אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העתיד כבר כאן צילום: רויטרס

העתיד כבר כאן

המגמות והטכנולוגיות שמעצבות את תעשיית הספורט העולמי צפויות להתחזק וישפיעו גם על הספורט בישראל

10.03.2016, 10:49 | אורן רוזמן

הספורט העולמי עבר טלטלות בשנה האחרונה: גולדן סטייט משנה את האופן שבו חשבנו שאפשר לשחק כדורסל, ליאו מסי וכריסטיאנו רונלדו ממשיכים לשבור כל שיא אפשרי, ואנחנו בדרך לאולימפיאדה שוברת שיאי צפייה. אבל כמה מהפכות נוספות ומשמעותיות לא פחות מתרחשות מחוץ למגרש, בצד העסקי, והטכנולוגיה תופסת חלק משמעותי בספורט ומאפשרת את התפתחותן של מגמות המעצבות מחדש את התעשייה העולמית וישפיעו על הספורט בישראל.

קראו עוד בכלכליסט

מצלמות בכדורגל. זכויות השידור ימשיכו לעלות, צילום: רויטרס מצלמות בכדורגל. זכויות השידור ימשיכו לעלות | צילום: רויטרס מצלמות בכדורגל. זכויות השידור ימשיכו לעלות, צילום: רויטרס

המאבק סביב שידורי ספורט חיים

העלייה בפופולריות השידורים על בסיס פלטפורמות אינטרנטיות (OTT – Over the top), שלא כמו שידורי הכבלים והלוויין המסורתיים, היא הסיפור החם של השוק. לכוחה של פלטפורמת ה־OTT השפעות מנוגדות: חבילות הספורט הן עוגן מרכזי בחבילות השידורים המסורתיות של הטלוויזיה הרב־ערוצית ששומרים עליהן כאטרקטיביות, אך לעומת זאת מאיימות להכניס תחרות חדשה לשוק. מבחינת הליגות המקצועניות, התחרות מאפשרת למקסם מחירים תמורת זכויות השידור, ואלו רק ממשיכים להרקיע שחקים. לדוגמה, הסכמי השידור של ליגות הכדורגל באירופה לעונת 2016/2017 צפויים לעמוד על כ־30 מיליארד דולר, עלייה של 8 מיליארד דולר בחמש שנים. הליגה האנגלית היא המובילה מבחינת היקף הזכויות, וחלק גדול מתודלק בזכות השתתפות של חברות תקשורת כמו BT במכרזים. גם בליגות הספורט בארה"ב המגמה דומה, ומכירה זכויות לפלטפורמות שידור אינטרנטיות מזניקה את ההכנסות.

בישראל החלו לצוץ לראשונה סימנים למאבק על זכויות השידור כאשר פרטנר ניסתה לייצר דריסת רגל בטלוויזיה במודל OTT על ידי רכישת זכויות שידור הכדורגל, דבר שהלחיץ את צ'רלטון שהסכימה לשלם 126 מיליון שקל לשנה, לעומת 43 מיליון שקל בהסכם הקודם. לצד זאת, אתר ONE שעלה עם ערוץ טלוויזיה רכש בסכום שיא את זכויות השידור של הליגה הספרדית.

מצלמה במגרש. טכנולוגיה לבישה תהווה חלק חשוב מהשידורים בטלוויזיה ומהכנות הקבוצות, צילום: איי אף פי מצלמה במגרש. טכנולוגיה לבישה תהווה חלק חשוב מהשידורים בטלוויזיה ומהכנות הקבוצות | צילום: איי אף פי מצלמה במגרש. טכנולוגיה לבישה תהווה חלק חשוב מהשידורים בטלוויזיה ומהכנות הקבוצות, צילום: איי אף פי

ספורטאי ביוני: מכשור לביש ואנליטיקס

מהפכת המידע והדיגיטל מגיעה בצעדי ענק גם אל תעשיית הספורט. מהפכת המכשור הלביש מאפשרת לעקוב אחר הפעילות, המדדים והתוצאות של כל ספורטאי, בכל שלב, אם במגרש האימונים ואם בזירה המרכזית. ניתוח נתונים, בדיעבד או בזמן אמת, מאפשר לבצע קפיצת מדרגה בשיפור הביצועים והכשירות של ספורטאים באמצעות כלי אנליטיקס מתקדמים.

לספורט הישראלי יש עוד מה ללמוד ממקביליו מעבר לים. עם זאת, גם בישראל הקבוצות המובילות כבר מתחילות להשתמש ביישומים חדשניים כדי לשפר ביצועים. לדוגמה, מכבי ת"א שמובילה בשימוש ביישומים מתקדמים בתחום. אולם נראה שמי שהיה מהיר יותר להרים את הכפפה בישראל היא דווקא זירת היזמות המקומית שבה כבר פועלים עשרות מיזמים, כדי להשתלב בתעשיית הענק המתהווה מעבר לים. בעת האחרונה יצאה משלחת של 20 חברות מטעם מנהל סחר החוץ ל־Road show בבריטניה במסגרת משלחת "ספורט העתיד".

פאבלו סאבלטה כפרזנטור של wix. החסויות יהיו מורכבות יותר פאבלו סאבלטה כפרזנטור של wix. החסויות יהיו מורכבות יותר פאבלו סאבלטה כפרזנטור של wix. החסויות יהיו מורכבות יותר

הימורי הספורט יהפכו לחוקיים בארה"ב?

