אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חליפה או גלימה? כיצד בוחרים נכון התמחות במשפטים - מדריך צילום: מיקי אלון

חליפה או גלימה? כיצד בוחרים נכון התמחות במשפטים - מדריך

לבחירת מקום ההתמחות השפעה מכריעה על המשך דרכם המקצועית של עורכי הדין; שאלו את עצמכם האם תרצו לעסוק בליטיגציה או במחקר, לעבוד במגזר הציבורי או הפרטי ובאיזה תחום תעדיפו להתמקצע

02.03.2016, 12:05 | קרן סטרול

בעוד כשבועיים יחלו ראיונות הקבלה עם הסטודנטים למשפטים לקראת ההתמחות, המהווה את תחילת דרכם המקצועית של עורכי הדין לעתיד. לבחירת ההתמחות יש במידה רבה משקל מכריע על המשך הדרך המקצועית של עורכי הדין בשלושה מובנים: באיזה תחום יעסוק עו"ד, היכן יעבוד עו"ד, ומה יהיה אופי העבודה הדומיננטי של עו"ד היינו: האם יבלה זמנו בחדרי ישיבות או באולמות בתי המשפט?

כיוון שההתמחות הינה כה מהותית לבניית מסלול הקריירה, השאלה שצריכה להישאל בבואנו לבחור התמחות היא: איך בוחרים את ההתמחות הטובה והנכונה ביותר עבורכם?

חשוב להבין ששאלה זו היא אינדיבידואלית, שכן מה שנכון לגבי אחד לא תקף לגבי השנייה, לכן כדי להגיע לתשובה למעשה על כל סטודנט לצאת למסע אישי שימקד אותו, ואלו השאלות שכדאי לשאול את עצמכם:

1. חליפה או גלימה?

אחת השאלות הכי חשובות שעורכי הדין לעתיד צריכים לשאול עצמם היא: איזה אופי עבודה יכול להתאים לי: האם אני רוצה לנהל תיקי בית משפט - היינו לעסוק בליטיגציה? האם אני רוצה לנהל עסקאות? לחלופין האם התחום המחקרי הוא יותר נכון עבורי?

למעשה עליכם להבין מה טומן בחובו אופי העבודה הלטיגטורי, ומה טומן בחובו אופי העבודה בתחום העסקאות ואז למקם עצמכם נכון במפה.

כל אופי עבודה מייצר סביבת זמן עבודה אחרת, תחום הליטיגציה נחשב תחום שמציע סביבת עבודה לחוצה בזמנים, כיוון שישנם מועדי הגשות הקבועים בחוק, כך מי שעוסק בליטיגציה נתון כל העת לעמידה בזמנים המוכתבים ע"פ סדרי הדין (האזרחי והפלילי), מי שעוסק בתחום העסקאות הזמנים נקבעים לרוב על פי הלקוח, אלא אם כן חייבת חובה כלשהי מכוח חוק, וכאן לרוב אילוצי הזמן תלויים בבעל המאה.

תעדיפו לעסוק בעסקאות מסחריות או בליטיגציה?, צילום: שאטרסטוק תעדיפו לעסוק בעסקאות מסחריות או בליטיגציה? | צילום: שאטרסטוק תעדיפו לעסוק בעסקאות מסחריות או בליטיגציה?, צילום: שאטרסטוק

השאלה במה תעסקו במהלך הקריירה - האם תנהלו תיקי ליטיגציה, תנהלו עסקאות או מחקר - חשובה עוד יותר כאשר אנו מתייחסים לאופק קריירה. כאן יש לתת את הדעת גם לשאלה הבאה: במידה ותרצו לעשות הסבה, איזה מעבר אפשרי יותר - מעיסוק בליטיגציה לניהול עסקאות או ההפך?

2. נזיקין, פלילי, קניין רוחני או מיסים?

בעבר הרחוק, לפחות שני עשורים, עו"ד היה עוסק ונותן פתרון משפטי ללקוח בכל סוגיה עימה היה מגיע. כמו שבעבר היה רופא אחד שפתר עבור הסבא רבא שלנו את כל הבעיות עד כמה שידע לאבחנן - כך היה מולטי עו"ד.

