אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעיית מחיר במכרז האמוניה? אחת המתמודדות מוכנה לגשת בתמחור המקומי צילום: גיל נחושתן

בעיית מחיר במכרז האמוניה? אחת המתמודדות מוכנה לגשת בתמחור המקומי

חברת לינדה הגרמנית המתמודדת עם אלון משקי גז במכרז להעתקת מכלי האמוניה מחיפה לנגב טוענת כי אפשר להוציא את המכרז לדרך כבר בסוף מרץ

09.03.2016, 12:33 | ליאור גוטמן
"לא היינו צריכים את נסראללה כדי להיזכר בבעיה של מיכל האמוניה בחיפה. הממשלה קיבלה החלטה על סגירת המיכל והקמת מפעל לייצור אמוניה כבר ב-2013. כרגע אנחנו מחכים לקבל את תשובות המציעים בסוף מרץ אבל יש בעיה עם מחירי הגז הגבוהים בארץ. ברגע שמחירי הגז בעולם זולים, מחיר האמוניה זול ואם האמוניה בישראל תהיה יקרה המפעל לא יהיה כדאי" - כך צוטט חודש שעבר השר להגנת הסביבה אבי גבאי, זאת בהתייחסו לניסיונות העקרים להוציא את מפעל האמוניה מחיפה.

אולם חלק מהחברות שמתמודדות במכרז טוענות שאין בעיה עם התמחור הקיים, ואפשר להמשיך עם המכרז ולצאת איתו לדרך כבר בסוף מרץ הקרוב, וזאת כפי שגבאי הבטיח בראיונות שונים בתקשורת. עיון בחומרים מקצועיים בנושא האמוניה שנשלחו לרשות הגז שבמשרד האנרגיה, והתגלגלו בימים האחרונים גם למשרד להגנת הסביבה, טוענת אחת המתמודדות, היא לינדה הגרמנית שניגשה למכרז עם אלון משקי גז, שתמחור הגז כפי שהוא כיום אינו מפריע וניתן להוציא את המכרז לפועל ללא כל בעיה.
מיכל אמוניה, צילום: גיל נחושתן מיכל אמוניה | צילום: גיל נחושתן מיכל אמוניה, צילום: גיל נחושתן

נכון להיום מחיר הגז היום הוא 4.7 דולר ליחידת אנרגיה והוא נקבע במסגרת מתווה הגז הממשלתי שאושר לאחרונה וממתין לאישור סופי של בג"צ. חלק מהמתמודדים האחרים שואפים להקים מפעל אמוניה שיוכל בעתיד לייצר חומרים נוספים כגון דלקים סינטטים, אולם כדי שהצעד יהיה כדאי תמחור הגז שהם שואפים אליו הוא כ-2.5 עד 3 דולר ליחידת אנרגיה. משרד האוצר מסרב כרגע לסבסד את התמחור וחברות הגז לא מוכנות להוריד את המחיר לרמות שנמוכות לתפיסתן אפילו מתחת לרף ההפקה המסחרית שלהם. לפיכך, שאר המתמודדים במכרז האמוניה לוחצים על המשרד להגנת הסביבה להשהות את פרסום המכרז או במקביל לכפות על חברות הגז סבסוד של המחיר עם הצמדה מיוחדת ורב שנתית של כעשור, מה שיבטיח להם שמחיר הגז ישאר נמוך.

ומה לגבי שאלת זמינות הגז? כאן מציעה לינדה מודל מעניין והוא שעודפי הגז של חברת החשמל ימכרו ישירות למתקן האמוניה, ובכך תובטח אספקת הגז הרציפה שלו. מדובר בכמות זניחה יחסית של כ-0.15 מיליארד מ"ק, כמות שחברת החשמל יכולה לנתב אליה בכל עת תוך שימוש במערכת הולכת הגז שבכל מקרה קיימת לאזור מישור רותם שם מיועד לקום מתקן האמוניה.

מהמשרד להגנת הסביבה לא התייחסו לענין התמחור ואמרו בתגובה ש"נשמח לגלות שבסוף החודש תוגשנה הצעות רציניות ומחייבות"

תגיות