אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כחלון לא למד לקח מהכישלון של הורדת מחיר העוף צילום: אפי שריר, עומר מסינגר

כחלון לא למד לקח מהכישלון של הורדת מחיר העוף

שר האוצר מבטיח לבטל את התכנון החקלאי אבל ניסיונו הראשון להעביר רפורמה חקלאית נכשל, ההיתכנות הפוליטית בקואליציה צרה קלושה, והמציאות ממילא מלמדת שספקיות המזון לא מגלגלות לצרכן את ההטבה. 3 תובנות עגומות על הסיכוי לשינוי

23.02.2016, 08:54 | נורית קדוש, עמרי מילמן ורוני זינגר

ביטול מועצות הייצור הוא צעד לא פשוט, במשרד החקלאות והאוצר טוענים כי הבינו שאי אפשר יותר לפתור בכל פעם בעיה שצצה במגזר החקלאי וצריך לתת פתרון כולל למשק החקלאות בארץ, שבצידו האחד נמצאים חקלאים שמזהירים כבר שנים כי הם על פי תהום ומהצד השני הצרכנים שנדרשים לשלם מחירים גבוהים על המזון, בהשוואה למדינות ה־OECD. אך אם עד כה התקשו משרד האוצר והחקלאות להעביר מהלכים פשוטים יותר, קשה לראות איך יצליחו לקדם מהלך כזה.

רק בתקציב האחרון שאושר, לפני שלושה חודשים, כשל האוצר בהעברת שתי רפורמות, הראשונה הייתה רפורמת הצאן, שגם בתקציב הקודם שעבר, של השר לשעבר יאיר לפיד, התחילה בחוק ההסדרים ונשארה זנוחה מאחורה. רפורמת הצאן בסך הכל נועדה להרחיב את שוק חלב העזים המצומצם על ידי הגדלת הייבוא והמכסות. היום גם ככה פועלים מגדלי עזים רבים מהמגזר הערבי שאינם מוכרים על ידי המדינה המטרה הייתה בסך הכל להכניס אותם למסגרת החוק כך שיוכלו לשווק לרשתות מזון.

קראו עוד בכלכליסט

המהלך הזה, כשל בעקבות לחצים של לובי מגדלי הצאן, שנחשב די קטן. רפורמת הפטם שהיתה אמורה להוזיל את העוף, והוגדרה על ידי האוצר כמהלך קריטי להקטנת יוקר המחייה לא הצליחה לעבור את מכשול הכנסת, ונפלה בוועדת הכלכלה אחרי דיונים ממושכים. המהלך המדובר כעת, לפתוח פחות או יותר את כל ענף החקלאות לתחרות חופשית דורש כח פוליטי לא מבוטל, שקשה להשיג בקואליציה של 61 חברי כנסת.

כמובן שמהלך כזה לא יכול להסתיים בהורדת כל הפיקוח, שכן ישנם תפקידים חיוניים שממלאות המועצות לשימור החקלאות בארץ, כמו מימון מחקר ופיתוח של זנים שנמצאים בנחיתות תחרותית ביחס לעולם, או הדברה ביולוגית.

חלב: רק המחלבות מרוויחות

ירד מחיר החלב הגולמי בשיעור ניכר של 3.3%. הירידה החדה שנרשמה בעקבות ירידת מחירי המזון לבהמות ותשומות ייצור שונות של הרפתנים, הצטרפה לירידה קודמת חדה אף יותר בשיעור 6.42% במחיר המטרה שנרשמה בחודש יולי. למרות שמחיר חומר הגלם ירד במצטבר בכ־10% במהלך חצי השנה החולפת, לא נרשמה ירידה במחיר מוצרי חלב שאינם מפוקחים, למעט במספר מוצרים במחלבות שטראוס. המחלבות ובראשן תנובה וטרה, ראו הזדמנות לשיפור רווחיות בעקבות הוזלת הרכיב העיקרי המשמש אותן לייצור מוצרי חלב והמשיכו לתמחר את הקוטג׳, היוגורט והמעדנים, כאילו לא נרשם שינוי מהותי בתנאי השוק. אלו הן אותן מחלבות, אשר נוהגות לנמק את פערי המחיר בין מוצרי החלב בישראל לאלו שבעולם בכך שמחיר המטרה, הוא מחיר החלב הגולמי, גבוה בעשרות אחוזים מהמחיר הממוצע באירופה. למרות זאת, כשהפער בין המחיר בארץ לזה האירופאי התכווץ, לא מצאו המחלבות לנכון לבצע התאמה דומה במחירים לצרכן. אפשר להעריך שהמחלבות הבינו שאף אחד לא יפעל נגדם, למרות הצהרה לוחמנית ששיחרר שר החקלאות אורי אריאל עם הורדת מחיר המטרה בחודש יולי במכתב למחלבות בו דרש שלצד הוזלת המוצרים שפיקוח יוזלו מוצרי החלב שאינם מפוקחים: "אני דורש ותובע באופן חד משמעי כי לצד הפחתת המחיר למוצרים שבפיקוח תביאו לידי ביטוי מובהק את הפחתת מחיר החלב גם על מוצרי החלב שאינם בפיקוח. מדובר בהפחתה שכל מטרתה נועדה להגיע לכיסו של הצרכן ולא על מנת להעשיר את קופתכן". השר אריאל הוסיף במידה ואמצא כי לא נעשה כן, אפעיל את מלוא סמכויותיי בכדי לכפות על החברות המשווקות את הוזלת מוצרי החלב שאינם בפיקוח ואשקול הכנסת מוצרים נוספים לפיקוח". בעבר למרות שמחירי המוצרים שאינם בפיקוח לא הוזלו לא הפעיל אריאל את "מלוא סמכויותיו" וכפה הורדת מחירים.

