אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברות הביטוח עובדות בהתחמקות מתשלום לסיעודיים צילום: ארז שחם

נושא חם

חברות הביטוח עובדות בהתחמקות מתשלום לסיעודיים

שנים של תשלום לחברות הביטוח הופכות למאבק מכוער עת הופכים המבוטחים לסיעודיים, כשברוב המקרים דוחות חברות הביטוח את תביעותיהם בטענה שהסתירו מידע רפואי או שכלל אינם סיעודיים

17.02.2016, 10:15 | מערכת משפטיפ

במדינת ישראל כארבעה מיליון מבוטחים בביטוח סיעודי - לרוב, דרך קופות-החולים או ישירות מול חברות הביטוח הפרטיות, אולם במקרה בו יהפכו סיעודיים, ויתבעו את חברת הביטוח על מנת לקבל את הכסף שמגיע להם, יתקלו חלקם הגדול בסירוב.

קראו עוד במשפטיפ

כל הסיבות לא לשלם לך

"כמי שמייצגים מאות תובעים במאבק מול חברות הביטוח, אני יכולה לומר שהדחייה האוטומטית של תביעות הסיעוד מבוססת בעיקר על שלוש טענות מרכזיות מצד חברות הביטוח: הטענה שהמבוטח לא חשף את מצבו הבריאותי בעת הצטרפותו, הטענה כי חסרים פרטים על הכשל הבריאותי וכמובן הטענה שהמבוטח כלל אינו סיעודי", מסבירה עו"ד קרן ברק ממשרד עורכי הדין ליזרוביץ ברק.

"לצערי, מרבית המבוטחים שתביעתם נדחית מקבלים את הדחייה כגזירה גורל ולא יוצאים למאבק משפטי נגדה, חשוב להבין שדווקא מי שיאבק בחברות הביטוח יזכה לא פעם לפיצוי גם אם במסגרת הליך פשרה המושג בין עורכי הדין לחברת הביטוח. זאת משום שלא פעם, נימוקי דחייה רבים אינם מעוגנים בחוק, ובעיקר, משחברת הביטוח מבינה כי 'תרגיל מצליח' שלה נחשף, היא מוותרת ומשלמת למבוטח את המגיע לו", מוסיף עו"ד מרק לייזרוביץ.

עם מה מתמודדים המבוטחים?

1. דחייה בגין הסתרת מצב בריאותי - "השיטה פועלת כך: המבוטח נמצא בעמדת נחיתות מול חברת הביטוח, המבהירה לו שהוא רמאי אבל מ"טוב ליבה" מוכנה לפשרה", מסביר עו"ד מרק לייזרוביץ. "לפנים משורת הדין היא מוכנה לשלם לו 20%-30% מהגמלה שמגיעה לו. וזהו כמובן מצב אבסורדי: מצד אחד, אם הוא רמאי, הרי שלא מגיעה לו אגורה; מצד שני, אם כן משלמים לו שיעור מסוים מהגמלה, הרי שהרמאות שלו מוטלת בספק".

2. תשובות חלקיות - טיעון נוסף שחביב על חברות הביטוח כדי לדחות תביעות סיעוד הוא שהמבוטח לא ענה תשובות מלאות בשאלון שהוצג לו על-ידי חברת הביטוח, ולכן תביעתו נדחית. "חשוב להבין כי לא פעם השאלות בטפסים הללו הן שאלות עמומות כמו למשל "הפרעות בכליות", ואדם שבעברו סבל מאבנים בכליות יסמן את התשובה כחיובית בעוד שאין כל קשר בין בעיה זו ובין הפרמטר שמגדיר אותו כסיעודי" מסבירה עו"ד ברק.

3. אתם בכלל לא סיעודיים - החוק מגדיר בדיוק מירבי פרמטרים המגדירים אדם כסיעודי והנה, לא פעם חברות הביטוח ממציאות פטנטים ייחודיים כדי להימנע מתשלום למבוטחים. "רק בשנה שעברה הוגשה תביעה ייצוגית נגד שתי חברות ביטוח שפיצלו את המבחנים שקבע החוק - שיטת הפיצול הנהוגה אצל החברות הנתבעות מביאה לאבסורד לפיו מבוטח המסוגל להתיישב ממצב שכיבה, אך לא להזדקף לעמידה – לא יקבל תמלוגים להם הוא זכאי כיוון שהצליח בחצי פעולה. כך גם מבוטח היכול ללבוש רק חולצה ואינו מסוגל ללבוש מכנסיים או מבוטח המסוגל לרחוץ רק את פלג גופו העליון אך לא את התחתון." אומרת עו"ד ברק.

