אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ההקלות של הרשות הן כמו אקמול לטיפול במחלה קשה" צילום: עמית שעל

"ההקלות של הרשות הן כמו אקמול לטיפול במחלה קשה"

יו"ר איגוד החברות הציבוריות אילן פלטו פותח חזית מול שמואל האוזר עם הארכת כהונתו: "עד שלא יטופלו הנושאים המהותיים, הבורסה לא תתאושש"

24.02.2016, 07:31 | רחלי בינדמן

"בתקופה שהאוזר מכהן כיו"ר רשות ני"ע הגיע שוק ההון למצב שאין בו כלל הנפקות ראשוניות", אמר אתמול ל"כלכליסט" אילן פלטו, יו"ר איגוד החברות הציבוריות, על רקע הארכת כהונתו של שמואל האוזר בשלוש שנים. "המשק מצפה שישלים את הצעדים שהחל בהם בסוף הקדנציה שלו, בנושא הקלות לחברות ציבוריות, והמבחן יהיה מספר החברות החדשות שיצטרפו לבורסה. יש לו שלוש שנים לעמוד במבחן הזה", הוסיף.

פלטו הבהיר כי לפחות מבחינת החברות הציבוריות האוזר לא עשה מספיק. "מפת הדרכים שהרשות פרסמה ב־2012 (התוכניות להקל על החברות ולעודד הנפקות חדשות — ר"ב) נשארה רובה ככולה על הנייר. בחצי השנה האחרונה הרשות פרסמה כמה הקלות רגולציה, אך גם הן כמו אקמול לטיפול במחלה קשה".

פלטו המשיך ופירט את הנקודות הכואבות במיוחד. "יש כמה נושאי ליבה, שאם לא יטופלו, לא יחול שינוי בבורסה. חייבים לטפל בפגיעה בזכות הקניין של בעלי שליטה בחברות ציבוריות, שבאה לביטוי בהעברת הצבעה לבעלי מניות המיעוט (הכוונה לאישור עסקאות בעלי עניין ואישור שכר בכירים שכפוף להכרעת רוב בעלי המניות מקרב הציבור — ר"ב). אי אפשר לצפות שבעלי שליטה ישתמשו בבורסה כמקור מימון, במקום בנקים וקרנות השקעה, ואז ימנעו מהם את יכולת הניהול. הם לא יכולים להחליט אפילו על שכרו של המנכ"ל שלהם", תקף.

פלטו נגע גם בחובת הדיווח על החברות הציבוריות: "כבר לפני ארבע שנים דרשנו לעבור לדיווח כספי פעמיים בשנה במקום ארבע (האוזר מקדם כעת מהלך כזה לחברות קטנות — ר"ב), אך רק לפני חצי שנה פורסמה טיוטה בעניין, ואני כבר שומע כוונות לסגת. הרשות יכולה גם להקל על החברות בדיווחים מיידיים. היום יש הנחיית גילוי על כל דבר". לבסוף התייחס פלטו לנושא האכיפה המינהלית כשאמר: "חושפים את נושאי המשרה לתביעות ולעונשים, גם במקרים שנעשו בתום לב — לא בזדון".

על הארכת הכהונה של האוזר כדי שיוכל לטפל בהפרטת הבורסה אמר פלטו כי "מי ששם יהבו על הפרטת הבורסה טועה ומטעה. זה לא ישנה כהוא זה את מצב החברות. גם היום מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט והיו"ר אמנון נויבך מעבירים החלטות בדירקטוריון בלי מגבלה. הבעיה העיקרית היא שאין הנפקות ראשוניות, וזה לא משנה מי הבעלים של הבורסה. זה לא מה שיעודד חברות להנפיק כאן. רגולטורים שקשה להם לוותר על הכוח נותנים הקלות פה ושם, אבל זה קצת מדי ומאוחר מדי", סיכם פלטו. "עד שלא נראה טיפול בנושאים המהותיים, הבורסה לא תתאושש".

שמואל האוזר , צילום: עמית שעל שמואל האוזר | צילום: עמית שעל שמואל האוזר , צילום: עמית שעל

תגיות