מצב זה התאים לפעם. כיום העולם המודרני והמציאות המשתנה מייצרת סוגיות וקושיות משפטיות המצריכות ידע מעמיק וספציפי בכל תחום, כך אנו נראה כי העולם המשפטי מדמה עצמו לעולם הרפואה של היום, באופן בו התחום המשפטי מציע מומחיות בתחום מסוים ועו"ד כיום הוא כמו רופא היינו עו"ד הוא מומחה לתחום ידע מסוים.

כך למשל כאשר ללקוח מתעוררת בעיה בתחום דיני המשפחה הוא יפנה לעו"ד מומחה בתחום דיני המשפחה, כאשר ללקוח מתעורר הצורך בייעוץ עסקי הוא יפנה לעו"ד העוסק בתחום המסחרי, כאשר לקוח רוצה לתבוע צד שני הוא יפנה לעו"ד המתמחה בליטיגציה וכן הלאה.

לכן השאלה השנייה אליה יש להידרש ועליה יש לתת את הדעת בבואנו לבחור התמחות היא: באיזה תחום מומחיות ארצה לעסוק?

שאלת תחום ההתמקצעות היא שאלה כבדת משקל, שכן לרוב תחום ההתמחות ילווה את עורך הדין גם בהמשך הדרך וייקבע במידה רבה במה יעסוק בעתיד. בהקשר זה חשוב להבין שהסבה בעולם המשפטי התחרותי של ימיינו אינה פשוטה ומי שהתמחה בתחום מסוים סיכויו לעבור לעבוד בתחום אחר אינם גבוהים, לכן בחירת תחום התמחות היא ברוב המקרים בחירת תחום התמקצעות- קחו זאת בחשבון.

אם כן, כדי לדעת איזה תחום נכון עבורכם - יש להידרש לסט של שאלות נגזרות ומקדימות כמו: מהם התחומים שניתן להתמחות בהם? (שכן לא בכל תחום יש לנו התמחות כמסלול הכשרה) באילו תחומים הגיוס - מצבת כוח האדם גדולה יותר והסיכוי להשתלב גדול יותר? באילו תחומים יש דרישה גדולה יותר וגיוס גדול ביותר ביום שאחרי? האם כדאי לי לבחור בתחום רחב היינו תחום ליבה או תחום נישתי וליצור יתרון בשוק תחרותי?

3. מגזר פרטי או ציבורי?

גם כאן, כדי לענות על שאלה זו יש להידרש למספר שאלות נגזרות כמו: היכן תרצו לראות עצמכם בהמשך דרככם המקצועית: עו"ד במגזר הפרטי או עו"ד בציבורי? אם אתם מאוד רוצים להתמחות בתחום דיני הקניין הרוחני: האם הוא קיים במגזר הציבורי? אילו יחידות במגזר הציבורי מציעות התמחות? שאלה נוספת ומאוד חשובה היא: איזו התמחות תאפשר לכם מעבר חלק בין המגזרים ביום שאחרי ההתמחות? היכן הסיכוי להיקלט גבוה יותר במגזר הפרטי או הציבורי?

בהנחה שהחלטתם להתמחות במגזר הפרטי - מתעוררת השאלה היכן נכון יותר עבורכם להתמחות - בפירמות הגדולות או במשרדי המומחה?

שאלת מקום ההתמחות מחייבת הכרות עם מה שיש לשוק המשפטי להציע בין היתר בשני אופנים: מבחינת סביבת עבודה ויכולת קידום. לכן, כדי להגיע באמת למסלול נכון וחכם שיסלול את דרכם לקריירה מוצלחת, עליכם לעבור מסע שכולל שלושה שלבים עיקריים: הבנה. מיקוד ולבסוף בחירה.

