אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עומרית: היישוב שהמדינה לא מתכננת אבל כבר מוכרים בו קרקעות הדמיה: משהב

עומרית: היישוב שהמדינה לא מתכננת אבל כבר מוכרים בו קרקעות

משהב וא.לוי מכרו זכויות בנייה בעומרית, יישוב שלטענתן יקום בכביש 25 בדרום. אלא שמשרד הבינוי אומר במפורש: "אין כל החלטה על הקמת היישוב, וכך גם נאמר לאזרחים שפנו אלינו"

18.02.2016, 13:59 | אמיתי גזית

משהב וא.לוי מוכרות בחודשים האחרונים קרקעות לבנייה בעומרית, יישוב שלטענתן עתיד לקום בשנים הקרובות על כביש 25, בסמוך לבסיס נבטים. אלא שעל פי משרד הבינוי והשיכון, הקמת היישוב הזה ירדה מהפרק. נוסף לכך, בשטח המוקצה לכאורה ליישוב מצוי כפר בדואי לא מוכר, שמציב סימן שאלה נוסף בנוגע לסיכויי ההיתכנות של עומרית.

לפי עמותת במקום - שפנתה לשר הבינוי והשיכון יואב גלנט בבקשה להורות לחברות להפסיק את שיווק הקרקעות - פעילות השיווק מנוגדת לדין, ועלולה "להטעות את הציבור וליצור ציפיות כוזבות בקרב הרוכשים". באתר האינטרנט של משהב נטען כי החברה "מתכננת להקים שכונה ולתכנן תב"ע ליישוב חדש במיקום האטרקטיבי בנגב". נציגת המכירות של משהב אומרת למתעניינים כי "בתוך שבע שנים תכניס את המפתח לדלת. הצפי שלנו הוא שבתוך חמש שנים נתחיל את עבודות הפיתוח, זה ייקח שנה–שנה וחצי. אחרי זה, זה כבר תלוי בזמן הבנייה שלך".

אלא שמתגובת משרד הבינוי והשיכון אין ספק כי התוכנית נדחתה: "במסגרת הקמת יישובים חדשים נסקרה האפשרות להקים התיישבות חדשה על ציר 25 דימונה־באר שבע. על ציר זה קיימת גם קרקע פרטית לאיתור יישוב חדש המכונה עומרית. עם זאת, בשלב זה משרד הבינוי והשיכון אינו מקדם כל תכנון או החלטת ממשלה לקידום ההתיישבות במקום. הרינו להדגיש, למען הסר ספק, כי כדי להקים יישוב חדש - בין שעל קרקע פרטית ובין שעל קרקע ציבורית - נדרשת החלטת ממשלה, המקודמת בדרך כלל על ידי משרד הבינוי והשיכון. במקרה זה לא קודמה כל החלטה, ואין כל החלטה על הקמת היישוב. אלה הם הדברים שנאמרו גם לאזרחים אשר פנו בעניין למשרד הבינוי והשיכון", מסר משרד הבינוי והשיכון ל"כלכליסט".

השטח הנמכר כעומרית. התוכנית נדחתה כבר ב־2007, צילום: ישראל יוסף השטח הנמכר כעומרית. התוכנית נדחתה כבר ב־2007 | צילום: ישראל יוסף השטח הנמכר כעומרית. התוכנית נדחתה כבר ב־2007, צילום: ישראל יוסף

מתעלמים מהבדואים

עמדה זו של משרד הבינוי והשיכון אינה מפריעה לא.לוי ולמשהב למכור זכויות לבניית בית על חצי דונם ב־164 אלף שקל. לדברי נציגת המכירות, כבר נמכרו זכויות בנייה לכ־400 שטחים כאלה. נסח הטאבו שהעבירה הנציגה להוכחת אמיתות דבריה כולל רשימה של כ־100 בעלי זכות בקרקע.

על פי החוברת השיווקית "עומרית, חיים חדשים בדרום", היישוב ישתרע על 3,000 דונם והוא יכלול 2,500 בתים שבהם יתגוררו כ־10,000 תושבים.

הדמיית היישוב עומרית, הדמיה: משהב הדמיית היישוב עומרית | הדמיה: משהב הדמיית היישוב עומרית, הדמיה: משהב

משהב וא.לוי שכרו את שירותי הלובינג של דוד בנימיני (תא"ל במיל'), מי ששימש מנכ"ל החברה הכלכלית חיפה והיה אחראי מטעם משרד ראש הממשלה על שיקום הצפון לאחר מלחמת לבנון השנייה. אלא שגם הוא מודה כי בשלב זה הממשלה אינה מקדמת את התוכנית להקמת היישוב. לדבריו, התוכנית "יושבת על שולחנו של שר הבינוי".