מימין: עו״ד קרן ברק ועו"ד מרק לייזרוביץ ,  צילום: ארז שחם מימין: עו״ד קרן ברק ועו"ד מרק לייזרוביץ | צילום: ארז שחם מימין: עו״ד קרן ברק ועו"ד מרק לייזרוביץ ,  צילום: ארז שחם

כמובן שהטענות המתוארות הן טענות שאפשר להפריך בנקל באמצעות הליך משפטי. הבעיה הגדולה, לדברי ברק, היא "שבריוני הביטוח נטפלים דווקא לאוכלוסייה החלשה והפגועה, זו שלא בהכרח תצא למאבק, ולא פעם מגיעים למשרדנו תיקים שהמוסד לביטוח לאומי הגדיר כסיעודיים אך חברות הביטוח מצאו לנכון להתעלם לחלוטין מקביעה זו".

רבות מתביעות הסיעוד מסתיימות בהליך גישור או בפשרה

"כתובעים, האינטרס שלנו מאד ברור- לסיים את המחלוקת בפרק זמן מינימלי ולהשיג למבוטח את הפיצוי המקסימלי - חברות הביטוח מצדן, יעדיפו הליך של גישור, בעיקר כדי להמנע מחשיפת פרטי ההליך ותוצאותיו", מסביר עו"ד מרק לייזרוביץ ומוסיף: "חשוב להבין כי הביטוי ׳פשרה׳ אינו אומר בהכרח ויתור על זכויות המיוצג או ויתור על סכום כסף, אלא ביטוי משפטי שמשמעותו ויתור על ההליך מול בתי המשפט ובחירה בהסכם בין עורכי הדין או בהליך בוררות".

העלייה המתמדת בתוחלת החיים תחייב יצירת מנגנוני פיקוח הדוקים יותר על חברות הביטוח ונדמה שהמחוקק שם דגש רב על יצירת אחידות וסטנדרטיזציה של תחום הביטוח, כמו שאומרים אצלנו - "העיקר הבריאות ושלא נדע".

סייעו בהכנת הכתבה עו"ד מרק לייזרוביץ ועו"ד קרן ברק העוסקים בניהול מאבקים מול חברות הביטוח במימוש פוליסות סיעוד 

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
הממשלה
אין מה לומר ממשלה שחתכה את הביטוח הסיעודי הקבוצתי למאות אלפי מבוטחים לאחר ששילמו עשרות שנים כשהיו צעירים והיום שהגיעו לגבורות על מנת שחברות הביטוח ששאבו מיליארדים מהציבור הזה לא יצטרכו לשלם .אותה ממשלה שאנחנו בחרנו חיסלה לנו את כל מה שחסכנו ליום הגורלי. ולכן לא פלא שגם בביטוח הפרטי יש לחברות ביטוח גב חזק מהשודדים הגדולים ,רק שכאן עושקים כל אדם סיעודי בנפרד.
מיכל  |  14.04.16
9.
תשלום לחולה סיעודי
כל חברות הביטוח משתמשות בשיטה הוותיקה שיטת מצליח וגוררות את האדם שבצעירותו הבטיחו לו הרים וגבעות רק שיעשה ביטוח סיעודי ,וברגע האמת כשאנו בתחתית המדרגה ובמצב הגרוע ביותר הם זרקים אותנו לכלבים. חובה לחוקק חוק שאם מקרה סיעודי שסורב יגיע לבית משפט וחברת הביטוח תחויב לשלם [תפסיד במשפט].יהיה עליה לשלם כפל תשלום ,וזה יהיה העונש .לא כל אדם סיעודי מסוגל להגיע לבית המשפט ולהגיש תביע והחברות מחכות בסבלנות שתצא נשמתו.
ג.ג , העמק  |  13.04.16
8.
הפתרון - בחקיקה
לדעתי הפתרון צריך להיות בשיפור והרחבת החקיקה כך שהקריטריונים להיות אדם סיעודי יהיו פשוטים וברורים יותר, תוך מניעה של מסלולי ההתחמקות העוקפים של חברות הביטוח, שמתנהלות בצורה בריונית וצינית מול החלשים ביותר. אפשר וצריך לצפות מהמפקחת עלהביטוח, גב' סלינגר, שתפעיל באופן נמרץ ויעיל את סמכותה על מנת למנוע נזקים, סבל ועוגמת נפש מהמבוטחים.
שמואל , מרכז  |  20.03.16
7.
מה רוצים מחברות הביטוח ?
כאשר הממשלה מאפשרת לחברות הביטוח לעשות הכל, למה שלא יעשו ? הרי שר האוצר יכול לזמן אליו את הממונה על הביטוח ולהנחות אותה לסיים את הענין ביום אחד ! אבל הוא מתבכיין בטלויזיה, ולא עושה כלום. בתי המשפט יכלו להעניש חברות ביטוח במיליונים על תרגילי התחמקות. גם כשחברת ביטוח מפסידה, הקנס הוא מאות שקלים... והוצאות התובע, עשרות אלפים ! אז אתם בטח חושבים: טוב, אנחנו יודעים שכל הממשלה זה הון-שלטון - אבל גם בתי המשפט? כן, חברים. מערכת הצדק לא עובדת בשבילכם. האזרח ההגון הוא אפס. ברשימת הזכויות שלו יש רק מילואים.
דוד , מרכז  |  14.03.16
לכל התגובות