אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פילים לבנים במדבר: צניחת מחיר הנפט הקפיאה את ענף הבנייה הסעודי צילום: אי פי איי

פילים לבנים במדבר: צניחת מחיר הנפט הקפיאה את ענף הבנייה הסעודי

אלפי עובדים שלא קיבלו משכורת, בנקים שמסרבים לתת מימון וממשלה שמתחמקת מתשלומים. הקופה המרוקנת של הממלכה עושה שמות בקרב הקבלנים בסעודיה ולא חסה גם על משפחות בן לאדן וחרירי

29.02.2016, 20:14 | דורון פסקין

ירידת מחיר הנפט גרמה למשבר בענף הבנייה בסעודיה ולהלנת שכרם של אלפי בנאים.

קראו עוד בכלכליסט

הגירעון התקציבי של ממשלת סעודיה צפוי להגיע ל־100 מיליארד דולר השנה, והיא כבר הכריזה על סדרה של צעדי צנע ובהם ביטול סובסידיות על הדלק. משבר של ממש מורגש בקרב החברות הקבלניות שפעילותן היתה מבוססת בעיקר על פרויקטי תשתית שמומנו מתקציב הממשלה.

הפגנה נדירה

בשנת 2015 הוערך שווי פרויקטי הבנייה המתוכננים או בשלבי ביצוע בסעודיה בכ־1.2 טריליון דולר. אבל כדי לצמצם את הגירעון החליטו הרשויות להאט את קצב הענקת החוזים, כך שמתוך צפי לחוזים בשווי של כ־50 מיליארד דולר אשתקד, הוציאה הממשלה חוזים בשווי של לא יותר מ־30 מיליארד דולר.

קריסת המנוף במכה, צילום: איי פי קריסת המנוף במכה | צילום: איי פי קריסת המנוף במכה, צילום: איי פי

הצרות של ענף הבנייה הסעודי פוגעות בחברות הגדולות ביותר, שלא שילמו משכורות לעובדיהן זה כמה חודשים. לפי מקורות בסעודיה נוצר המשבר בין השאר בגלל החלטת הממשלה לדחות תשלומים לחברות בנייה תמורת פרויקטים שכבר הושלמו. אנשי עסקים בכירים בסעודיה דורשים זה שבועות אחדים את התערבותו של המלך במשבר ומזהירים כי חברות רבות בענף עלולות להגיע לפשיטת רגל.

אחת הדוגמאות הבולטות למשבר היא קבוצת הענק בן לאדן, שהתפרסמה בעולם בזכות בן המשפחה הארכי־טרוריסט אוסאמה שהקים את ארגון אל קאעידה. עד לא מכבר נחשבה קבוצה זו לחברה הקבלנית הגדולה בסעודיה וזכתה ליחס מועדף ממשפחת המלוכה, למרות עיסוקו של בנה הידוע לשמצה. הקבוצה היתה מעורבת בפרויקטים ממשלתיים רבים ובהם בניית ארמונות למשפחת סעוד.

הצרות של קבוצת בן לאדן החלו לפני כחצי שנה, אז קרס אחד המנופים שלה באתר הבנייה ליד המסגד הראשי בעיר הקדושה מכה וגרם למותם של 118 עולי רגל ולפציעתם של מאות. התקרית גרמה לסעודיה מבוכה עולמית והביאה את בית סעוד לאסור על קבוצת בן לאדן להיות מעורבת בפרויקטים ממשלתיים. בעקבות המהלך הזה נאלצה הקבוצה לפטר 45% מעובדיה. בשיאה היא העסיקה כ־200 אלף עובדים. נוסף על הפיטורים ההמוניים, לפחות 2,000 מועסקים לא קיבלו משכורת במשך חצי שנה. בשבת האחרונה אף נערכה שביתת מחאה של עובדים מתוסכלים, רובם זרים, מול משרדי החברה במכה. בסעודיה, שבה החוק אוסר על הפגנות, מדובר במחזה נדיר.

הטורקים באים

אבל כאמור, המשבר בענף הבנייה הסעודי נוצר בעיקר מהקיצוץ הדרסטי של הממשלה בהוצאות. ראיה לכך היא העובדה כי גם חברה קבלנית מובילה נוספת, סעודי אוג'יה, נמצאת בקשיים. חברה זו נחשבת לשנייה בגודלה בממלכה, ובעליה הם משפחת סעוד ומשפחת חרירי הלבנונית. עד העת האחרונה הועסקו בה כ־55 אלף עובדים.

חברת בנייה גדולה נוספת, ג'בל עומר, הודיעה בעת האחרונה כי היא בקשיי נזילות ולא תוכל לכסות את ההחזרים החודשיים על הלוואה ממשלתית שניתנה לה לפני שנים אחדות. הקשיים של החברות הגדולות משפיעים גם על חברות קטנות מאלה שנשכרות על ידן כקבלני משנה. החברות הקבלניות הסעודיות משלמות את מחיר השאננות של חמש השנים האחרונות.

בתקופה זו הגיעו ההכנסות מנפט לשיא, והן נהנו ממבול פרויקטים ממשלתיים. כדי לבצעם הן ייבאו אלפי עובדים זרים. עם סגירת הברז של הממשלה, הן מצאו את עצמן עם אלפי עובדים בלי יכולת לשלם להם משכורות.

מכה נוספת שנחתה על הקבלנים הסעודים היא סירובם של הבנקים להעניק להם אשראי בגלל הסכנה שהממשלה לא תשלם בזמן, או כלל לא, תמורת הפרויקטים. בשוק הסעודי קיימת ציפייה מהממשלה לחלץ את החברות המקומיות מהמשבר. אבל כרגע נראה שריאד מעדיפה שלא להוציא כסף ולנסות לפתוח את השוק המקומי לחברות זרות. כך אפשר להבין את הקריאה המפורשת שהשמיע יורש העצר ושר ההגנה שיח' מוחמד בן סלמן בחודש שעבר להקל את כניסתן של חברות הבנייה הטורקיות לשוק. הקריאה הזאת מעידה גם על ההתקרבות הפוליטית בין ריאד לאנקרה, על רקע המצב הגיאופוליטי האזורי.

הכותב הוא מומחה לשוקי מדינות המזה"ת

תגיות