אחת המגמות המרכזיות בארה"ב בתחום ההימורים היא התפתחותן המואצת של ליגות הפנטזיה היומיות. הפופולריות הגועשת שלהן (המונעת מהאהבה לספורט בארה"ב, לצד העיסוק האובססיבי של האמריקאים בסטטיסטיקות שונות), גורמת לכך שהן מגלגלות מיליארדי דולרים בשנה. זה מגביר את הדיון סביב הרגולציה המאפשרת את קיומן של ליגות הפנטזיה המציעות סך פרסים גדל מצד אחד, אך אוסרת על הימורי ספורט מצד שני.

לא מעט שחקנים בשוק ממתינים בציפייה ליום שבו יסיר הרגולטור את האיסור, דבר שצפוי לייצר כמעט מיד תעשיית ענק ולייצר מקורות הכנסה של מיליארדי דולרים לקבוצות ולחברות ופלטפורמות חוקיות של הימורים.

בישראל תעשיית הימורי הספורט ממשיכה להציג שיעורי צמיחה גבוהים בשנים האחרונות, והטוטו מגדיל מאוד את הכנסותיו (צמיחה של 17% לכ־3 מיליארד ב-2015) ועקב זאת את תמיכתו בספורט הישראלי. גם כאן יש אפשרות ליותר, ושינוי רגולציה לטובת הימורי לייב צפוי להאיץ את גידול השוק.

סטמפורד ברידג סטמפורד ברידג' החדש (הדמייה). האצטדיונים יצרכו לספק חוויה טובה הרבה יותר לאוהדים סטמפורד ברידג

זירת הצפייה משתנה — בדרך לאצטדיון העתיד

הצפייה הביתית השתנתה ללא היכר בשנים האחרונות, ומכשירי טלוויזיה וטכנולוגיות שידור חדשות מייצרים מהפכה שהופכת את הסלון לזירת צפייה מועדפת. מבחינת הליגות המקצועניות מדובר באיום ממשי המחייב יישור קו עם חזית החידושים הטכנולוגיים, כדי למשוך את הצופים מהספה הנוחה אל האצטדיונים. בין היישומים הבולטים אפשר למנות WiFi חינמי באצטדיון, שימוש בטכנולוגיות מבוססות מיקום לאיתור מקום הישיבה, הזמנות דיגיטליות של כרטיסים ועוד. השאיפה היא לייצר חוויה הוליסטית לכל אורך מעגל הקנייה והביקור באצטדיון כדי לחזק את מחויבות האוהדים בטווח הארוך ואף ליצור מקורות הכנסה חדשים.

בישראל הוקמו כמה אצטדיונים חדשים בשנים האחרונות, והקבוצות יכולות להשתמש באפליקציות ובשירותים דיגיטליים כדי להשלים את חוויית הצפייה ולשדרגה.

אורן רוזמן, צילום: ישראל הדרי אורן רוזמן | צילום: ישראל הדרי אורן רוזמן, צילום: ישראל הדרי

מי יממן? מודלים חדשים של חסות

המרדף אחר מיצוי מקורות ההכנסה והחסויות מחייב את המועדונים להיות יצירתיים ולפנות לקהלים חדשים, ובאמצעים חדשים. הקבוצות פועלות לפתח תוכניות חדשות לחיזוק הנאמנות של הצרכנים ורותמות את המובייל לטובת הסיפור, ויותר ערוצים חדשים נוצרים ורותמים את הממד החברתי של הרשת כדי לייצר תוכן אישי ולמקסם הכנסות. במקביל אנו רואים כניסה רבה יותר של חברות מעולמות מגוונים לעולם החסויות בספורט מתוך הבנה של הערך המוסף והפוטנציאל העסקי. כך לדוגמה חברת האינטרנט WIX הישראלית שחתמה על הסכם חסות עם מנצ'סטר סיטי בעת האחרונה. יש לשים לב גם לפתיחת שוק חסויות החולצה בספורט האמריקאי. ה־NBA כבר עושה את דרכה לפרסום גופיות המשחק.

שחקני שנחאי SIPG מהליגה הסינית. יותר ויותר כסף יושקע בקבוצות שם, צילום: איי אף פי שחקני שנחאי SIPG מהליגה הסינית. יותר ויותר כסף יושקע בקבוצות שם | צילום: איי אף פי שחקני שנחאי SIPG מהליגה הסינית. יותר ויותר כסף יושקע בקבוצות שם, צילום: איי אף פי

 

הדרך למזרח: סין רוצה לשלוט בכדור?

בזירה העסקית בישראל ובעולם מורגש היטב הכסף הסיני המחפש השקעות בהיקפי ענק. גם בכדורגל נראה בתקופה האחרונה שהסינים מעלים הילוך ומכניסים את אירופה ללחץ. סך ההחתמות בחלון ההעברות האחרון עומד על כ־350 מיליון דולר, והבולטים שבהם היו הברזילאי אלכס טשיירה שנרכש משחטאר דונייצק תמורת כ־50 מיליון יורו על ידי ג'יאנגסו סאנינג. ברקע היו ניסיונות להביא שמות גדולים כגון ויין רוני ואחרים. הסכומים הגדולים ששופכים בסין צפויים להשפיע על רמות השכר ועל היכולת של הליגות האירופיות הבינוניות ואף הגדולות למשוך כוכבים.

לסיכום, תעשיית הספורט נמצאת בעיצומם של כמה שינויים משמעותיים שעיקרם שילוב טכנולוגיה ומיצוי מיטבי של אפיקי פיתוח עסקיים ויצירת מנועי צמיחה חדשים. לקבוצות, לליגות וליזמים שידעו להשתלב בחזית השינויים צפויה סוכרייה מתוקה במיוחד בקצה.

הכותב הוא ראש תחום ספורט בפירמת הייעוץ וראיית החשבון Deloitte

תגיות