אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוכשת הפניקס: התנהלות בעייתית והון של 3.2 מיליארד דולר צילום: ראובן שוורץ

רוכשת הפניקס: התנהלות בעייתית והון של 3.2 מיליארד דולר

אמ-טראסט שבשליטת משפחת קרפונקל מנהלת נכסים בהיקף 17.1 מיליארד דולר והונה העצמי עומד על 2.9 מיליארד דולר

21.02.2016, 08:33 | רן אברמסון ורחלי בינדמן

בעלת השליטה בחברת הביטוח אמ־טראסט היא משפחת קרפונקל, שדורגה בשנת 2015 במקום ה־86 ברשימת המשפחות העשירות בארה"ב על פי "פורבס". כתב העת העריך את הונה ב־3.2 מיליארד דולר. החברה מתמקדת בביטוח עסקים קטנים ובינוניים, ביטוח רכב וציוד וביטוח תעסוקתי. 

קראו עוד בכלכליסט

אמ־טראסט הוקמה לפני 18 שנה על ידי האחים ג'ורג' ומייקל קרפונקל, שהיגרו לארה"ב מהונגריה בשנות החמישים. מנכ"ל החברה בארי זיסקינד הוא חתנו של מייקל ובעל המניות הפרטי הגדול ביותר בה, עם אחזקה של 14.8%. מייקל קרפונקל מחזיק ב־1.25% מאמ־טראסט, ואילו אחיו הצעיר ג'ורג' מחזיק ב־11%. בת משפחה בשם לאה קרפונקל מחזיקה בנתח גדול יותר — 11.4%.

המשפחה מחזיקה במניות נוספות באמצעות קרנות צדקה שרשומות על שמה: חסד פאונדיישן אוף אמריקה (Chesed foundation of America) וטפרס (Teferes), שמחזיקות ב־6.25% ו־1.37% מאמ־טראסט בהתאמה. בסך הכל המשפחה, או גופים הקשורים אליה, מחזיקה ב־46.7% ממניות החברה הנסחרות בנאסד"ק, והיא בעלת השליטה בה. פרט לשליטה באמ־טראסט משפחת קרפונקל מחזיקה בנדל"ן בשיקגו ובניו יורק.

לפי אתר התחקירים העצמאי SIRF - Southern Investigative Reporting Foundation, קרנות הצדקה שמפעילה המשפחה שימשו אותה לביצוע השקעות ממונפות בסיכון גבוה, בניגוד לחוקי ניהול עמותות בארה"ב. האתר, המתמחה בתחקירים פיננסיים, מסתמך על מסמכים גלויים של רשות ני"ע ורשות המסים האמריקאיות. האתר פועל מ־2012 והוא מוסד ללא כוונות רווח, חבר בארגון העיתונות העצמאית בארה"ב.

הקרנות של הקרפונקלים, חסד והוד, תורמות בעיקר למוסדות חרדיים של חסידות בעלז, שאליה נראה שמשתייכת המשפחה הממעטת להיחשף בתקשורת. קרן הוד חיסלה בהדרגה אחזקה של 15% באמ־טראסט בין מרץ לדצמבר 2014. הנתח של קרן טפרס בחברה נרכש בנובמבר 2014.

לפי פרסום באתר מאוגוסט 2014, קרן חסד שימשה את ג'ורג' קרפונקל להשקעה אגרסיבית באופציות של מניות ליהמן ברדרס, סיטיגרופ ו־AIG בשנת 2008. זו הראשונה התמוטטה, ושתי האחרות חולצו על ידי הממשל האמריקאי כדי למנוע את קריסתן. לפי SIRF, ההימור של קרפונקל באמצעות קרן הצדקה עלה לו כ־800 אלף דולר.

לפי דיווחיה של קרן חסד לרשות המסים האמריקאית, רווחיה מהשקעות ב־2014 הגיעו ל־6.8 מיליון דולר ושווי נכסיה לכ־440 מיליון דולר. קרן טפרס דיווחה על שווי נכסים של 414 מיליון דולר באותה שנה.

הפרסומים על פעילות המשפחה מצביעים על שתי בעיות בהתנהלותה. האחת, הפרה של הנחיות ההשקעה לקרנות צדקה של רשות המסים. אלה קובעות כי על קרנות כאלה להימנע מהשקעות ממונפות בסיכון גבוה, ובכלל זה השקעה באופציות, שביצעה קרן חסד. הבעיה השנייה קשורה במבנה האחזקה, שמבטיח את שליטת המשפחה בחברה.

אחזקה של ארגון ללא מטרות רווח בחברה ציבורית בארה"ב לא יכולה לעלות על 20%. בזמן פרסום התחקיר, האחזקה של הקרנות שבידי האחים קרפונקל והמנכ"ל זיסקינד עלו על רף זה. גם כיום, לאחר שנמכר הנתח של קרן הוד בחברה, אחזקת הקרנות אינה עומדת בדרישות: כשקרן מחזיקה בנתח מחברה ציבורית, הרשות מונה באחזקה גם את מניות בעלי העניין בה. כלומר, אף שאחזקת קרנות הצדקה של הקרפונקלים לא מגיעה ל־20%, העובדה שבני המשפחה מחזיקים בשליטה בה בעייתית, שכן היא מעלה חשד שהקרנות — שהודות לאופי פעילותן זוכות להקלות מס מהממשל — משמשות אותם להתחמק מתשלום מס כחוק.

נכון לתום 2015 העסיקה אמ־טראסט 6,000 עובדים ו־7,500 סוכנים מכרו את מוצריה ב־50 מדינות. החברה מנהלת נכסים בהיקף 17.1 מיליארד דולר והונה העצמי עומד על 2.9 מיליארד דולר. החברה מציגה צמיחה של 26% בפרמיות מביטוח בחמש השנים האחרונות. אלה הסתכמו, נכון ל־2015, ב־6.8 מיליארד דולר. הרווח התפעולי עמד על 527 מיליון דולר לעומת 458 מיליון דולר ב־2014 ו־278 מיליון דולר ב־2013.

רן אברמסון ורחלי בינדמן

תגיות