אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוויץ: כ־40% מהאזרחים תמכו באפליית זרים בחוק צילום: אי פי איי

שוויץ: כ־40% מהאזרחים תמכו באפליית זרים בחוק

במשאל עם שנערך היום דחו אזרחי שוויץ ברוב של כ־60% חוק לגירוש אוטומטי של תושבים שאינם אזרחים שהורשעו בעבירות קלות דוגמת נהיגה במהירות מופרזת. שיעורי התמיכה הגבוהים בחוק הם הישג לימין הקיצוני

28.02.2016, 21:47 | שירות כלכליסט

אזרחי שוויץ דחו היום במשאל עם חוק שנוי במחלוקת, שהיה אמור לאפשר לגרש מהמדינה מהגרים שעברו עבירות קלות כמו החזקת קנאביס, נסיעה במהירות מופרזת או ויכוח עם שוטר.

עם זאת, יותר מ־40% מאזרחי שוויץ בעלי זכות הצבעה תמכו בחוק, מה שעשוי להעיד על הלכי הרוחות במדינה, שהפכה ליעד הגירה מבוקש הן לתושבי מדינות גוש היורו והן לאזרחי מדינות לא אירופיות. משאל העם היה יוזמה של "מפלגת העם השוויצרי" (SVP), שטענה כי חוק דומה שאושר במשאל עם ב־2010 לא השיג את ההשפעה המיוחלת. לפי אותו החוק, מהגרים מגורשים אוטומטית מהמדינה במקרה שבו הם מורשעים בפשעים חמורים — החל ברצח, דרך אונס וכלה בהונאה. 

לפי החוק החדש שעמד להצבעה, תושבי שוויץ שאינם אזרחים יגורשו אוטומטית במקרה שהם יורשעו פעמיים בעבירות קלות. החוק לא יאפשר למורשעים לערער, ולא מביא בחשבון נסיבות חיים אישיות של כל תושב. במפלגת העם השוויצרי סבורים כי החוק היה הופך את שוויץ למקום בטוח יותר, ולראיה היא הביאה במהלך הקמפיין שלפני משאל העם נתונים על נוכחותם הרבה של מהגרים בבתי הכלא בשוויץ, בהשוואה לחלקם באוכלוסייה.

אבל מתנגדי החוק טענו כי הנתונים שבהם נתלית מפלגת העם השוויצרית הם חלקיים בלבד. זאת משום שרבים מהמהגרים בבתי הכלא נמצאים שם כי שהו בשוויץ ללא היתר והם ממתינים לגירוש. החוק החדש, אפוא, כוון נגד תושבי שוויץ ששוהים בה כחוק אך אינם מחזיקים באזרחות. אלו מהווים כרבע מתושבי המדינה.

הקמפיינים לקראת ההצבעה היו אגרסיביים ולא אופיינו ביתר עידון. פוסטר ידוע לשמצה שבו השתמשה מפלגת העם השוויצרי במשאל העם של 2010 עיטר שוב את לוחות המודעות. הפוסטר מציג כבשה לבנה שבועטת בכבשה שחורה, כשלצדן הכיתוב "סוף סוף יהיה כאן בטוח יותר".

הדימויים במודעות של המתנגדים הראו מגף עור בסגנון נאצי רומס את בניין הפרלמנט השוויצרי, וכדור הרס מנפץ לרסיסים את המילה "צדק". קבלת דרכון שוויצרי כרוכה בתהליך סבוך, ממושך ויקר. תינוק שנולד בשוויץ לתושבים שאינם אזרחים לא זכאי לקבל אזרחות באופן אוטומטי, ולכן במדינה חיים תושבים נטולי אזרחות שהם דור שני ואפילו שלישי בה. החוק החדש, אפוא, עלול היה להביא לגירוש תושבים למדינות שהם לא ביקרו בהן מעולם, שהם לא דוברים את לשונותיהן ואין להם כל קשר מעשי אליהן. החשש מאישור החוק הביא תושבים בשוויץ לפנות לשכניהם בעלי האזרחות ולבקש מהם להצביע נגדו במשאל העם.

השיעור הגבוה מבין אזרחי שוויץ שתמך בחוק חרף הבעייתיות שבו יכולה להיתפס דווקא כהצלחה של מפלגת העם השוויצרי. פרשנים פוליטיים במדינה, שחזו מראש את דחייתו במשאל העם, שיערו שהמפלגה דרשה את קיום משאל העם עליו כדי להשאיר את ההגירה במוקד השיח הציבורי בשוויץ ובכך לחזק את מעמדה הפוליטי.

תגיות