אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעל חברת הבנייה הגדולה באמריקה הלטינית נידון ל-19 שנות מאסר צילום: בלומברג

בעל חברת הבנייה הגדולה באמריקה הלטינית נידון ל-19 שנות מאסר

מרסלו אודברכט, שניהל את החברה שהקים סבו, הוא המורשע הבכיר ביותר בפרשת פטרובראס שמטלטלת את ברזיל. לפי פסק הדין, הוא שילם שוחד בגובה של 30 מיליון דולר מאז 2006 כדי לזכות במכרזים שהוציאה חברת האנרגיה הממשלתית

09.03.2016, 20:08 | שירות כלכליסט

בעל החברה הקבלנית הגדולה ביותר באמריקה הלטינית הורשע במתן שוחד ונגזר עליו מאסר של 19 שנה.

קראו עוד בכלכליסט

מרסלו אודברכט (47), לשעבר מנכ"ל קבוצת הבנייה הברזילאית אודברכט ונכדו של המייסד, הורשע שלשום בבית משפט בעיר קוריצ'יבה שבברזיל במתן שוחד, הלבנת כספים וחברות בארגון פשיעה. אודברכט הוא הדמות העסקית הבכירה ביותר שהורשעה עד עתה במעשי שחיתות הקשורים בפרשת פטרובראס שמאיימת על היציבות הפוליטית במדינה זה קרוב לשנתיים.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

לפי פסק הדין של השופט סרג'יו מורו, אודברכט הקים קרטל עם חברות אחרות שבאמצעותו היטה באופן שיטתי מכרזים ממשלתיים על ביצוע מיזמים של חברת האנרגיה פטרובראס מאז 2006. "הקבלנים, שפעלו יחד במה שהם כינו 'מועדון', סיכמו בינם לבין עצמם על הזוכים במכרזים וביצעו מניפולציות במחירים שהם הציעו, כך שהם יכלו לקבל את החוזים בתמחור הגבוה ביותר האפשרי", כתב השופט מורו. השוחד שנתן אודברכט כדי לזכות במכרזים הגיע ל־30 מיליון דולר. אודברכט נעצר ביוני אשתקד והתפטר מתפקידו כמנכ"ל החברה בדצמבר. באוגוסט האחרון דירגה אותו המהדורה הברזילאית של המגזין פורבס במקום התשיעי ברשימת עשירי המדינה, עם הון של 13.1 מיליארד ריאל (כ־3.4 מיליארד דולר).

ראשית הפרשה שבמרכזה עומדת חברת האנרגיה הממשלתית הברזילאית במבצע המשטרתי שזכה לשם "שטיפת מכוניות" (Lava Jitao) באפריל 2014. במסגרת המבצע פשטו כוחות המשטרה על משרדי פטרובראס בערים סאן פאולו, ריו דה ז'נרו, קמפינס, מקאה וניטרוי. המטרה היתה איסוף מסמכים ותשאול בכירים על חשדות להלבנת כספים בהיקף גדול. המשטרה חשפה כי בכירים בפטרובראס שיחדו בשיטתיות פקידי ממשלה כדי שאלה יתפרו להם מכרזים ואף ינפחו אותם. הראיות מעידות כי השחיתות נמשכה עשור לפחות. עד כה הולידה חקירת השחיתות, הגדולה בתולדות ברזיל, האשמות נגד כ־50 פוליטיקאים ובכירי עולם העסקים.

לטענת התביעה קשרו בכירים מפטרובראס ומחברות הנדל"ן והיזמות הגדולות במדינה קשר במשך יותר מעשור כדי לנפח חוזים, בהזרימם חלק מהרווחים הלא חוקיים לכיסיהם של בכירים בממשל. משרד בקרת התקציב בברזיל העריך כי הוצאות היתר שנגרמו לממשלה בשל הטיה וניפוח של המכרזים הגיעו ל־16 מיליארד דולר. הפרשה גרמה לרעידת אדמה פוליטית בעיקר משום שיו"ר פטרובראס בשנים שבהן התבצעו המעשים היתה נשיאת ברזיל דילמה רוסף. אף שאין ראיות שהיתה מעורבת במעשי השוחד, החשיפה הביאה לקריאות להדחתה. קודמה של רוסף בארמון הנשיאות ומי שנחשב למנטור הפוליטי שלה, לואיס אינסיו לולה דה סילבה, עוכב לחקירה ביום שישי האחרון לאחר שהמשטרה פשטה על ביתו בסאו פאולו. לדברי התביעה הכללית בברזיל, לולה חשוד כי קיבל 8 מיליון דולר בשוחד שהועבר אליו כגמול על הרצאות ותרומות לקרן הצדקה שלו, "מכון לולה", ש־60% מהתרומות אליה הגיעו מאנשי העסקים הגדולים ביותר שמעורבים לכאורה בפרשת פטרובראס.

תגיות