אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוועדה מסדרת: הקואליציה נוגסת עוד ביס מהכנסת

הוועדה מסדרת: הקואליציה נוגסת עוד ביס מהכנסת

ועדת השרים לחקיקה דורשת להחזיר לאישורה חוקים שכבר אושרו ועברו בקריאה טרומית. וגם: המועמדים הסדרתיים לתפקידי הפקידות

03.03.2016, 08:13 | רוני זינגר

1. מעמדה ההולך ומתכרסם של הכנסת כבית המחוקקים קיבל "ביס" נוסף. בערב רביעי שעבר הצליחה יו"ר סיעת המחנה הציוני מרב מיכאלי באופן יוצא דופן להעביר בקריאה טרומית הצעה שמסדירה את הובלת הנפטרים, כך שגם בסופי שבוע ובחגים לא ייאלצו בני משפחת נפטר לשלם הון לחברות פרטיות על הובלה ואחסון של גופת יקירם. יוצא דופן, משום שלא בכל יום מצליחה חברת אופוזיציה להעביר חקיקה פרטית בלי שנצמדה לח"כ־בובת־פיתום מהקואליציה כדי לעשות זאת. ההודעות לעיתונות מטעם הכנסת דיווחו על אישור ההצעה והעברתה לוועדות הכנסת לדיון. אלא שלא כך הדבר.

למעשה, באופן חריג עד מאוד הצעת החוק האמורה חוזרת לדיון בוועדת שרים לענייני חקיקה. זו היתה ההתניה מראש: למיכאלי נמסר כי הוועדה מבקשת שהחוק יחזור אליה אחרי שיאושר במליאה, כך שתוכל לראות בדיוק מה הנוסח שעובר לדיון בוועדות. "זו דוגמה מצוינת לכך שהממשלה היא המחוקקת, ולא הכנסת. הוועדה פשוט מתקשה 'לשחרר' ומבקשת לקיים פיקוח הדוק על חוק, אף שאין שום נוהל שחוק שעבר קריאה טרומית חוזר לדיון בוועדת השרים", אמרה אתמול ח"כ מיכאלי. אם חשבנו לרגע שוועדת השרים נוהגת כך כדי לפקח על ח"כ מהאופוזיציה, מתברר כי הצעת חוק אחרת, שח"כ דוד ביטן מקדם בימים אלה, אמורה גם היא לחזור שוב אחרי קריאה טרומית ולקבל את "חותמת" ועדת השרים לחקיקה. זה הופך להרגל.

ח"כ מרב מיכאלי, המחנה הציוני, צילום: חיים צח ח"כ מרב מיכאלי, המחנה הציוני | צילום: חיים צח ח"כ מרב מיכאלי, המחנה הציוני, צילום: חיים צח

מיכאלי עבדה על הצעת החוק הזאת חודשים. פעם אחר פעם ישבה עם נציגי משרד הדתות, הרווחה והאוצר וביחד גיבשו נוסח מוסכם על כולם, בלי חילול שבת ובלי חילול כבוד הנפטר. אריה דרעי מש"ס ויעקב ליצמן מיהדות התורה נתנו אור ירוק, וברביעי שעבר עלתה ההצעה, אלא שרגע לפני שהוצגה הודיע משה גפני, חברו לסיעה של ליצמן: אני מתנגד. את הצעקות שפרצו במליאה בין מיכאלי לגפני איש לא פספס. גפני טען לחילול שבת, מיכאלי הסבירה ש"אין חשש כזה" ו"הכל כבר סוכם". בתווך עמד שר הדתות דוד אזולאי, נבוך, לא יודע כיצד יעלה לדוכן להסביר את ההצעה. יותר מכל היתה ההצגה הזאת עדות למאבק הכוחות המתקיים בין ליצמן לגפני, ובסופו של דבר בחר גפני לצאת מהמליאה בזמן ההצבעה. החוק עבר פה אחד. כעת אלונקת הנפטרים חוזרת ב"רברס" לוועדת השרים לאישורה החוזר־אך־המיותר, העיקר שהממשלה היא שתגיד את המילה האחרונה.

2. "השם שלי הוזכר כבר כל כך הרבה פעמים בנוגע לתפקידים בלשכת ראש הממשלה, שאת יכולה להיות בטוחה שאני לא הולך לקבל את זה", אמר השבוע בחיוך ל"כלכליסט" אחד מאותם "מועמדים" ששמם מוזכר חדשות לבקרים כמי שאוטוטו יזכה בתפקיד נחשק במשרד ראש הממשלה. כעת, משהתפנה כיסא מזכיר הממשלה, בורסת השמות סוערת בנוגע למועמדים האפשריים. שני שמות מרכזיים צפים ועולים בכל פעם שמתפנה תפקיד בלשכת נתניהו. שמו של מנכ"ל אוויס ומקורבו של נתניהו יואב הורביץ עלה כאשר חיפשו מנכ"ל למשרד, ראש לשכה וראש מטה. כעת הוא שוב מגיח. גם שמו של מנכ"ל משרד המשפטים לשעבר ד"ר גיא רוטקופף "מסתובב במערכת" כבר הרבה זמן כמועמד אפשרי לתפקיד כלשהו בלשכה.

משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, צילום: עומר מסינגר משה גפני, יו"ר ועדת הכספים | צילום: עומר מסינגר משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, צילום: עומר מסינגר

"בהכירי את נתניהו, זה יהיה דווקא שם מפתיע שלא רץ עד עכשיו", אומר אדם שמכיר אותו. עד כה נזכרו כמועמדים שמם של עו"ד מיכאל ראבילו העובד בצמידות עם עורך דינו ומקורבו של נתניהו יצחק מולכו; ראש מועצת אפרת עו"ד עודד רביבי; עו"ד חיים זיכרמן וגם — השם הראשון שעלה בסבב הנוכחי — סמנכ"ל קשרי ממשלה של חברת חשמל אורן הלמן שאינו בעל תואר במשפטים, ולכן לא ברור כיצד השתחל שמו אל בורסת השמות. נתניהו כדרכו אוהב למשוך זמן בקבלת החלטות על מינויים, אך נראה כי בימים הקרובים נדע סופית אם מישהו מבין המועמדים מטעם עצמם זכה בתפקיד.

3. השבוע שחלף בכנסת היה שבוע הלובי החקלאי. כוונתו של שר האוצר משה כחלון להוציא צווים להפחתת מכסים על יבוא מזון הוציאה את כולם לקרב, אלא שלקרב הזה אין שדה. את הצווים השר יכול להוציא בלי התייעצות עם איש והוא אינו זקוק לאישור ועדה בכנסת. אף על פי כן מיהר יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל, שמפלגתו היא ביתם החם של החקלאים, ויזם דיון־שחרור־קיטור בנושא בהשתתפות נציגי התאחדויות החקלאים, האיכרים, הדגים והירקות, אבל אף לא נציגות אחת של הצרכן הישראלי. "האלוהים שלנו הוא הצרכן", אמר כבל. בחדר לא היה זכר לאותו "אלוהים" שישאל למה עגבנייה עולה לנו כל כך הרבה.

הדיון שהתקיים בוועדת הכלכלה על הרפורמה בחקלאות היה עמוס במיוחד, אבל הכיסא לידו של יו"ר הוועדה איתן כבל היה ריק. ח"כ עמיר פרץ נכנס באיחור ומיהר לתפוס את המקום הזה, אלא שכבל עצר את הדיון ואמר: "עמיר, אם אתה מתיישב על הכיסא הזה זו הודעה לעיתונות, תחשוב לפני שאתה יושב". פרץ, שלא הבין במה מדובר קיבל מיד את ההסבר: "זה שמור לבוז'י, הוא בדרך", אמר כבל, ועל כך ענה פרץ: "אז אשב במקום אחר ובצניעות". שתי דקות אחר כך, כאשר נכנס יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג, סיפר לו כבל: "דע לך שעמיר ניסה לשבת בכיסא שלך, אבל לא נתתי לו!".

איתן כבל, יו"ר ועדת הכלכלה , צילום: דוברות הכנסת איתן כבל, יו"ר ועדת הכלכלה | צילום: דוברות הכנסת איתן כבל, יו"ר ועדת הכלכלה , צילום: דוברות הכנסת

ובאותו דיון זכה נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש למחיאות כפיים מצד החקלאים בחדר, לאחר שסיים את נאומו נגד הרפורמה שמוביל שר האוצר. כבל מיהר לעצור את מחיאות הכפיים: "מה קרה? אפשר לחשוב שהוא הולך לפוליטיקה". על כך השיב ברוש כי "זה רעיון בכלל לא רע", וכבל שתק לרגע ואז אמר: "אתה, שרגא, תלך רק למפלגה שתיתן לך שריון".

ועדת הכלכלה זוכה לתואר הוועדה החרוצה בכנסת, בגלל הדיונים הממושכים אל תוך הלילה שהיא מקיימת בחוק מאגר נתוני אשראי. אלא שביום שלישי השבוע פתח יו"ר הוועדה איתן כבל והודיע: "היום נסיים מוקדם בגלל הגמר של הישרדות" למרות ההודעה הדיון הסתיים הרבה אחרי שתכנית הטלוויזיה התחילה.

עמרי מילמן

מרים פיירברג, ראש עיריית נתניה
מרים פיירברג, ראש עיריית נתניה צילום: עמית שעל

ועדת הכספים דנה השבוע על הארנונה שהממשלה משלמת לערי העולים. בדיון השתתפו סגן ראש עיריית רמת השרון הנאבק לשמר את ההטבה וראש עיריית נתניה שנאבקת לקבל את ההטבה. "אני רק רוצה לציין שאני קרוב למרים (פיירברג ראש עיריית נתניה). אחי מאמן הכדורסל של מכבי נתניה", אמר אבי גרובר מרמת השרון. על כך השיבה פיירברג: "לאור ההישג האחרון אני לא בטוחה שהייתי מזכירה את זה".

עמרי מילמן

פרויקט מגזיני שהצטלמו לו חברי כנסת בפוזות דגמון הציק כנראה לכמה אנשים, והם הגישו תלונות בעניין לוועדת האתיקה בכנסת. בפרויקט שפורסם במגזין פרסומי־מסחרי הצטלמו שרים וחברי כנסת כמו גילה גמליאל, סתיו שפיר, רויטל סויד ואחרים במסגרת הפקת אופנה ולבשו בגדים של מעצבי אופנה וחברות מסחריות. ועדת האתיקה דנה בכך השבוע והודיעה לח"כים: "אין להתראיין או להשתתף בהפקה מטעם עיתונים מסחריים של עיתונים רגילים, וחל איסור על חברי הכנסת לסייע בקידומם של גורמים מסוג זה".

תגיות