אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חגיגה בחברות הבנייה למגורים הגדולות: ההכנסות זינקו ב־36% צילום: אוראל כהן

חגיגה בחברות הבנייה למגורים הגדולות: ההכנסות זינקו ב־36%

השנה הקרובה תהיה מאתגרת עבור אפריקה ישראל מגורים ושיכון ובינוי נדל"ן, שנהנו עד כה מהגאות בענף. האוצר מתכנן לשווק קרקעות רק במכרזי מחיר למשתכן, שבהם הן מסרבות להשתתף. במקום זאת, הן מתכננות להתמקד בבנייה על קרקעות קיימות

09.03.2016, 08:45 | דותן לוי

 2015 היתה שנה טובות לחברות הנדל"ן הגדולות. שיכון ובינוי נדל"ן מכרה 1,060 דירות — עלייה של 26% לעומת 2014 — ואילו אפריקה ישראל מגורים מכרה 657 דירות, עלייה של 28%. כתוצאה מכך שתיהן רשמו זינוקים גם בהכנסות — 34% בהכנסות שיכון ובינוי שעמדו על 1.8 מיליארד שקל, ו־38% בהכנסות אפריקה שעמדו על 1.13 מיליארד שקל.

2016 תהיה שנה מאתגרת לענף בגלל הצהרת משרדי האוצר והבינוי כי במהלכה כלל הקרקעות ישווקו במסגרת מכרזי מחיר למשתכן, השונה במהותו מהשיווקים שאליהם הורגלו החברות — הן בשל החלוקה למגרשים קטנים שמקשה עליהן להבטיח כי יצליחו לרכוש נתח קרקע שיספיק להן לבנות שכונת מגורים, והן מפני שהקרקעות משווקות כך שהזוכה היא זו שמציעה את המחיר הנמוך ביותר למ"ר בנייה, ולא כפי שהיה עד כה, לכל המרבה במחיר.  

קראו עוד בכלכליסט

השינוי הזה העביר את היתרון לחברות הביצוע ובמיוחד לקבלנים הקטנים, שיכולים כעת להתמודד על מגרשים של 20–30 דירות.

למרות מעמדן כחברות היזמות המובילות בענף, שתי החברות נמנעו עד כה מלגשת למכרזי מחיר למשתכן. "אנחנו לא מתכוונים לגשת לתוכנית מחיר למשתכן, כי כיזמים אין לנו שם יתרון", מסביר ל"כלכליסט" מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים אורן הוד, "אבל מה שרואים בינתיים הוא שהשוק לא מחכה לתוכנית הזו, ויש גידול בהיקפי מכירת הדירות ואף עלייה במחירים".

מימין: מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים אורן הוד ומנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן תמיר דגן, צילום: אוראל כהן מימין: מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים אורן הוד ומנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן תמיר דגן | צילום: אוראל כהן מימין: מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים אורן הוד ומנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן תמיר דגן, צילום: אוראל כהן

מנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן תמיר דגן סיפק גרסה זהירה יותר כשאמר כי ימשיכו לבחון את המכרזים הללו. אולם הוא הבהיר שעד כה מרווחי הרווח היו נמוכים ומנעו מהם להתמודד, כך שהסבירות שייגשו למכרזים דומים היא קלושה.

שניהם טוענים כי אינם חוששים להמשיך ולבנות גם בסמוך לקרקעות שישווקו במסגרת מחיר למשתכן, משום שלהערכתם המחירים הנמוכים במחיר למשתכן לא ישפיעו על כלל השוק. לדבריהם ישנו פוטנציאל גדול מספיק מצד משפרי דיור ומשקיעים, שניתן יהיה להציע להם את הדירות שיבנו. "רוב הציבור לא יכול לקנות במחיר למשתכן והמוצר שנבנה שונה", אומר דגן. הוד מספר כי החברה רכשה קרקעות בחריש וקריית ביאליק, שני מקומות שבהם מתוכננת בנייה במסגרת מחיר למשתכן, ודגן אומר כי כבר כעת הם מוכרים ללא הפרעה בראש העין, גם שם בסמוך לקרקע של מחיר למשתכן.

בשתי החברות מעריכים כי השנה הקרובה לא תאפשר צמיחה, ותתאפיין בבנייה בעיקר על קרקעות קיימות. זאת משום שבהיעדר קרקעות מדינה מחירי הקרקעות הפרטיות יזנקו. "אין קרקעות פרטיות, על כל קרקע פרטית מתנפלים המון אנשים ומעלים את המחיר, ובסוף בעל הקרקע מעדיף להמתין כי הוא מבין שיוכל לקבל מחיר גבוה יותר בהמשך".