משהב וא.לוי גם מתעלמות מקיומו של כפר בדואי לא מוכר משנות השישים בשם אבו קוידר, שמצוי בשטח המוקצה לכאורה לעומרית.

הקמת עומרית נהגתה בראשית שנות ה־2000, כחלק מתוכנית להקמת חמישה יישובים יהודיים לאורך כביש 25, אזור המאופיין בהתיישבות בדואית. באותה תקופה רכשה א.לוי כעשירית (300 דונם) מהשטח שנועד לעומרית.

העדפה להרחבת בנייה

התוכנית קודמה על ידי רמ"י (רשות מקרקעי ישראל), אך ב־2007 נדחתה על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז דרום. טענתה היתה שהתוכנית נוגדת את מדיניות המועצה הארצית לתכנון ואת עקרונות תמ"א 35, שלפיהם יש להעדיף בנייה ביישובים קיימים על פני הקמת חדשים.

מדיוני הוועדה המחוזית עולה כי במקור יועד השטח להקמת יישובים לבדואים. בדיון שהתקיים ב־2005 אמר טל פודים, נציג לשכת התכנון המחוזית: "לפי תשריט של תוכנית־האב למטרופולין באר שבע משנת 1997, היישוב עומרית נמצא בשטח שמיועד לאזור פינוי הפזורה והקמת יישובים בדואיים". תוכנית זו הפכה ב־2012 לתוכנית מתאר מחוזית מטרופולין באר שבע, והיא בעלת תוקף סטטוטורי.

מהחברות א. לוי ומשהב נמסר: "מאז 2002 סומן הישוב עומרית בתוכניות העבודה של משרד הפנים, מחוז דרום במקומו הנוכחי המתוכנן. מאז 2010 מקדמת מדינת ישראל את הקמתו של הישוב עומרית המתוכנן, בין היתר, על קרקע בבעלות פרטית של החברות א. לוי ומשהב. החברות מעולם לא פרסמו מצג שווא ולא הבטיחו דבר שאינו תואם את המציאות העובדתית. א. לוי מעולם לא טענה כי קיימת החלטת ממשלה להקמת ישוב חדש. עמדת משרד הבינוי והשיכון זרה וחדשה לחברה והיא עמלה, ממועד שנודע לה, לבדוק למקור הטענה המנוגדת, כאמור, למעשים בפועל על פני למעלה מעשור. אין כל יסוד ובסיס לטענה כאילו על המקרקעין המשווקים מצויה התיישבות של הפזורה הבדואית".

תגיות

29 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

27.
מעניין מה יגידו כל החכמולוגים אחרי שזה יעבור
התכנית עברה ועדה מקומית, ארצית ומחוזית. בתכנית מונחת בשולחנות בכנסת ואמור לעבור בימים הקרובים. מעניין מה יאמרו כל האנשים אחרי שהתכנית תעבור. לי לא נאמר שהתכנית עברה החלטת ממשלה, הבהירו לי שזה לפני החלטת ממשלה ובגלל זה המחיר נמוך
מתן  |  18.01.17
26.
נדרש שיוויון באיכלוס הנגב
יש להשוות את זכויות היהודים לזכויות הבדואים אני מזכיר את שתי הפסיקות התקדימיות של השופט ברק כי יהודי לא יכול לקנות מגרש ברהט היות ואלו הוקצו לאוכלוסיה מיוחדת ולעומת זאת ערבי יכול לקנות מגרש בקציר למרות שהאוכלוסיה שם מיוחדת לא פחות
אל תגיד נגיד  |  20.02.16
25.
תגובה לאבנר מתל אביב מס' 15
אינני נוהג להגיב לכתבות , אך מפאת העובדה שהשקר וסילוף האמת זועקים מדבריו של אדון אבנר - בתגובה מס' 15 ברצוני להגיב בתור אחד שישב בישיבות האג"ח של חברת לוי - ברצוני להדגיש ולהבהיר שזו בין חברות הנדל"ן הבודדות בארץ שהגיעו להסדר ללא כל תספורת ולהפך, הטיבו עם מחזיקי האג"ח לגבי בעלי המשרות ונהני המשכורות בקרב בני המשפחה - אין מן הראוי כי תסלף עובדות ותשפוך את דמם לפני שתבדוק את הדברים לעומקם ולאמיתותם.
רותם , תל אביב  |  18.02.16
לכל התגובות