אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפתרון לבריחה מהבורסה נמצא במסחר הכפוי צילום: אוראל כהן

הפתרון לבריחה מהבורסה נמצא במסחר הכפוי

החלטת איתוראן להימחק מבורסת ת"א מדגישה את חוסר השליטה של הקברניטים ברחוב אחוזת בית. כדי שהבורסה תהפוך לאטרקטיבית, יו"ר רשות ני"ע צריך לוותר על המגבלה של מסחר כפוי רק בחברות עם שווי שוק של 100 מיליארד דולר

25.02.2016, 08:00 | רחלי בינדמן

ההחלטה של איתוראן להפסיק להיסחר בבורסת תל אביב מקוממת ומרגיזה במיוחד בגלל חוסר השליטה של הנהלת הבורסה בהחלטות ובאינטרסים שעומדים מאחורי חברה עסקית. הבורסה המקומית אמורה לאפשר לציבור המשקיעים לסחור בשקלים במניות של חברות שבחרו להירשם למסחר וזה לא אמור לשנות למשקיע הישראלי או לחברה (שמניותיה ייסחרו באופן כפוי בישראל), אם החברה החליטה שלא מתאים לה יותר להיסחר בבורסה המקומית והיא מעדיפה להמשיך ולהיסחר בבורסה אחרת.

קראו עוד בכלכליסט

בזמן שעוד אפשר להבין את ההחלטה של מלאנוקס להפסיק להיסחר בישראל, שנעשתה בשל עודף רגולציה, ההחלטה של איתוראן להימחק בדיוק כאשר הבורסה והרגולטור המפקח עליה, רשות ני"ע, עושים מאמצים להקל עם החברות הדואליות היא פשוט לא רציונלית.

אפשר לבוא בטענות להנהגת הבורסה המקומית ולרשות ולתהות מדוע הן לא קיימו קשר רציף ושוטף עם החברה, כיצד הם לא דאגו לנסות ולהיענות לכל הצרכים שלה ואם הם ניסו להניא אותה מהמהלך. הכל טוב ויפה, אלא שנדמה כי לא משנה מה הבורסה הייתה עושה וכמה הקלות רגולציה היו נותנים לחברות הדואליות, ההחלטה של איתוראן לא היתה משתנה.

יוסי ביינארט מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט מנכ"ל הבורסה

מסחר כפוי ימנע שיקולים זרים של חברות

ההחלטה של איתוראן מוכיחה עד כמה נכון לאפשר לבורסה לבצע רישום כפוי במניות של חברות הנסחרות בבורסות מובילות בעולם. רוב הבורסות הפועלות בעולם לא שואלות היום חברות לפני שהן סוחרות במניות שלהן, הן פשוט רושמות אותן על דעת עצמן. אסור לאפשר לשיקולים זרים של חברות, בין היתר שיקולים כלכליים המנצלים עיוותים כאלה ואחרים (דוגמת לחץ מכירות של תעודות סל) לשלוט בהיקף החברות שנסחרות בבורסה. התפקיד של הבורסה הוא בראש ובראשונה לעודד הנפקת חברות, שישתמשו בה כמשאב לגיוס כסף. התפקיד השני הוא להוות סופרמרקט להשקעות בישראל.

מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט הציג את החזון שלו לסחור ב"כל דבר" באופן אובססיבי כמעט, כמעט מהרגע שנכנס לתפקיד לפני שנתיים וחצי. ביינארט אגב לא דרש לאפשר מסחר כפוי במניות של כל חברה ולא משנה היכן היא נסחרת אלא הציע להתחיל במסחר כפוי בחברות ישראליות שבחרו מסיבותיהן שלהן להנפיק את מניותיהן בבורסות מוכרות בעולם. ביינארט רצה להתמקד דווקא במניות של חברות ישראליות כדי לעודד משקיעים זרים להשקיע בהן דרך מדדים אליהן הן יכנסו.

חברות ענק עם קשר מקרי לישראל

שברשות ני"ע, חששו מחשיפת המשקיעים הישראלים למסחר במניות של חברות שלרשות אין יכולת לפקח עליהן ולשלוט בדיווחים שלהן. לבסוף הוחלט לאפשר מסחר כפוי רק בחברות עם שווי שוק של 100 מיליארד דולר. ה"פשרה" הזו של הרשות בעצם מייתרת את המסחר הכפוי מתוכן שכן מדובר בשווי שקיים ב־50 חברות, כמו פייסבוק, אפל וגוגל, שהקשר בינן לבין ישראל הוא מקרי בהחלט.

יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר חייב לשחרר קצת את החבל ולתת יותר קרדיט למשקיעים הישראלים ולאפשר מסחר כפוי ללא המגבלה הלא ריאלית. אם הוא כל כך מפחד מחוסר פיקוח, שיכניס את המניות ברישום הכפוי לרשימה נפרדת תוך הבלטה למשקיעים כי מדובר בחברות שאינן מפוקחות על ידי הרשות.

