אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קק"ל תתקין פאנלים סולאריים בפריפריה צילום: ינאי יחיאל

קק"ל תתקין פאנלים סולאריים בפריפריה

ל"כלכליסט" נודע כי עלות הפרויקט הראשון במסגרת ההסכמות עם קק"ל, שווה ל־8% מהסכום שזו תצטרך להעביר למדינה בשנה

22.02.2016, 06:49 | רוני זינגר

קק"ל והמשרד להגנת הסביבה בוחנים בימים אלה פרויקט ראשון משותף: הצבת פאנלים סולאריים על גגות בניינים המוגדרים כחלק מפרויקט שיקום שכונות, כך נודע ל"כלכליסט".

הרעיון הוא להציב בערי פריפריה פאנלים סולאריים על גגות בנייני דיור ציבורי כעמידר. בתמורה, הכסף שיתקבל ממכירת החשמל שייוצר יעבור בתחילה לשיפוץ ותחזוק הבניינים ובהמשך לידי התושבים עצמם. זהו הפרויקט הראשון שיוצא לדרך מאז סוכם בתקציב המדינה האחרון על שיתוף פעולה בין קק"ל למוסדות המדינה בנוגע לניהול והוצאה לפועל של פרויקטים משותפים. על פי הידוע, עלות הפרויקט תעמוד על כ־80 מיליון שקל. במסגרת ההסכמות קק"ל תעביר כמיליארד שקל בשנה לפרויקטים משותפים לה ולמדינה. בנוסף, ב־2016 התחייבה קק"ל להעביר 190 מיליון שקל לפרויקטים משותפים עם המשרד להגנת הסביבה. הפרויקט הסולארי הוא הפרויקט המשותף הראשון במסגרת התחייבות זו.

קראו עוד בכלכליסט

דני עטר, צילום: ינאי יחיאל דני עטר | צילום: ינאי יחיאל דני עטר, צילום: ינאי יחיאל

התוכנית נמצאת בשלביה הראשוניים, ובימים אלה מגבש אותה צוות משותף של קק"ל והמשרד להגנת הסביבה. על פי אחת ההצעות, כל הבניינים שעליהם יוצבו הפאנלים יעברו הליך איטום מיוחד שיביא לצריכת חשמל פחותה מצד הדיירים במקום, בשל הבידוד וההפחתה בפליטת החום או הקור. החשמל שייוצר מהפאנלים יימכר לחברת החשמל ומהתמורה הכספית ישופצו הבניינים.

התוכנית מעוררת לא מעט ביקורת מצד גורמים המעורבים בנושא, שכן לא ברור אם הבניינים שעליהם יוצבו הפאנלים — מבנים שמצבם הפיזי לא מתוחזק דיו גם כך — יעמדו במעמסת הפאנלים. בנוסף, הצבת הפאנלים מיועדת לטווח ארוך של כ־20 שנה. במשך תקופה זו לא יהיה ניתן לבצע בבניינים פרויקטים אחרים כמו תמ"א 38 או פינוי־בינוי.

בתחילת החודש הציבה קק"ל שדה פאנלים סולאריים על גג בניין משרדיה הראשיים בירושלים. המתקן משתרע על פני כ־500 מטרים המספקים 100 אלף קילו־ואט בשנה. במהלך הטקס לחנוכת הצבת הפאנלים אמר יו"ר קק"ל דני עטר כי "קק"ל מקדמת פרויקט גדול של שיקום שכונות ברחבי הארץ ובעיקר בפריפריה. במסגרת שיקום השכונות, במהלך השנה הקרובה תציב קק"ל מערכות סולאריות על גגות כל הבתים המשתתפים בפרויקט".

בקק"ל סירבו אתמול להגיב על התוכנית המתגבשת ואמרו כי פרטיה עדיין אינם ידועים. במשרד להגנת הסביבה אישרו כי מדובר בתוכנית שכבר נבחנת.

190 מיליון השקלים שסוכם כי יעברו ב־2016 יועברו ישירות למשרד להגנת הסביבה לטובת מיזמים סביבתיים משותפים, וכאמור פרויקט הפאנלים הסולאריים נבחר כפרויקט הראשון. יתר הכסף יועבר למטרות שונות במסגרת "פרויקטים לאומיים" שאותם תקבע "הוועדה למיזמים לאומיים" המורכבת מאנשי קק"ל והמדינה.

כיוון שכיום התחייבה קק"ל לפעילות עם המדינה רק למשך שנתיים, לא ברור כיצד תישאר מחויבת לפרויקט של 20 שנה. מקק"ל נמסר כי החברה מעוניינת בפרויקט ארוך הטווח.

תגיות