאבק בין היצרניות כיום הוא על נתח השוק כשגורם המחיר נראה כמשני. אין ספק שהאיראנים רוצים לראות את מחירי הנפט עולים בצורה ניכרת אולם הם סבורים כי הדבר צריך להיעשות באמצעות קיצוץ התפוקה הסעודית.

הפגישה האחרונה שקיימו מדינות אופ"ק בדצמבר 2015 תוארה על ידי המשתתפים כ"שיח של חירשים" מאחר שהנציגים האיראנים והסעודים לא מצאו שום קרקע משותפת לתחילת דיון בצעדים הדרושים להורדת מחירי הנפט. האיראנים שהם אומני המו"מ כבר מכינים את הקרקע לעמדתם ולפי גורמים בטהראן יסכימו להקפיא את התפוקה רק כשזו תגיע לרמתה לפני תחילת הסנקציות.

האם לרוסים יש עתה מנופי לחץ על האיראנים כדי שיסכימו לזנוח את תכניות העלאת התפוקה שלהם בעקבות הסרת הסנקציות? ימים יגידו אבל כרגע הסיכויים לכך נראים קלושים ביותר.

מימין: מלך סעודיה סלמאן, נשיא רוסיה פוטין ונשיא איראן רוחאני. לא מצליחים ליישר קו, צילום: איי אף פי, איי פי מימין: מלך סעודיה סלמאן, נשיא רוסיה פוטין ונשיא איראן רוחאני. לא מצליחים ליישר קו | צילום: איי אף פי, איי פי מימין: מלך סעודיה סלמאן, נשיא רוסיה פוטין ונשיא איראן רוחאני. לא מצליחים ליישר קו, צילום: איי אף פי, איי פי

 

האינטרס הכלכלי מול האינטרס הגיאו־פוליטי

 

קשה לנתק את העיסוק בסוגיית מחירי הנפט והמצב הגיאופוליטי באזורנו. ערב הסעודית ורוסיה נמצאות בשני צידי המתרס נוכח המתרחש במזרח התיכון. הרוסים מסייעים צבאית לציר השיעי–עלווי בסוריה והדבר הוא לצנינים בעיני ראשי המשטר הסעודי. רק בשבוע שעבר איימה ערב הסעודית כי תשלח כוחות צבאיים להילחם בסוריה וזאת נוכח מה שנתפש עתה כמומנטום צבאי של הכוחות הסורים, האיראנים ושאר הלוחמים השיעים המסתייעים בחיפוי האווירי הרוסי. בחודש הבא צפוי שר ההגנה הסעודי ובנו של המלך, הנסיך מוחמד להגיע לשיחות מכריעות במוסקבה כדי לנסות ולחפש דרך משותפת למציאת פתרון למצב הבלתי אפשרי בסוריה. סביר שגם סוגיית הנפט תהיה על סדר היום.

הפגישה המרובעת בדוחה יצרה כותרות גדולות וציפייה בשווקים אולם בשורה התחתונה היא לא הולידה הסכמה שתוכל להוביל לקיצוץ בהיצע הנפט ומכאן גם לעלייה אפשרית במחירים. הכדור מבחינת המו"מ עובר עתה למגרש האיראני, אולם האיראנים כבר הוכיחו בעבר כי במו"מ אין טובים מהם כיצד לשמר את האינטרסים שלהם. זה אינו מעורר אופטימיות גדולה לגבי הסכם קרוב בין היצרניות הגדולות.

הכותב הוא מומחה לכלכלות מדינות המזה"ת

תגיות