אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדינות חדשות בעיקר מהמזרח הרחוק ייכנסו השנה למפת ההזדמנויות העסקיות צילום: בנק דיסקונט

מדינות חדשות בעיקר מהמזרח הרחוק ייכנסו השנה למפת ההזדמנויות העסקיות

כך צופה חניתה אמרגי, מנהלת סחר חוץ בבנק דיסקונט. לדבריה, היקפי הסחר במדינות מתפתחות יגדלו ויצטרפו אליהן גם מדינות כמו אינדונזיה, תאילנד והפיליפינים שייחודן בביקוש גבוה לטכנולוגיה מתקדמת ותשתיות מיושנות

29.02.2016, 16:45 | יובל גמליאל

מפת הסחר העולמי הינה משתנה ודינמית והצפי הוא שמדינות חדשות בעיקר מהמזרח הרחוק ייכנסו למפת ההזדמנויות העסקיות במהלך השנה הנוכחית. "שנת 2015 התאפיינה בפעילות סחר חוץ מוגברת במדינות מתפתחות כגון קובה, אתיופיה, קניה, קוריאה והודו ואנו צופים כי בשנת 2016 יגדלו היקפי הסחר במדינות אלו והצפי הוא שלמעגל זה יצטרפו מדינות מתפתחות נוספות: אינדונזיה, תאילנד והפיליפינים שייחודן הוא בביקוש גבוה לטכנולוגיה מתקדמת כתוצאה מהעובדה שהן נמצאות שנות דור אחורה מבחינה תשתיתית. שילוב שני גורמים אלו מוביל אותן "לדלג שלב" ולפנות ישירות לפתרונות טכנולוגיים מתקדמים. הן ידלגו על עידן התקשורת החוטית ויגיעו ישר לפתרונות תקשורת סלולארית כך שהעולם שידבר אליהן הוא עולם האינטרנט והסלולאר", כך אומרת חניתה אמרגי, מנהלת סחר חוץ בבנק דיסקונט.

לדבריה, בשנת 2015 חלה ירידה בהיקף פעילות היבוא והייצוא של ישראל אשר הושפעה בעיקר משינויים במחירי הסחורות בעולם אך גם בשל התחזקות שער השקל מול המטבעות הסחירים בהם נערכת הפעילות. יחד עם זאת אנו רואים כי ברבעון האחרון של שנה זו הייתה התאוששות מסוימת וחלה עלייה בפעילות הסחר.

מנילה, הפיליפינים. הזדמנות עסקית עקב ביקוש גבוה לטכנולוגיות גבוהות בשילוב תשתיות מיושנות, צילום: shutterstock מנילה, הפיליפינים. הזדמנות עסקית עקב ביקוש גבוה לטכנולוגיות גבוהות בשילוב תשתיות מיושנות | צילום: shutterstock מנילה, הפיליפינים. הזדמנות עסקית עקב ביקוש גבוה לטכנולוגיות גבוהות בשילוב תשתיות מיושנות, צילום: shutterstock

מסיכום 2015 עולה כי יבוא הסחורות לישראל הסתכם ב-238.2 מיליארד שקל המבטא ירידה של 6.8% לעומת השנה הקודמת כאשר עיקר הירידה בייבוא הסחורות נרשמה בייבוא חומרי האנרגיה אשר ירד ב-36.6% בהשוואה ל-2014. "הירידה המשמעותית בחומרי האנרגיה היא פועל יוצא של הירידה הדרסטית במחירי הנפט" מסבירה אמרגי, "מנגד חלה עלייה בייבוא חומרי הגלם בשיעור של 4.3% ובייבוא מוצרי השקעה דוגמת כלי תחבורה בשיעור של 1.5%. בפעילות הייצוא חלו ירידות ברובם המוחלט של ענפי הייצוא, כך לדוגמא, בייצוא החקלאי, ייעור ודיג הירידה הייתה בשיעור של 8.5% בעיקר בייצוא פירות ובייצוא פרחים. מנגד חלה עליה משמעותית ביצוא התעשיות הטכנולוגיות כך שלסיכום השנה נרשמה עלייה קלה בפעילות היקף הייצוא של 0.8% .

