אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עשיתם תאונה ורישיון הנהיגה לא היה בתוקף - הביטוח יכסה אתכם? צילום: יעל אורבך

עשיתם תאונה ורישיון הנהיגה לא היה בתוקף - הביטוח יכסה אתכם?

כשאדם נוהג בעת שלילת רישיון נהיגה תוך שהוא מודע לכך, הרי שבמקרה של תאונה הביטוח לא יכסה אותו. אך מה קורה במקרה בו אדם לא ידע כי רישיון הנהיגה שלו אינו בתוקף במועד התאונה? האם הביטוח שלו עדיין תקף והוא זכאי לפיצוי על הנזקים שנגרמו לו?

24.02.2016, 17:02 | עו"ד גיל קראוס

סעיף 7 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי קיימים נפגעים שלא יהיו זכאים לפיצוי לפי חוק זה, בין היתר, אדם שנהג ברכב כשאין לו רישיון לנהוג בו, למעט מקרה שבו פקע הרישיון.

אלא שלא בכל מקרה נהג שנסע ללא רישיון בתוקף תישלל ממנו הזכות לקבל פיצויים מתאונת דרכים. הפסיקה הסבירה כי החוק מדבר על שלילה מהותית הנוגעת לכושרו של בעל הרישיון לנהוג, וכאשר מדובר בעניינים פורמליים שאינם משליכים על כושרו של הנהג לנהוג, אזי אין סיבה לשלול ממנו את הפיצויים.

פסיקת בתי המשפט מציינת כי יש לשאוף ככל שניתן לכך שלא תהיה פרשנות שונה כאשר מדובר בנזק גוף ובנזק רכוש לרכב, ולכן הכללים יהיו פחות או יותר זהים כאשר מדובר בנזקי רכוש, למרות שהחוק עצמו דן בנזקי גוף.

בהתאם לכך, גם בפוליסות שמנפיקות חברות הביטוח, מצוין כי הפוליסה חלה רק על מי שהוא בעל רישיון נהיגה בר תוקף.

מה קורה אם שללו את הרישיון ולא ידעתי על כך?

מה קורה כאשר אדם לא ידע שרישיונו נשלל? למשל במקרה בו אדם נשפט שלא בפניו ורישיונו נשלל או שנשלח מכתב ממשרד הרישוי עם הודעה על שלילת רישיון אך המכתב לא התקבל אצל הנהג שרישיונו נשלל.

חשוב להבין כי המשמעות של שלילת הכיסוי הביטוחי יכולה להיות אדירה במקרים מסוימים, כולל אי קבלת פיצוי במקרה של פציעה חמורה או במקרה של נזק גדול לרכב ולכן התשובה לשאלת שלילת הרישיון עשויה להיות הרת גורל.

תשובת בתי המשפט לשאלה זו הייתה כי יש צורך בידיעה ממשית של הנהג לגבי העובדה שרישיונו אינו בתוקף ולא מספיק שקיימת שלילה בפועל ללא יידוע הנהג.

המקרה עלה במלוא עצמתו במסגרת ערעור שהוגש לבית המשפט העליון לפני מספר שנים, כאשר דובר על תאונת דרכים מחרידה בה נהרגה ילדה בת 9 ונפגעו באורח קשה בני משפחה נוספים. חברת הביטוח כפרה בכך שעליה לשלם פיצויים שכן רישיון הנהיגה של הנהג ברכב בזמן התאונה נשלל על-ידי בית המשפט לתעבורה כ-3 שבועות לפני התאונה. הנהג טען שהוא לא נכח בדיון בעת פסילת רישיון הנהיגה שלו ולכן לא היה כלל מודע לכך שהוא נוהג ללא רישיון נהיגה בתוקף.

בית המשפט העליון קבע כי מאחר והנהג לא קיבל הודעה על השלילה ולא ידע עליה, הרי שהכיסוי הביטוחי בתוקף ועל חברת הביטוח לפצות את כל המעורבים בתאונה.

מה קורה אם נשלחה הודעה על שלילת רישיון אבל היא לא התקבלה אצל הנהג?

