אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מייסד נייקי תרם 400 מיליון דולר לאוניברסיטת סטנפורד צילום: בלומברג

מייסד נייקי תרם 400 מיליון דולר לאוניברסיטת סטנפורד

פיליפ נייט, שמכהן גם כיו"ר החברה, מייעד את הכסף למחקרים בנושאים כמו עוני ושינוי אקלים. מבקרי המהלך טענו כי מדובר בחלק מ"מירוץ חימוש" של תרומות לאוניברסיטאות עילית

24.02.2016, 22:37 | שירות כלכליסט

פיליפ נייט, יו"ר נייקי ואחד מממייסדי החברה, מקים קרן של 400 מיליון דולר שתעניק מלגות לחוקרים באוניברסיטת סטנפורד.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בתרומה הגדולה ביותר שקיבלה סטנפורד ואחת התרומות הגדולות ביותר שניתנו לאוניברסיטה כלשהי מאז ומעולם. תוכנית המלגות, שתיקרא על שמו של נייט ועל שמו של נשיא האוניברסיטה ג'ון הנסי, היא תוכנית המלגות הגדולה בעולם, והיא נועדה לסייע לסטודנטים לתארים מתקדמים להשלים מחקרים בסוגיות בוערות כמו עוני ושינוי אקלים. "אנו משתמשים בחינוך לטובת האנושות כולה, ואני חושב שהתוכנית יכולה להשפיע רבות," אמר נייט בראיון ל"ניו יורק טיימס", "קפצתי על ההזדמנות מיד", ציין.

ההזדמנות שנייט דיבר עליה הגיעה בעקבות פנייה של נשיא סטנפורד הנסי, מהנדס מחשבים ויזם ותיק בתעשיית הטכנולוגיה. ב־16 השנים שבהן הוא מכהן כנשיא האוניברסיטה בקליפורניה טיפח הנסי את היחסים ההדוקים בינה ובין עמק הסיליקון. בזכות הקשרים שטווה הנסי, עמד היקף התרומות לאוניברסיטה ב־2015 על22 מיליארד דולר. לשם השוואה, בשנת 2000, שנה לפני כניסתו לתפקיד, הסתכמו התרומות ב־9 מיליארד דולר.

סטנפורד סטנפורד סטנפורד

עם זאת, יש המבקרים את מתנות הענק שמקבלות אוניברסיטאות "ליגת הקיסוס" היוקרתיות בארה"ב. העיתונאי וסופר רבי־המכר מלקולם גלדוול אמר ל"ניו יורק טיימס" כי "זהו עוד אחד מהצעדים שננקטים במסגרת 'מירוץ החימוש' בין האוניברסיטאות הנחשבות, שאין להם שום קשר למציאות. לו היתה סטנפורד מעבירה חצי מהתרומות שקיבלה למוסדות ראויים אחרים, אז העולם בהחלט היה הופך למקום יותר טוב". בשנה שעברה מתח גלדוול ביקורת חריפה על תרומתו של המיליארדר ומנהל קרנות הגידור ג'ון פולסון, שתרם 400 מיליון דולר לבית הספר להנדסה של אוניברסיטת הרווארד. פולסון פרסם אז סדרה של ציוצים בחשבון הטוויטר שלו ובהם עקץ את פולסון על כך שהוא בחר לתת את תרומת הענק לאוניברסיטה העשירה בעולם.

הביקורת של גדלוול מוצאת ביטוי בנתונים: לפי נתוני מועצת הסיוע לחינוך בארה"ב, פחות מ־1% מהמוסדות האקדמיים זכו לקבל 28.7% מהתרומות בשנת 2015.

אנשי עסקים רבים תורמים כספים בהיקפים עצומים למוסדות אקדמיים ברחבי העולם: בשנת 2000 הקים מייסד מיקרוסופט ביל גייטס קרן מלגות לסטודנטים בינלאומיים באוניברסיטת קיימברידג' בבריטניה. לפני שש שנים תרם מנכ"ל ומייסד פייסבוק מארק צוקרברג 100 מיליון דולר למערכת החינוך הציבורית בעיר ניוארק במדינת ניו ג'רזי. בהשקת התוכנית דיבר הנסי על תרומתו של צוקרברג וטען כי היא לא הצליחה לייצר שינוי של ממש בתשתית החינוך הציבורי, ולכן על אוניברסיטת סטנפורד לנתח אותה וללמוד מהשגיאות. צוקרברג מסר בתגובה לדבריו של הנסי כי אחוזי הבגרות בעיר עלו ב־13% מאז קבלת התרומה.

משך תרומה בעבר

 

נייט עצמו הוא בוגר ביה"ס לעסקים של סטנפורד, וזו לא התרומה הראשונה שלו למוסד. ב־2006 הוא תרם לו 105 מיליון דולר, וב־20 השנים האחרונות הוא העביר מאות מיליוני דולרים בתרומות לאוניברסיטת אורגון, שבה קיבל את התואר הראשון שלו. לא כל התרומות שהעביר נייט עברו בצורה חלקה. בשנת 2000 הוא משך 30 מיליון דולר שתרם להרחבת אצטדיון הפוטבול של אוניברסיטת אורגון, מכיוון שהיא הביעה תמיכה בתנועת מחאה שמתחה ביקורת על היחס של נייקי לעובדים במפעלי הייצור שלה מחוץ לארה"ב.  

תגיות