אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המודל הדרומי: אלפי עסקים נהנים באמצעות סיוע והדרכה של המדינה בהתמודדות נכונה במכרזים צילום: ששון תירם

המודל הדרומי: אלפי עסקים נהנים באמצעות סיוע והדרכה של המדינה בהתמודדות נכונה במכרזים

דווקא בדרום הארץ החלה המדינה ליישם תוכנית פעולה המסייעת, באמצעות חברת "יפעת מכרזים", לאלפי עסקים מהאזור ליהנות מכספי הפיתוח של המדינה באמצעות סיוע והדרכה בהתמודדות נכונה במכרזים של המדינה; כעת נותר רק ליישם את המודל המצליח למקומות אחרים בישראל

29.02.2016, 15:54 | דיאנה לברן מנכ"לית חברת "יפעת מכרזים"
עסקים קטנים ובינוניים במדינת ישראל אינם משתלבים במכרזים של המדינה, של הרשויות המקומיות ושל החברות הממשלתיות. למרות התייחסות של מספר דוחות של מבקר המדינה בעשור האחרון, עדיין לא נעשה דבר.

בדו"ח המבקר משנת 2011 נכתב כי לא יושמה החלטת ממשלה שמטרתה הייתה להגדיל את חלקם של העסקים הקטנים ובינוניים ברכש הממשלתי באמצעות הגברת שילובם במכרזים הממשלתיים לרכישת שירותים. הדו"ח גילה עוד כי היישום אינו נמצאת תחת בקרה של מנהל הרכש הממשלתי במשרד האוצר.

המבקר מונה שורה של חסמים המונעים מעסקים קטנים ובינוניים להגדיל את חלקם ברכש הממשלתי ובהם התשלום עבור ההשתתפות במכרז כמו רכישת מסמכי המכרז לא מוחזר למשתתפים, לצד שיעור גבוה של הערבויות שיש להפקיד כדי להשתתף במכרז. בנוסף, אין כללים לקביעת מחיר סביר להשתתפות במכרז או לקביעת שיעורי הערבות הנדרשת במכרזים. על פי ממצאי המבקר משרד הפנים לא בחן את שיעורי הערבות שרשויות מקומיות דורשות במכרזים. וכך, כאשר עסק קטן או בינוני ניגש לכמה מכרזים מתוך שאיפה לזכות בחלק מהם, הסכומים שהוא מוציא על רכישת מסמכי המכרז ולהפקדת הביטחונות לצורך קבלת הערבויות הם משמעותיים ומכבידים.

אל מול הדוחות הקשים והמציאות המאתגרת עבור עסקים רבים, נמצאת היוזמה של המשרד לפיתוח הנגב והגליל, אשר בגיבוי של כספי מדינה, מנסה לקדם בשלוש השנים האחרונות פתרון, או לכל הפחות דרך אחרת לסייע לעסקים קטנים ובינוניים בדרום הארץ.

עסקים שמופנים אל "יפעת מכרזים", מקבלים הדרכה מקצועית המבוססת על ניסיון של עשרות שנים בתחום. עסקים שמופנים אל "יפעת מכרזים", מקבלים הדרכה מקצועית המבוססת על ניסיון של עשרות שנים בתחום. עסקים שמופנים אל "יפעת מכרזים", מקבלים הדרכה מקצועית המבוססת על ניסיון של עשרות שנים בתחום.

הרעיון אותו מיישמת הרשות לפיתוח הנגב הוא כל כך פשוט עד שקשה להבין למה אינו מיושם בכל הארץ. "תנו לעסקים בדרום ליהנות מתקציבי הפיתוח של המדינה בדרום", זהו למעשה המוטו של התוכנית. בשונה מתוכניות אחרות בעבר, נבחרה חברת "יפעת מכרזים" כדי להפוך את המוטו החלומי של יוזמי הפרויקט למציאות כלכלית עבור עסקים בדרום. חברת "יפעת מכרזים", זכתה במכרז לסייע לאלפי עסקים קטנים באזור הדרום מקרית גת ועד אילת כולל עיירות פיתוח וישובים ערבים ובדואים.

במסגרת ההערכות שלנו לסיוע לאותם עסקים התקיימו מפגשים אליהם הגיעו עשרות בעלי עסקים שקיבלו הדרכה מסודרת ומעמיקה בתחום המכרזים: איך ניגשים? איך מתמודדים? ובעיקר איך נחשפים להזדמנויות עסקיות בתחומי המומחיות שלהם.

מטרת הרשות במהלך הזה הייתה ועדיין לחזקת משמעותית את העסקים בדרום

כדי לחזק את יכולתם ולתת להם עקב כך עדיפות על-פני עסקים אחרים בארץ המתמודדים על מכרזים בדרום. המהלך הזה התחיל בעקבות עיר הבה"דים, והתוכניות הגדולות לבניית מפעלים נוספים בדרום. עסקים שמופנים אל "יפעת מכרזים", מקבלים הדרכה מקצועית המבוססת על ניסיון של עשרות שנים בתחום. בנוסף, במידת הצורך הם אף מקבלים שעות ליווי והכוונה למכרזים בתחום עיסוקם, הכל במטרה להצליח ולהשתלב בעבודה בדרום.

החיבור של תשומת לב וכספים של המדינה לעסקים בדרום, ביחד עם המקצועיות והניסיון של "יפעת מכרזים", מהווה נקודת זינוק טובה יותר של עסקים בדרום בתחרות מול גורמים אחרים במשק. יש לקוות כי בעתיד יעשה שימוש בכלים הללו גם במקומות נוספים בישראל.

תגיות