אמרגי ציינה עוד כי ההתאוששות בענפי היבוא והיצוא ברבעון האחרון של 2015 מורכבת מעלייה של 6.1% בייבוא הסחורות, 5.8% בייבוא חומרי הגלם ו- 13.7% בייבוא מוצרי השקעה. "בתחום הייצוא אנו רואים עליה רבעונית של 3% בייצוא הסחורות ועלייה של 3.3% בענפי הייצוא התעשייתי, כרייה וחציבה."

לאן הולך כיום ענף סחר החוץ בישראל?

"בשנה החולפת זיהינו פעילות עסקית הולכת ומתרחבת בכל הקשור לייצוא הביטחוני, התשתיות והאנרגיה הסולארית. בהקשר לכך יש לציין כי אלו הן עסקאות מורכבות להן נדרשת התאמה אישית לצרכי הלקוח ו"תפירת חליפה" ייחודית לכל עסקה הנבנית בדרך כלל ממספר מכשירים בנקאיים. הבנק מלווה את העסקה משלב הייזום ולכל אורך הדרך. כמו כן ממשיכה המגמה ע"י היבואנים להוזלת עלויות בגין תשלומי יבוא באמצעות שימוש באמצעי תשלום קלים ונגישים דוגמת חשבון פתוח ושימוש באינטרנט לצורך ביצוע העסקאות. הדבר בא לידי ביטוי בגידול בהעברות מט"ח על חשבון פתיחת אשראים דוקומנטריים. יחד עם זאת, חלה עליה במספר הערבויות הנדרשות כבטוחה בעסקות סחר חוץ."

מה בנוגע לסין שמדאיגה את העולם עם סימני ההאטה הכלכלית שלה?

"אמנם הצמיחה בסין עמדה על 7% בשנת 2015 לעומת שנים עברו בהן היא הייתה דו ספרתית, אך לפי ניתוחים בינלאומיים הירידה בשיעורי הצמיחה משקפת תהליך סביר לאחר קפיצת המדרגה שסין עשתה בעשור האחרון ואינה מצביעה על האטה ולא על משבר כלכלי העומד להתחולל ברפובליקת הענק.

באופן כללי יותר, קיימת פעילות סחר רבה בין ישראל לסין ואחת הדוגמאות לכך היא הפרוטוקול הפיננסי החקלאי של ישראל-סין במסגרתו יצואנים מספקים טכנולוגיות חקלאיות ישראליות לחיסכון במים בחמש פרובינציות בסין. מטרת הפרוטוקול היא לאפשר ליצואנים להציע תנאי אשראי מועדפים בערבות המדינה לגופים סיניים כאשר העסקאות הינן לתקופה של 12 שנים. נכון להיום, אנו מתייחסים לשוק הסיני בדומה ליתר השווקים היציבים בהם יש היקף סחר יציב וקבוע כאשר בסופו של דבר הצפי הוא שפעילות הסחר עם סין תתייצב והגידול בסחר החוץ בשנים הקרובות יגיע דווקא מהשווקים המתפתחים החדשים."

 מה חדש בנוגע למדינה בעייתית מפן אחר, רוסיה?

"מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה וכיבוש חצי האי קרים בפברואר 2014, הוטלו ואף הורחבו בהמשך הסנקציות שהטילה ממשלת ארה"ב על מדינות או ארגונים המבקשים לסחור עם רוסיה או אוקראינה. הן מחייבות את העוסקים בבנקאות בכלל ובסחר חוץ בפרט למקצוענות והקפדה יתרה בכדי לעמוד בדרישות הרגולטורים ולהימנע מקנסות."

תגיות