לדבריו, השיקול היה ונותר שורת הרווח שצריכה לעמוד על 10%–12% אחרי הוצאות הנהלה וכלליות ולפני מסים. "כל חברה שואפת לשמור ולהגדיל את היקפי הפעילות אבל לא במחיר הרווח. לפעמים כדאי להירגע קצת ולא לגדול, אלא להישאר בהיקפים שלך", מסכם דגן.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
הכל על חשבוננו - האם החברות מחזיקות קרקע במלאי ולא בונות
כדי לשמור על מחיר השוק, מציע שהרגולטור יבדוק זאת האם הן מווסתות את מחיר השוק כדי לשמור על רמת מחירים גבוהה ומצד שני ממשיכים לפמפם לכולם שהמחיר רק יעלה וכדאי לרוץ לקנות האם הרגולטור עושה את עבודתו ? למה לא בודקים את זה ??? אם בודקים- למה לא מעדכנים אותנו בתוצאות הבדיקה ???
ירושלמי  |  09.03.16
5.
למי שלא מבין מה משמעות הניתוח הזה, כדי להסתכל ברמת מאקרו על כוחות השוק
החברות הגדולות הן חברות יזמיות שעובדות רק עם השמאים של חמשת הבנקים הגדולים... באופן מובהק, קיים שיתוף פעולה סינרגטי בין הבנק-החברה היזמית- והשמאים. שיזם עושה דוח שומה על קרקע יש ביכולתו לקבל גם את התחשיב(דו"ח אפס) ואת שווי הפוטנציאל העתידי של הקרקע + זכויות הבנייה. כשבעל קרקע פשוט(שאינו יזם)מבקש לעשות הערכת שומה לקרקע, השמאי מחליט אם לספק לו רק את שווי הקרקע(ללא שכלול זכויות הבנייה וללא גילום פוטנציאל הרווח העתידי) האבסורד- כך החוק קובע!!! הנגזרת של הנחות היסוד הללו שמתגלים בטוקבק זה, מושלכות גם כלפי השמאי הממשלתי שמעניק לבעלי דירות פשוטים דו"ח שומה לגבי הקרקע עליהם הם יושבים ללא עלות- כן, המדינה מסבסדת "ללא עלות" שמאי שמציג לבעלי דירות באופן חד צדדי את המינימום ההכרחי לשם היתכנות לפרויקטים של פינוי בינו/תמ"א 38. איך זה מתקשר לרווח של החברות היזמיות הגדולות בישראל? במדינת ישראל קיים קרטל של כ-10 שמאים שעובדים רק עם יזמים ובנקים(בעידוד הממשלה) שמתוחזק ומתודלק עם משרד המשפטים בממשלת ישראל שתחת אחריותו נמצא "מועצת שמאי המקרקעין". 1.החברות היזמיות הגדולות הן היחידות ששולטות במידע, הן היחידות שמקבלות ניתוח מדויק.החברות היזמיות מבלות חצי מזמנן במשרדי השיכון והבינוי, ומבלות עם ח"כים מקושרים,ובעלי תפקידי מפתח בעיריות בפרט ובממשלה בכלל. רשות ניירות ערך קוראת לפעילות הזו סחר במידע פנים ובשוק ההון, סחר במידע פנים אינו חוקי וגורר עבירות פליליות. בתחום הנדל"ן הכל פרוץ ופתוח לראיה: אח של דרעי סגן קק"ל,אח שכחלון ישב בוועדה המקומית בעיריית ירושלים,והיום הוא בתפקיד מפתח כאיש אמונו של משה כחלון. מהנדסי עיריות מחליפים כובע והופכים לדירקטורים בחברות יזמות גדולות (שוחד חוקי כמובן-תרגיל ידוע) 2.מועצת שמאי המקרקעין הוציאה "תקן 21" שכדאי מאוד לקרא ולהעמיק לתוכו ולזהות את הסעיפים המאפשרים לשמאים לתת חוות דעת חלקית לחלקות של בעלי קרקע שאינם יזמים המשמעות היא שהקרטל הזה גורם לכמה סממנים: א. מתחזק את היזמים(העשירים) ב. מסתיר מידע מהאזרח הפשוט. ג. נותן חוות דעת חלקית ובכך יוצר אפליה על בסיס תעדוף ליזמים(מקורבים). ד. חוקים ותקנות אלו הוסתרו מהציבור במשך עשרות שנים. ה. נוצר משפך שמעביר זכויות קניין מהעניים,חסרי ההשכלה והלא מקושרים אל העשירים. ו. באופן עקיף זה אחד החסמים שאף אחד לא מדבר עליהם שמשפיעים באופן ישיר על יוקר המחייה. ז. לחקיקות והתקנות של "מועצת שמאי המקרקעין" יש השפעות חברתיות מרחיקות לכת באשר לזכויות קניין במדינת ישראל. ח. הכי גרוע שיש, השחקנים לעיל בעלי האינטרסים ללשמר את הסטטוס קוו,רוצה לומר לשמר את המצב הקיים של מימוש עליית מחירי הדירות באזורי ביקוש באופן אינסנסטנטי... אם כחלון לא רואה את זה, כנראה הסתירו זאת ממנו, ומעבר לכך אם הוא מודע לזה, אז שיהיה ברור שהוא משחק את המשחק ודופק את הציבור הישראלי. מחיר למשתכן זה בסך הכל פלסטר שמתאים לחתך באצבע לפצוע קרב שדרך על מוקש ונכרתו לו שני רגליים וזרוע שמאל והפצוע גם איבד את הראיה כשעפו עליו ריקושטים. תוסיפו לזה את תרבות השחיתות והנה לך גוויה שנקראת שוק הנדל"ן בישראל!
אזרח מדינה  |  09.03.16
לכל התגובות