אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ני"ע ודלק מנהלות קרב על מחיקת 550 מיליון שקל צילום: גיל יוחנן, Ynet

בלעדי לכלכליסט

רשות ני"ע ודלק מנהלות קרב על מחיקת 550 מיליון שקל

הרשות דורשת מדלק למחוק 600 מיליון שקל על הפניקס כדי להתאים את שווייה בספרים לשווי השוק שלה, אך בדלק נתלים בשווי שלפיו היתה אמורה להימכר הפניקס לאמ־טראסט האמריקאית, הגבוה ב־550 מיליון שקל משווי אחזקת דלק בהפניקס

03.03.2016, 08:09 | רחלי בינדמן

ביטול מזכר ההבנות למכירת השליטה בחברת הביטוח הפניקס מידיקבוצת דלקשבשליטת יצחק תשובה לידי חברת הביטוח האמריקאית אמ־טראסט, שעליו דיווחה שלשום קבוצת דלק, עלול להשחיר את דו"חותיה הכספיים של בעלת השליטה. לכאורה, דלק אמורה לבצע בדו"חות 2015 שיתפרסמו החודש מחיקת שווי של כ־600 מיליון שקל, שמשקפת את הפער בין השווי של הפניקס בספרים לשווי השוק שלה.

קראו עוד בכלכליסט

אלא של"כלכליסט" נודע כי בכוונת קבוצת דלק לטעון בפני רשות ני"ע כי אין צורך בביצוע מחיקה כזו שכן עצם העובדה שנחתם מזכר הבנות בינה לבין חברת הביטוח האמריקאית לרכישת מניותיה (55%) בתמורה ל־1.75 מיליארד שקל, מעיד ששווי השוק שלה אינו מגלם את שווייה האמיתי.

הפניקס נסחרה אתמול לפי שווי של 2.2 מיליארד שקל, שמשקף שווי של 1.2 מיליארד שקל לאחזקותיה של קבוצת דלק, זאת למול שווי של 1.8 מיליארד שקל בספרים — אותו פער של 600 מיליון שקל. אם רשות ני"ע תקבל את עמדת דלק, תידרש הקבוצה לבצע מחיקה נמוכה של כ־50 מיליון שקל המשקף את הפער בין המחיר בספרים למחיר בעסקת אמ־טראסט.

כבר בדו"חות הרבעון השלישי של 2015 ביצעה דלק מחיקה של 350 מיליון שקל כתוצאה מהפער בין השווי הקודם של הפניקס בספרים לשווי עסקת המכירה שלה לפוסון הסינית, עסקה שהתפוצצה לפני חודש בשל התנגדותה של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר להעניק לפוסון אישור שליטה בהפניקס. פוסון היתה אמורה לרכוש את השליטה בתמורה ל־1.8 מיליארד שקל. אלא שכעת, בניגוד לרבעון הקודם, יהיה קשה יותר לרואי החשבון להימנע ממחיקה תוך הישענות על עסקת אמ־טראסט, שכן בניגוד לעסקת פוסון שהייתה רלבנטית בדו"חות הרבעון השלישי תחת הסכם מחייב, מזכר ההבנות עם אמ־טראסט נפל שבועיים לאחר שנחתם, מה שמעלה תהיות לגבי רצינות החברה האמריקאית לשלם את המחיר האמור.

בדו"חות הרבעון השלישי ציינה דלק כי לדעתה, "הסכם המכירה המחייב (עסקת פוסון – ר"ב) מהווה אינדיקציה טובה יותר לאומדן השווי ההוגן של ההשקעה במניות הפניקס מאשר מחיר השוק, ובנסיבות העניין ניתן לסטות ממחיר השוק". הפעם קבוצת דלק תצטרך לעבוד קשה יותר כדי לשכנע את הרשות לראות בעסקת אמ־טראסט ככזו המשקפת את השווי האמיתי של הפניקס.

חלופה נוספת אך מורכבת יותר שעומדת בפני רואי החשבון של דלק היא לשנות את סיווג האחזקה של הפניקס כנכס "זמין למכירה". אם דלק תביא הערכת שווי להפניקס שלפיה שווי הגבוה משווי השוק שלה, היא אולי תוכל לחמוק ממחיקה אם עמדתה לא תתקבל בפני הרשות. עם זאת, מדובר בשינוי בדיעבד של מדיניות חשבונאית, שלא ברור אם הרשות תסכים לו.

שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע, צילום: נמרוד גליקמן שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע | צילום: נמרוד גליקמן שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע, צילום: נמרוד גליקמן

תגיות