אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממשלת סין מפחיתה את תחזית הצמיחה: תעמוד על 6.5%-7% השנה צילום: אי פי איי

ממשלת סין מפחיתה את תחזית הצמיחה: תעמוד על 6.5%-7% השנה

זאת לעומת 7% בשנה שעברה, כך לפי תוכנית חמש שנתית של הממשלה; מדובר בפעם הראשונה מאז 1995 שהממשלה הסינית קובעת טווח צמיחה; הגירעון הפיסקאלי יעלה מ-2.3% ל-3%

05.03.2016, 08:09 | שירות כלכליסט

ממשלת סין הורידה היום (שבת) את תחזית הצמיחה לשנה הנוכחית לרמה של 6.5%-7%, וזאת מרמה של 7% ב-2015. מדובר בפעם הראשונה מאז שנת 1995 שהממשלה קובעת טווח צמיחה - מהלך שיאפשר יותר גמישות בפעולתה. ממשרד האוצר הסיני נמסר כי הגירעון הפיסקאלי יעלה מ-2.3% ל-3% - זאת בניסיון להגביר את הצמיחה. כמו כן, לראשונה זה שנים, הממשלה לא מציינת יעד לעלייה בשיעור סחר החוץ, מה שמדגיש ביתר שאת את אי הוודאות ביחס לצמיחה הגלובלית וירידת חשיבות הייצוא בגידול הכלכלי של המדינה. לשם השוואה, בשנה שעבר נמסר כי היעד לעלייה בתחום סחר החוץ הוא 6%. יעד האינפלציה נקבע על 3% - בדומה לשנה שעברה.

קראו עוד בכלכליסט

לפי התוכנית, שיעור הצמיחה השנתי בכלכלת סין יעמוד על 6.5% לפחות בחמש השנים הבאות - זאת במטרה לעמוד ביעד של הכפלת ההכנסה לנפש במדינה לעומת רמתה ב-2010. שיעור צמיחה זה נחשב מבטיח עבור מרבית כלכלות העולם, אך ביחס לסין מדובר בשיעור הנמוך ביותר מזה 25 שנים. קביעת יעדים אלו עשויים להעיד על כך שהממשלה מכירה בקשיים הניצבים בפני הצמיחה, אם כי עדיין עולה ספק אם תוכל לעמוד בהם, וכן שהיא מייחסת חשיבות רבה יותר ליציבות הכלכלית. 

הפרטים מופיעים בתוכנית הכלכלית החמש שנתית שהעביר ראש הממשלה, לי קצ'יאנג, לחברי הפרלמנט, והיא כוללת סעיפי רפורמות להגדלת מספר המשרות במשק ולהגברת יעילות התעשייה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם, הסובלת מירידות בשוק המניות, מהיחלשות הייצוא ומבעיות קשות של איכות הסביבה. "הלחץ על הכלכלה גובר", כתב לי, אך עם זאת ציין כי היא "איתנה ביותר ובעלת פוטנציאל צמיחה עצום". לדברי ראש הממשלה, הכוונה היא לייצר 10 מיליון משרות בערי סין, ולדאוג לכך ששיעור האבטלה בהן יהיה נמוך מ-4.5%. בנוגע לשוק הנדל"ן המקרטע, ממשלת סין מתכוונת בין היתר להגדיל את מתן המשכנתאות.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

ממשלת סין התחייבה להאיץ את חיסולם של נכסי מדינה בלתי רווחיים. לי אמר שהממשלה תטפל במפעלי "זומבי" – חברות ממשלתיות שאינן פרודוקטיביות – וזאת באמצעות מיזוגים ושינויים מבניים, ומענקים בגובה של 100 מיליארד יואן (15 מיליארד דולר) עבור פיטורי עובדים במסגרת ההתייעלות. בתחום הפיננסים, ההנהגה מדגישה את מחויבותה לשחרור שיעורי הריבית ושערי החליפין של היואן. יעד אספקת האשראי יעלה ל-13% בהשוואה ל-12% אשתקד.

 

רמת הצמיחה בסין, שנמצאת בשפל של 25 שנה, דרבנה בחודש שעבר בכירים לכוון את המדיניות המוניטארית לאופי "זהיר עם נטייה קלה להקלות". ביום שני חתך הבנק המרכזי של סין את יחס הרזרבה של הבנקים. שירות המשקיעים של מודי'ס הנמיך ביום רביעי את אופק דירוג האשראי של סין ל"שלילי" לעומת "יציב". החלטה זו מדגישה את נטל החוב הגואה של סין ואת הירידה ברזרבות המטבע וכן מטילה ספק ביכולתה של הממשלה לערוך רפורמות.

סעיף מעניין נוסף בתוכנית נוגע להוצאות הצבאיות במדינה - והן יעלו ב-7.6% ב-2016. מדובר אמנם בעלייה הנמוכה זה שש שנים, אך היא עדיין גדול יותר מהעלייה הכוללת בתקציב - 7% - וכמובן מיעד הצמיחה, דבר שמעיד על העדיפות הגבוהה שניתנה לנושא זה.

תגיות