אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גישושים אמריקאיים ראשונים: ג'נרל אלקטריק רוצה למכור לאיראן משאבות נפט צילום: בלומברג

גישושים אמריקאיים ראשונים: ג'נרל אלקטריק רוצה למכור לאיראן משאבות נפט

מנהל חטיבת הנפט והגז הטבעי של החברה הגיע לאיראן כדי לבדוק אפשרויות לשיתופי פעולה. בניגוד לאירופים, חברות אמריקאיות נמנעו מעשיית עסקים באיראן מאז הסרת הסנקציות בחודש שעבר

16.02.2016, 21:07 | שירות כלכליסט

אחרי שתאגידי ענק אירופיים כמו טוטאל ואיירבוס כבר חתמו על עסקאות עם איראן, הגיע תורם של האמריקאים לבדוק את השטח. ראש חטיבת הנפט והגז הטבעי של ג'נרל אלקטריק לורנצו סימונלי הגיע לטהראן, בירת איראן, כדי לבדוק אפשרויות להשקעות ושיתופי פעולה. בכך הפכה ג'נרל אלקטריק לחברה האמריקאית הראשונה שמבקשת לעשות עסקים עם האיראנים, מאז החלה ההסרה ההדרגתית של הסנקציות על המדינה בחודש שעבר. ג'נרל אלקטריק מייצרת ציוד לקדיחה ולהפקת נפט, כולל משאבות תת־ימיות וצינורות להעברת הנוזל, ולפי מקורות שציטט "הוול סטריט ג'ורנל", ביקורו של סימונלי כלל פגישה עם בכיר בתעשיית הנפט האיראנית.

קראו עוד בכלכליסט

חברות אמריקאיות פעלו בזהירות בכל האמור לשיתופי פעולה עם האיראנים מאז הוסרו ההגבלות הבינלאומיות על סחר בנפט ועל תעשיות נוספות באיראן בחודש שעבר. אחת הסיבות לכך היא שלא כל הסנקציות הוסרו עדיין, כיוון שמעל המדינה עדיין תלויות האשמות בנוגע לעידוד טרור והפרת זכויות אדם. סיבה אחרת היתה האיסור להכניס דולרים אמריקאיים לאיראן. ואולם, מאז החודש שעבר הממשל האמריקאי בוושינגטון מאפשר לחברות אמריקאיות לסחור עם איראן, כל עוד העסקאות מתבצעות על ידי בעלות שליטה זרות ולאזרחים וטכנולוגיה מארה"ב אין מעורבות ישירה בעסקים.

זוהי לא הפעם הראשונה שג'נרל אלקטריק מבצעת עסקים עם איראן. תאגיד הענק קיבל בעבר את אישור הממשל האמריקאי למכור ציוד רפואי במדינה מסיבות הומניטריות למרות הסנקציות. החברה קיבלה גם אישור למכור חלקי חילוף לחברות תעופה קטנות באיראן.

חסן רוחאני, צילום: בלומברג חסן רוחאני | צילום: בלומברג חסן רוחאני, צילום: בלומברג

חטיבת הנפט והגז של ג'נרל אלקטריק מחזיקה צוות של 50 איש בדובאי ובפירנצה שבאיטליה המתכוננים למשא ומתן ממושך עם איראן, ולבדיקה מדוקדקת של כל אחד מסעיפי העסקה כדי שאלו יעמדו בהגבלות האמריקאיות.

התאגיד לא פירט מה הסיבות לעניין בעסקים עם טהראן, אך ניתן להניח כי הרצון של איראן להעלות את תפוקת הנפט ולייצאו למערב, עולה בקנה אחד עם ג'נרל אלקטריק ששואפת להתמקד במכירות ציוד לתעשיות רווחיות כמו הפקת אנרגיה, תעופה ושירותי בריאות. חטיבת הגז והנפט של ג'נרל אלקטריק היא הרביעית בגודלה בחטיבות הקונגלומראט והיתה אחראית ל־16.5 מיליארד דולר ממכירות החברה ב־2015, ירידה של יותר מ־2 מיליארד דולר לעומת 2014. לאחר שנים של סנקציות מצד המערב, שהגיעו לשיאן ב־2012 במטרה לעצור את תוכנית הגרעין האיראנית, תעשיית הנפט באיראן צמאה למשקיעים. צניחה של יותר מ־70% במחיר הנפט מאז יוני 2013 הפכה את החזרה של הרפובליקה האסלאמית לשוק האנרגיה הבינלאומי למרירה מהצפוי.

בכיר בג'נרל אלקטריק אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" כי החברה מחויבת לעסקים עם איראן למרות הצניחה במחיר הנפט. בכירים בחברה הדגישו בחודשים האחרונים את התמורה ארוכת הטווח שהיא יכולה לקבל מהיותה ספקית ציוד לקדיחה ולהפקת נפט באיראן.

תגיות