אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
4 נקודות שכדאי לשים לב אליהן בדו"חות הבנקים צילום: אבשלום ששוני, דן לב, סיון פרג' רון קדמי

4 נקודות שכדאי לשים לב אליהן בדו"חות הבנקים

מאחורי השורה התחתונה של הבנקים מסתתרים סיפורים נוספים. כך, אמנם הרווח של לאומי הוכפל ב־2015 אך בנטרול מימושים, הצמיחה צנועה יותר; שכר היו"רים זינק כנראה בפעם האחרונה; והריבית השלילית בשוויץ הפכה את הפעילות במדינה למתאגרת במיוחד

02.03.2016, 07:03 | רעות שפיגלמן

1. כמה מרווחיות הבנקים מגיעה מפעילות ליבה?

שני הבנקים הגדולים בישראל, הפועלים ולאומי, הציגו רווחים עצומים ב־2015. כך, הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות הוכפל והסתכם ב־2.8 מיליארד שקל בלאומי, ובהפועלים הוא עמד על 3 מיליארד שקל, עלייה של 13.5%.

לצד השוואות של מי השיג יותר, כדאי לשים לב למקורות הרווח. בעוד רוב הרווח של בנק הפועלים נובע מפעילות בנקאית אמיתית, רק 66% מהרווח של בנק לאומי, בניהולה של רקפת רוסק־עמינח, הגיעו מפעילות הליבה. היתר הגיע ממימוש של השקעות ריאליות, חלקן באמצעות החברה־הבת לאומי פרטנרס.

 

2. איך נראית הפעילות עם ריבית שלילית?

אחרי פרשת העלמות המס של לאומי בארה"ב, הבנק קיבל החלטה אסטרטגית של חיסול פעילויות בנקאיות שלהערכתו מעמידות אותו בסיכונים רגולטוריים, למשל כמו הפעילות בשוויץ ולוקסמבורג. לעומת זאת, בנק הפועלים, בניהולו של ציון קינן, עדיין מנהל פעילות בשוויץ. פעילות זו מספקת הצצה להשפעות הריבית השלילית הנהוגה במדינה.

לקראת סוף 2014 החליט הבנק המרכזי של שוויץ להחיל ריבית שלילית בפיקדונות, והחלטה זו גרעה מהרווח הנקי של הפועלים כמה מיליוני שקלים בשנה שחלפה. הרווח הנקי של הפועלים שוויץ, שנמצא בבעלות מלאה של בנק הפועלים ועוסק בבנקאות פרטית, הצטמק ביותר מחצי בשנה שחלפה. כך, את 2015 סיים הבנק עם רווח נקי של 11 מיליון פרנק שוויצרי לעומת 21 מיליון ב־2014. הבנק תרם לקבוצת הפועלים 34 מיליון שקל, ירידה של 40% לעומת שנת 2014.

עיקרה של הפעילות הבנקאית הפרטית היא בניהול תיקים ללקוחות אמידים (תיקי ני"ע ופיקדונות). הריבית השלילית הפחיתה את מרווח הריבית של הבנק בפעילות הפיקדונות, משום שהפקדת הפיקדונות עולה כסף ולא מכניסה כסף.

בנוסף לריבית השלילית, הכנסות הפעילות השוויצרית פחתו בשל המגמות השליליות שאפיינו את שוקי ההון במחצית השנייה של 2015 והביאו לירידת בהיקף תיקי ני"ע המנוהלים ובשל היחלשות הפרנק השוויצרי אל מול השקל.

3. מי ייצר את התשואה להון הגבוהה ביותר?

תיק האשראי של חמשת הבנקים עמד על 898 מיליארד שקל בסוף 2015, כשהתיק הגדול ביותר היה של בנק הפועלים והסתכם ב־278 מיליארד שקל.

האשראי למגזר העסקים הקטנים הסתכם בכ־90 מיליארד שקל בסוף 2015. שלושת הבנקים שהציגו את שיעורי הצמיחה הגבוהים ביותר במגזר זה הם הפועלים (10.7%), מזרחי טפחות (9.5%) ולאומי (9%). התשואה להון הגבוהה ביותר במגזר זה היא של מזרחי טפחות – תשואה של 19.6%.

האשראי לעסקים הבינוניים עמד על 128 מיליארד שקל בשנה שחלפה. התיק של בנק לאומי הוא הגדול ביותר – 53 מיליארד שקל. גם במגזר זה בנק הפועלים הציג את שיעור הצמיחה הגבוה ביותר (11%) ואחריו נמצא בנק לאומי (7%). עם זאת, מזרחי טפחות השיג את התשואה על ההון הגבוהה ביותר – תשואה של 12%.

ציון קינן מנכ"ל פועלים ורקפת רוסק עמינח מנכ"לית לאומי, צילום: סיון פרג ציון קינן מנכ"ל פועלים ורקפת רוסק עמינח מנכ"לית לאומי | צילום: סיון פרג' ציון קינן מנכ"ל פועלים ורקפת רוסק עמינח מנכ"לית לאומי, צילום: סיון פרג

4.  חגיגת השכר של היו"רים קרובה לסיומה?

 התקופה שבה קיבלו היו"רים בבנקים משכורות העתק קרובה לסיומה. ביוני 2015 המפקח על הבנקים דאז דודו זקן והממונה על שוק ההון דורית סלינגר החליטו כי חברי הדירקטוריון בבנקים, לרבות היו"ר, יהנו משכר קבוע בלבד, ללא רכיבי שכר משתנים כמו בונוס.

מזרחי טפחות, שנתבקש בתחילת 2016 לאשר מחדש את הסכם השכר של היו"ר משה וידמן, הוא הראשון שמאשר קו עם ההוראות. כך, שכרו של וידמן יורכב משכר קבוע בלבד ללא רכיבי תגמול משתנים. עלות השכר השנתית שלו תעמוד על 3.5 מיליון שקל, לעומת 4.3 מיליון שקל ב־2015.

ב־2015 המשכורות עוד נראו אחרת. כך, בנק לאומי כמעט והכפיל את עלות שכרו של היו"ר דוד ברודט ל־5.8 מיליון שקל לעומת 3.1 מיליון שקל ב־2014. יו"ר הפועלים יאיר סרוסי היה המרוויח הגדול מבין חמשת היו"רים עם עלות שכר של 7.7 מיליון שקל ב־2015, ירידה של 2.7%

תגיות