אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך עדיין חסרים אלפי מתכנתים? צילום: עדי לם

איך עדיין חסרים אלפי מתכנתים?

לא בכדי זכינו בתואר "אומת הסטארט-אפ", ויש לנו חברות רבות המצליחות בארץ ובעולם. אז איפה טמונה הבעיה?

19.02.2016, 07:58 | שגיא דודאי

בשבוע האחרון הודיע משרד האוצר שענף ההייטק חדל מלהיות קטר הצמיחה המוביל את המשק הישראלי, וזו סיבה לדאגה. בענף מועסקים 283 אלף עובדים, וזו רק תחילת הדרך. יותר ויותר חברות בינלאומיות מבינות שבישראלים יש משהו, לא סתם זכינו בתואר "startup nation". זכינו בו ביושרה בתחילת הדרך כי אנחנו חלוצים, כי אנחנו מיומנים, כי אנחנו חושבים ובעיקר כי אנחנו רוצים. ישנו גידול מתמיד במספר חברות הטכנולוגיה הבינלאומיות המעתיקות את מרכזי הפיתוח שלהן לישראל, וכן חלה עלייה עצומה במספר הסטארט-אפים הקמים במדינה מדי שנה. אך למרות זאת, אנחנו עומדים רגע לפני המשבר.

בסקירתו ציין משרד האוצר את הנתונים הבאים: "ענף ההיי-טק תורם 9% מהתוצר ואחראי לכ-40% מסך היצוא. מאז שנת 2010, קצב הצמיחה של המגזר עומד על כמחצית מקצב הצמיחה הכללי במשק ונפסק הגידול במשקלו של המגזר בסך היצוא. האתגר המשמעותי ביותר העומד בפני המגזר הוא היצע כוח אדם מיומן, נוכח גודלו היחסי של מגזר היי-טק בישראל, בהשוואה למשקים המפותחים האחרים".

בתקופה האחרונה אנו עדים לריגרסיה בעולם ההייטק. ישנן המון חברות מצליחות בשוק המקומי וזה הבינלאומי, ישנם המון רעיונות המתעתדים לשנות את הרגלי הצריכה הארכאיים בתחומים רבים, אך חסר דבר אחד מרכזי – כוח אדם מיומן וטוב שידע להצעיד את ענף ההייטק קדימה. כוח האדם הוא הכל בעולמות אלו. המפתחים והמתכנתים הם אלו שמוציאים את הרעיונות מהכוח אל הפועל. הם אלו שיודעים להתגבר על מכשולים טכניים בדרך להגשת החלום. בלעדיהם, אין למדינת ישראל עתיד וכל מה שנבנה כאן בעבודה קשה לאורך שנים, יירד לטימיון.

משרדי הייטק בהרצליה פיתוח. תוצאות ההשקעה הפוחתת בחינוך ניכרות בשטח, צילום: תומי הרפז משרדי הייטק בהרצליה פיתוח. תוצאות ההשקעה הפוחתת בחינוך ניכרות בשטח | צילום: תומי הרפז משרדי הייטק בהרצליה פיתוח. תוצאות ההשקעה הפוחתת בחינוך ניכרות בשטח, צילום: תומי הרפז

על פי הערכות, במדינת ישראלים חסרים כיום כעשרת אלפים מפתחים ומתכנתים. נתון חסר תקדים שאינו מותיר כל צל של ספק – אנחנו עושים משהו לא נכון. חברות הטכנולוגיה מוכנות לשלם שכר מצוין לכוח אדם מיומן וטוב. יתרה מזאת, אותן חברות מוכנות לשלם עשרות אלפי שקלים עבור איתור מועמדים ראויים וקליטתם בחברה. לאחרונה, הודיעה פלטפורמת ההשמה להייטק workey מציעה בימים אלה 1,500 דולר לכל אדם שימליץ לחברו להירשם באתר והוא ימצא עבודה באמצעותו. כל אלו מעידים על מצוקה גדולה ותסכול יומיומי עימם נידרשים להתמודד מנהלי משאבי האנוש.

חברות ישראליות הפועלות בשוק הבינלאומי חייבות ציי פיתוח שידעו לתת מענה למדינות רבות ברחבי הגלובוס, כמו גם יצירת אדפטציות נידרשות עבור שווקים אלו. בהיעדר כוח אדם, החברות המצטיינות הללו נותרות תקועות במקומן, ללא יכולת לספק לשוק את צרכיו. הסטארט-אפים ניצבים בפני טלטלה גדולה בעקבות כל אלו. בהיעדר כוח אדם, אין ודאות שיוכלו להמשיך להתחרות בשוק המקומי והבינלאומי.

ניכר שמדינת ישראל ומקבלי ההחלטות חסרים ראייה לטווח ארוך. למעט ההיבט התחבורתי, אין השקעה בפרויקטים יוצאי דופן בסדרי גודל משמעותיים שיכולים להוביל אותנו קדימה. ההשקעה בחינוך רק הולכת ופוחתת ואת התוצאות אנחנו מקבלים כמנה קרה במסעדה. ישנו חוסר מאוד גדול ומורגש בבוגרי האקדמיה היוצאים לשוק עם הכשרה רלוונטית לעבודה בתחום.

הגיעה העת שמשרד האוצר בפרט ומשרדי הממשלה בכלל, יעסקו בסוגייה זו. מדובר באיום אמיתי שיביא לכריתת הענף עליו יושבת מדינת ישראל ובעיקר מתבלטת על פני כל מדינה אחרת בעולם.

משרד החינוך ומשרד הכלכלה חייבים לגבש תוכנית סדורה הכוללת מסלולים ייעודיים לעולם ההייטק, ומשרד האוצר צריך לתקצב אותם. מי כמו שר החינוך, נפתלי בנט, מכיר את עולם ההייטק ויודע מה דרוש להצלחתו. שילוב כוחות של המשרדים הללו ושיתוף החברות בדיונים למציאת פיתרון ממשי, הם אלו שיחזירו את ההייטק להיות קטר הצמיחה של המדינה. נא להתעורר.

הכותב הוא מנכ"ל VONAGE ישראל - ספקית של שירותי תקשורת מבוססי ענן

תגיות