אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בית המשפט: שמאי מכריע יכול לקבוע שווי חדש לנכסים

בית המשפט: שמאי מכריע יכול לקבוע שווי חדש לנכסים

חברי קבוצת רכישה התארגנו להקמת בנייני מגורים, וטענו כי היטלי השבחה שגבו מהם גבוהים מדי. הם ערערו על פסיקת השמאית, אך נקבע כי אין להתערב במסקנתה

17.02.2016, 08:42 | דותן לוי
בית המשפט המחוזי בלוד פסק ששמאי מכריע אינו מוגבל להערכות השווי של הצדדים היריבים ובסמכותו לקבוע שווי חדש לנכסים שבמחלוקת. במרכז התיק עמד ערעורם של חברי קבוצת רכישה שהתארגנו להקמת בנייני מגורים במתחם שער העיר, שטענו כי היטלי השבחה שהטילה עליהם הוועדה המקומית היו גבוהים מדי.

מדובר בקרקע חקלאית שייעודה שונה לבנייה רוויה למגורים, ולאחר שחברי הקבוצה הגישו בקשה להיתר בנייה נשלחו להם דרישות להיטל השבחה. בתחילה טענו שאינם חייבים בהיטל, שכן מדובר באזור שהוכרז כשיקום שכונות, אך לאחר שבית המשפט העליון פסק בסוגיה דומה שיש מקום להיטלם הם משכו את הערר.

הדמיית פרויקט שער העיר. היטל במחלוקת הדמיית פרויקט שער העיר. היטל במחלוקת הדמיית פרויקט שער העיר. היטל במחלוקת

בהמשך ביקשו מוועדת הערר לפנות לשמאי מכריע בטענה שהיטל ההשבחה צריך לעמוד על 21 אלף שקל ליחידת דיור ולא על 130 אלף שקל, כפי שקבעה הוועדה המקומית.

השמאית המכריעה שמונתה בידי ועדת הערר קבעה כי היטל ההשבחה יעמוד על 80 אלף שקל. חברי הקבוצה פנו לוועדת הערר בטענה שתפקידה של השמאית היה לפסוק במחלוקת, אלא שהיא החליטה לבצע בדיקה עצמאית. ועדת הערר דחתה את הערר שהגישו חברי הקבוצה, וקבעה ששמאי מכריע פועל על פי שיקול דעת מקצועי ואין מקום להתערב במסקנתו, אלא במקרים חריגים של הפרת כללי הצדק הטבעי או של טעות בולטת. כך פסק גם בית המשפט המחוזי. את הוועדה המקומית לוד ייצג עו"ד אמיר בירנבוים ממשרד עפר שפיר ושות'.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
כמובן ששום מילה למדיניות של ראשי הערים לממתקים שנותנים ליזמים לקידום פרויקטים לשיקום שכונות
בידי השמאי של הוועדה המקומית לתגמל פרויקטים לשיקום שכונות. יואילו בוועדה המקומית ובמחלקה המשפטית בעירייה וכן במחלקת השמאות לפרסם את כל ההטובת שנותנים לשמאים "במספרים". כמה הנחות וממתקים נותנים ליזם בפטורים מהיטלי השבחה וכן מהם אותם סעיפים "מיוחדים" בגינם הפטור ניתן? שאלה זו צריכה לעניין מאוד את שופטי בג"ץ מפאת כמה סיבות: 1. תעדוף של יזם אחד על משנהו, "איפה ואיפה למקורביי ראש העיר." 2. הרחבת שווי העוגה ליזמים. 3. פגיעה בבעלי הדירות במתחמים והסתרת מידע מהם. 4. מדיניות סמויה של ג'נדרפיקציה שמקדמת כל עירייה. 5. דו"ח השמאי הוא לב ליבה של כל עסקה, המוסתרים מעיני בעלי דירות שנכנסים לעסקאות תמ"א. הסתרת מידע שכזה יוצרת א-סימטריה במידע,הרחברת פערים בין עשירים לעניים. פגיעה בזכויות קניין, ועוד פגיעה רבה בזכויות של אוכלוסיות מצוקה.
גם אחרי הפסיקה הזו-רב הנסתר על הגלוי  |  17.02.16