הכותבת היא ראש תחום משפטים במרכז לניהול קריירה, המסלול האקדמי המכללה למינהל.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
אוי כמה שהדברים נראים אחרת במגדל השן
עם כל הכבוד לכותבת, ולהמלצותיה, היא קצת שכחה שעל כל משרת התמחות שמתפנית יש 15 מועמדים. כך שלמי שאין אבא/אמא/דוד או מאהב עו"ד, הסיכוי שבכלל מישהו יקרא את קורות החיים שלכם בדרך להתמחות ככל הנראה לא יהיו כה וורודים כפי שמתואר בכתבה (רק תבחרו מה במה לכם להתמחות). המשרד שלי לא גדול ולא ממש מפורסם בקנה מידה איזורי ועדיין בשבוע ממוצע אני מקבל בערך 100 קו"ח להתמחות, זאת בנוסף ל 5-10 טלפונים ממכרים/חברים/משפחה רחוקה לעזור למצוא התמחות או לקבל למשרדי מתמחה. ולומר את האמת העצובה? השוק כ"כ מוצף שאני מעדיף לשכור עו"ד עם ניסיון של שנה שנתיים שיוכל גם לתת לי ערך מוסף בעבודה על פני מתמחה שבד"כ בא בלי שום מושג וידע מהאקדמיה כששניהם יקבלו את אותו השכר. לפני סיום אני רוצה לשתף בקורותיי ביום רביעי האחרון : בשעה 9 קבעתי עם לקוח קבוע לפגישה בבית קפה הסמוך לביתי, בטרם אצא לדיון בביהמ"ש. מטרת הפגישהבייתה החתמה של מסמכים וכן תיאום עמדות לפני נקיטת הליכים מסוימים, תוך כדי הפגישה שאלה לפתע המלצרית האם אני עו"ד ואם אני מכיר מישהו שמחפש מתמחה היות וכבר חצי שנה מאז שסיימה את לימודי בהצטיינות, היא לא מצליחה למצוא משרד ולא חוזרים אליה בכלל. משם המשכתי במונית לביהמ"ש, הנהג היה מאוד נחמד ואדיב וכששאל מה יעד הנסיעה ועניתי ביהמ"ש, החל הנ"ל לספר לי כי סיים את לימודי המשפטים לפני 4 שנים ולאחר שנתיים של נסיונות נואשים למצוא התמחות פשוט התייאש וחזר למונית. אחרי סיום הדיון שבתי למשרדי, כעבור שעתיים לערך אני מקבל צלצול מבן הדוד שלי שמבשר לי כי בשעה טובה אשתו ילדה את ילדם השלישי ואני מוזמן לברית המילה וכדרך אגב שאל אם אני צריך במקרה מתמחה כי בדיוק האחות של אשתו מסיימת את הלימודים ועדיין לא מצאה מקום התמחות. היות ובאותו היום היית מוזמן לחתונה של חברים, יצאתי מוקדם מהמשרד. הגעתי לחתונה בלב שמח, מצאתי את השולחן המיועד והתחלתי בשיחת חולין עם הנוכחים סביב השולחן. מפה לשם כרגיל נשאלתי שאלה משפטית ע"י זו שישבה לידי ובעודי חוכך בדעתי אני שם לב כי משמאלי נענית הגברת בתשובה מאוד נחרצת אך לא בדיוק נכונה, הבטתי לכיוון הדובר ולהפתעתי היה זה המלצר שהחליט להשתתף גם כן בשיחתנו בקולחת. כשנשאל ע"י חברי שנסב סביב השוחלן מהיכן הידע הנחרץ ענה כי הוא "משפטן", חברי שהיהמעט שתוי החליט להתעמר בו קצת והקשה "אם אתה עו"ד אז למה אתה ממלצר?" והלה לא התבלבל וענה "אני לא עו"ד, אני משפטן, לא הצלחתי למצוא התמחות ואני נשוי עם ילדה אז עד שאמצא אני ממלצר". חשבתי שהיות והיום כבר נגמר אך בדרכי הביתה מגן האירועים, נעצרתי לביקורת אלכוהול ע"י מחסום משטרתי. תוך כדי שהשוטרת הלא ממש נחמדה דחפה לי לתוך הפה את הנשיפון, שאלה אותי האם הגלימה התלויה בחלק האחורי של הרכב היא של עו"ד, בהיותי איש משטרה בעברי (הרחוק) עניתי בנימוס שכן, לפתע הארשת החמורה התחלפה לה כלא הייתה וחיוך מאוזן לאוזן עלה על שפתותיה, והחלה לספר לי שהיא למדה משפטים גם כן ובגלל הנחיות של המשטרה היא לא יכולה להתמחות במשטרה ולכן עליה להגיש פרטים של משרד שיסכים להעסיק אותה להתמחות אחרת לא תוכל להתחיל ומייד המשיכה בשאלה "אז מה אתה אומר? תקבל אותי? אז מתמחים יקרים, תבחרו טוב את דרככם כי ככל הנראה המשרד הראשון שיקבל אתכם יהיה גם היחיד...
עו"ד עצמאי  |  02.03.16