אם הוא באמת רוצה להפוך את הבורסה לרלבנטית, מדובר במהלך שהוא הכרח המציאות ממש.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
רישום כפוי אם בכלל מעודדת הנפקות פה!
הנפקות עושים איפה שהכי קל לגייס כסף - זו המטרה. הכי קל מבחינת קהל משקיעים המוכן להשקיע (בארץ הרגולציה והצליבה התקשורתית מרתיעים) והרגולציה הינה סבירה (אורך והיקף תשקיף, חשיפה לתביעות, אפשרות לתמיכת חתמים במחיר, וכולי). הנפקה לא עושים בשביל להיסחר - ההיסחרות היא פונקציה חיונית למשקיעים מהציבור, אך לא לחברה עצמה. כבר היום, דרך אגב, דרך המלך לרישום למסחר בתל-אביב (מלבד אג"ח) הוא הנפקה זרה (פחות רגולציה...) ואז רישום דואלי לפה (לאורך זמן - זה מפחית רגולציה אל מול חברה ישראלית שעושה דואלי החוצה). דווקא רישום כפוי לתל-אביב של חברות עם זיקה עשוי לעודד אותם בעתיד להנפיק פה באופן משני (secondary offering) או להנפיק פה אג"ח - כי קהל המשקיעים המקומי יכיר אותם ויהיה יותר מוכן לפתוח את הכיס (אם נתעלם מבעיות הרגולציה של האנליזות הנדרשות והצליבה התקשורתית על השתתפות בהנפקות "רעות" (בין אם "רעות חברתית" או תשואה גרועה בדיעבד).
סוחר סחור , שוק ההון  |  25.02.16
2.
הבעיה במסחר כפוי זה שהוא מייתר את הצורך להנפיק פה
הרעיון של "מסחר בכל" הוא נכון מאוד בהתחשב בגלובליות של השווקים ובגישה הקלה שיש כמעט לכל אחד למגוון רחב של שווקים בעולם ואין סיבה להשקיע רק בני"ע בישראל. כאן המלכוד של "מסחר בכל" - לחברות כמו גוגל ופייסבוק זה מצוין כי בחיים הם לא היו מגייסות פה כסף. אבל לחברות ישראליות זה אומר שאין סיבה להנפיק פה ואז הבורסה תאבד את הלגיטימיות שלה כמקור לגיוס כספים ותהפוך להיות זירת מסחר מקוון. לדעתי, צריך להפריד בין מסחר כפוי של חברות "זרות" בעולם לבין חברות ישראליות: מניות זרות שנסחרות בשוק הון עם רגולציה ברמה גבוהה (ניו-יורק, נאסד"ק, לונדון) יוצעו כאן במסגרת מסחר כפוי. מניות של חברות ישראליות שבחרו להנפיק בחו"ל על חשבון ישראל יידרשו לבצע רישום כפול כדי להיסחר כאן אבל יקבלו פטור מכפל רגולציה במקרה שהן רשומות למסחר בבורסה עם רגולציה מקובלת על הרשות. אם לא תיעשה ההפרדה הזאת, הבורסה פשוט תאבד את כל החברות הרלוונטיות שלה.
יניב , תל-אביב  |  25.02.16
1.
היום חברה כמו איתוראן, בהינף קולמוס, מאלצת 50% מהמחזיקים שלה למכור - חייבים כפוי!
תעודות סל חייבות למכור עם היציאה מהמדד. קרנות נאמנות של מניות (או אג"ח+מניות) ישראליות - גם חייבות למכור. ובנוסף כל מי שאיתוראן נופלת לו מהבנצ'מרק (והיא ממש לא נכנסת לבנצ'מרק של המדדים הזרים) ימכור בסופו של דבר. רוב האחזקה והמסחר באיתוראן היא ישראלית - וחלק גדול מהמחזיקים יהיו מחוייבים באופן נוקשה למכור תוך חודשיים-שלושה, וחלק מהשאר יעשו זאת באופן "רך" לאורך 1-12 חודשים. זה פשוט -הזוי- שחברה בהינף קולמוס של החלטה טריוואלית של הדירקטוריון יכולה לחייב 50% מהציבור שמחזיק במניות למכור - בדיסקאונט די גדול על המחיר (לאחר ההודעה אתמול - איתוראן נפלה ב10%). חייבים מסחר כפוי. בעולם של 2016 - זה מה שמקובל בעולם. רישום דואלי זה חדשות ישנות. צריך מסחר כפוי - ולרשום לפה, באופן כפוי, את כל המניות עם זיקה לישראל ולהכניסם למדדי הבורסה.
סוחר סחור , שוק ההון  |  25.02.16