המועצות החקלאיות: כרגיל מעלים הצעה לביטולן

הכרזה על ביטול המועצות החקלאיות, הנתפסות בציבור כגורם המייקר את מחירי התוצרת החקלאית, משיגה בקלות שביעות רצון מהציבור בישראל ולכן לא פלא, שהנושא עולה אחת למספר שנים לדיון.

אלא שבכל אחת מהפעמים, הנושא ירד מסדר היום, כמעט באותה מהירות שעלה. שש מועצות חקלאיות פועלות בישראל, עם שוק שמבוסס כולו על תשלומי החקלאים, שבאופן טבעי, כוללים עלויות אלו במחיר חומרי הגלם שהם מספקים לתעשיית המזון. המועצות החקלאיות הן שריד לניהול מתוכנן של המשק והן מסדירות את הפעילות בענפיהן בקרטלים חקלאיים המותרים על פי חוק ההגבלים.

לדברי ניר מאיר, מזכ"ל התנועה הקיבוצית ההודעה של כחלון היא לא יותר ממסך עשן המבקש לכסות על כישלונות שוק הדיור ולצבור הון פוליטי על גבם של החקלאים. "בחצי שנה האחרונה נערכים דיונים מסודרים ועניינים עם החקלאים על מנת לחתום על הסכם ארוך טווח שיבטיח את בטחון המזון בישראל ואת איכות הגידולים. עד כה הדיונים התנהלו בכבוד ובהערכה הדדית, עד שפרסם השמאי הממשלתי כי נרשם זינוק של 8% במחירי הדירות בישראל".

עופות: בפעם הקודמת כחלון התקפל

התכנית לביטול המועצות החקלאיות, אינה הפעם הראשונה שמנסה שר האוצר משה כחלון את כוחו מול הלובי החקלאי. אלא שדווקא הכשלון הצורב שרשם בפעם הקודמת, אמור היה להבהיר לו לאן מועדות פניו כעת. במסגרת חוק ההסדרים היתה אמורה לעבור רפורמת הפטם, במסגרתה נקבע כי מועצת הלול לא תעסוק בענפי הפטם, הרבייה וההודו ובכך לא תוכל לחדש את קרטל הפטם.

אלא שהלובי החקלאי לא ראה את הנושא עין בעין עם כחלון והסוף כבר ידוע. בנובמבר האחרון אישרה ועדת הכלכלה את פיצול רפורמת הפטם והוצאתה מחוק ההסדרים. בכך כשלה למעשה רפורמה נקודתית בתחום המועצות החקלאיות, קטנה הרבה יותר שזו שמנסה כעת להוביל שר האוצר.

מהלך הפחתת המכסים על החקלאות הרגיזה, כצפוי, מספר חברי כנסת. המהלך שלא יבוצע באמצעות חקיקה מביא לכך שהכנסת לא תהיה חלק ממנו ובכנסת ישנו לובי חזק של החקלאים, שעד היום הצליח ״לעשות שרירים״ במהלכים שניסו להוביל נגדו.

יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל מחה אתמול על האופן שבו משרד האוצר והחקלאות מובילים מהלך בלי לשתף את הכנסת: "אני לא מבין, כל התורה נמצאת בידיים של האוצר ומשרד החקלאות? זה מסוג הדברים שצריך לדון בהם בכנסת. אני לא עם החקלאים ולא נגד, אני עם הצרכן".

איתן ברושי מהמחנה הציוני הגדיר את המהלך כ"הכרזת מלחמה" - "יש פה הונאה והטעייה. המלצות אגף התקציבים הן איום על החקלאות כולה, הממשלה מאבדת עשתונות".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
כלכלה בריאה מספקת עבודה לתושבי המדינה,ומורידה מיסים!!!!
יבוא של מוצרי חקלאות מחו"ל יקטין את פעילות החקלאים בישראל,וחלק גדול מהענפים יסגרו.וזה יוביל לעוד מובטלים,יקטין את אפשרוית הקנייה של אותם מובטלים,יגרום תלות ביבוא(במצב פוליטי שאנו נמצאים,אי אפשר לסמוך על אף אחד),ובמיוחד שמלחמה אזורית עלולה לפרוץ בכל רגע באזורנו. צריך לבנות יותר,הרבה יותר,להפשיר שטחי בניה בפריפריה לכולם,להקים מפעלים,ומקומות עבודה בפריפריה.וכך הכל יוזל.
ירון , לכיש  |  23.02.16
לכל התגובות