בעקבות קביעת בית המשפט העליון, נדונו במהלך השנים מקרים שונים שבהם לא ידע בעל רישיון הנהיגה על השלילה. בתי המשפט עשו אבחנה בין מקרים בהם אדם לא ידע בתום לב על השלילה, לבין מקרים בהם אדם התנהג בחוסר תום לב או שהייתה לו ידיעה כזאת או אחרת שרישיונו נפסל אבל הוא בחר להתעלם ממנה.

אחד המקרים המעניינים שנדונו בפסיקה נסוב סביב השאלה מה קורה כשמשרד הרישוי שלח לנהג הודעה על שלילת הרישיון, אבל ההודעה לא נדרשה על-ידי הנהג או לא הגיעה אליו מסיבה אחרת והוא טוען כי לא ידע על השלילה. האם במקרה כזה, עצם משלוח ההודעה, מהווה ידיעה על השלילה ולכן אין כיסוי ביטוחי במקרה של תאונה, או שמא כל עוד הנהג לא קיבל את ההודעה וידע בפועל על השלילה, הרי שהכיסוי הביטוחי בתוקף.

חברת הביטוח דחתה את התביעה שלכם? קחו עורך דין, צילום: שאטרסטוק חברת הביטוח דחתה את התביעה שלכם? קחו עורך דין | צילום: שאטרסטוק חברת הביטוח דחתה את התביעה שלכם? קחו עורך דין, צילום: שאטרסטוק

מקרה כזה נדון לאחרונה בבית משפט השלום בנצרת, שם דובר על תאונת דרכים שאירעה בזמן שהנהג היה בשלילה עקב נקודות שצבר, אבל ההודעה ששלח לו משרד הרישוי על השלילה לא הגיעה אליו וחזרה דרך הדואר עם כיתוב "לא נדרש". בית המשפט קבע כי כאשר הודעת משרד הרישוי לא נמסרה לידי הנהג וחזרה לידי השולח, הרי שאין מדובר ביידוע בפועל שנדרש, ולכן יש לראותו כבעל רישיון נהיגה בתוקף והכיסוי הביטוחי חל עליו. בית המשפט קבע כי הדגש צריך להיות לא על משלוח ההודעה אלא על הבאתה בפועל לידיעת הנהג, וכל עוד חברת הביטוח לא הוכיחה כי הנהג ידע על כך, הרי שרואים את הנהג כאילו הוא בעל רישיון בתוקף ומשלוח מכתב משרד הרישוי שחזר אינו מהווה תחליף לידיעת הנהג.

חשוב להבהיר כי הפסיקה מציינת שיש מקרים בהם למרות שההודעה לא נתקבלה לכאורה בידי הנהג, עדיין יראו אותו כמי שידע על השלילה. כך, למשל, אם אדם נמנע בכוונה מלקחת את ההודעות שנשלחות אליו או לחלופין יודע בעיקרון שהרישיון שלו נשלל ובכוונה לא לוקח את המכתבים מהדואר, הרי שהוא ייחשב כמי שידע בפועל על השלילה. בכל מקרה ייבחנו הסיבה לאי קבלת ההודעה ותום ליבו של הנהג.

לסיכום, במרבית המקרים, כאשר מתברר לחברת הביטוח שאדם נהג ללא רישיון במועד התאונה, היא שולחת באופן אוטומטי הודעה בדבר דחיית הכיסוי, גם אם אותו אדם לא ידע בכלל במועד התאונה שהוא נוהג ללא רישיון. מתברר שהדברים רחוקים מלהיות פשוטים ואין לקבל את הודעת הדחייה כמובנת מאליה.

יש לבחון בכל מקרה ומקרה מה הייתה מידת הידיעה של הנהג לגבי השלילה והאם הדבר הודע לו בפועל באופן רשמי או שמא רק נשלחה לו הודעה שלא נתקבלה אצלו.

אמליץ לכל אדם שעבר תאונת דרכים ובדיעבד התברר לו כי היה בשלילת רישיון ולא ידע על כך, לפנות לייעוץ משפטי על מנת לבחון ולהתמודד עם דחיית התביעה על-ידי חברת הביטוח.

■ עו"ד גיל קראוס עוסק בתביעות נזיקין, ביטוח והליכי ביטוח לאומי

תגיות