אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תשובת כחלון למתנגדי הפנסיה המוזלת: שתי זוכות במכרז צילום: דניאל בר-און באדיבות דוברות ההסתדרות

בלעדי לכלכליסט

תשובת כחלון למתנגדי הפנסיה המוזלת: שתי זוכות במכרז

האוצר יפרסם היום את החוזר הסופי של רפורמת קרן הפנסיה המוזלת לאחר שהמעסיקים, ההסתדרות וקרנות הפנסיה הגדולות ניסו לסכל את הרפורמה בטענה כי דמי ניהול זולים אינם חזות הכל. תיקון בחוזר הסופי יאפשר למעסיקים לבחור בין שתי הקרנות הזולות

10.03.2016, 06:53 | רחלי בינדמן

שר האוצר משה כחלון והמפקחת על הביטוח דורית סלינגר יפרסמו היום את החוזר הסופי של רפורמת קרן פנסיית ברירת המחדל. הפרסום יכלול שינוי משמעותי אחד מול הטיוטה: במקום גוף אחד שהיה אמור לזכות במכרז שצפוי לדרך באפריל, ייבחרו שני גופים זוכים (שני הגופים שיציעו את דמי הניהול הזולים ביותר), כך נודע ל"כלכליסט". כך, המעסיקים שלא יצאו בעצמם במכרז להוזלת דמי הניהול לעובדים יוכלו לבחור בין שני הזוכים לעובדים שלהם.

קראו עוד בכלכליסט

כחלון חשף לראשונה את הרפורמה לפני חודש והיא עוררה סערה בשוק הפנסיה. הרקע לשינוי כעת הוא טענות שעלו בין היתר מצד מעסיקים וקרנות הפנסיה הגדולות כי לא נכון לבחור במוצר פנסיוני רק על בסיס דמי הניהול אלא צריך להתחשב גם בפרמטרים כמו שירות, גודל הקרן והתשואות שהיא משיגה לחוסכים וברגע שיהיו שני זוכים גדל חופש התמרון ביחס לפרמטרים אלו.

השינוי בחוזר הסופי בעצם סותם את הגולל על טענות הגורמים שרוצים לטרפד את הרפורמה בתירוצים של פגיעה בעובדים לפיהם דמי ניהול אינם חזות הכל. עם זאת אחת השאלות שעולה היא מה יקרה אם בקרב שתי הזוכות תהיה קרן פנסיה קטנה וקרן גדולה וחשש שהמעסיקים יעדיפו את הקרן הגדולה בעוד אחת ממטרות המהלך היא לשבור את הריכוזיות בשוק הפנסיה הנשלט ב־95% על ידי חמש קרנות גדולות.

במסגרת הרפורמה צפוי האוצר לצאת כבר בחודש אפריל במכרז בקרב קרנות הפנסיה. במכרז יתמודדו הקרנות על הזכות להפוך לשתי הקרנות שאליהן ישויכו אוטומטית חוסכים שמעסיקם לא השיג להם דמי ניהול מופחתים לחיסכון הפנסיוני. לפי הערכות, דמי הניהול שייסגרו במכרז יהיו נמוכים מאוד, אפילו יותר מדמי הניהול המופחתים שמשיגים היום מעסיקים גדולים לעובדים שלהם. לכן גם קרנות הפנסיה הגדולות חוששות כל כך מהרפורמה שעלולה לייצר תקרה חדשה לדמי ניהול בשוק הפנסיה. זאת מכיוון שכל עובד, כולל כאלו שהמעביד שלהם השיג להם דמי ניהול מופחתים, יוכל להצטרף לקרן החדשה או לדרוש מהקרנות הגדולות להשוות תנאים.

דורית סלינגר, המפקחת על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר, צילום: עמית שאבי דורית סלינגר, המפקחת על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר | צילום: עמית שאבי דורית סלינגר, המפקחת על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר, צילום: עמית שאבי

בדיון בנושא שהתקיים בשבוע שעבר בוועדת הכספים של הכנסת הצליחו בעלי האינטרסים - ובהם חברות הביטוח, סוכני הביטוח, המעסיקים וההסתדרות - לשכנע את חברי הוועדה להתנגד לרפורמה, אך באוצר הבהירו כי הם ממשיכים כרגיל. בין המתנגדים לרפורמה בולט יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, שלכאורה אמור לתמוך בהורדת דמי הניהול לעובדים החלשים, אך משום מה מתנגד לרפורמה במתכונתה הנוכחית. בסביבת האוצר טוענים כי ההתנגדות של ניסנקורן, מקורה בחשש של ההסתדרות לאבד מכוחה כגוף שדואג לעובדים החלשים במשק. באופן תמוה עוד יותר ניסנקורן משלב ידיים במערכה זו עם שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, המייצג את המעסיקים שמתנגדים לרפורמה.

על הראש של ניסנקורן

ל"כלכליסט" נודע כי ניסנקורן ביקש לקיים פגישה שתכלול את כחלון, סלינגר וח"כ אלי כהן (כולנו) התומך בעמדתו אף שהיא מנוגדת לזו של כחלון, במטרה לגבש דיל פוליטי מעניין - ניסנקורן צפוי להציע להוריד את תקרת דמי הניהול החוקית בפנסיה מ־6% מההפקדות ו־0.5% מהצבירה ל־3% מההפקדות ו־0.25% מהצבירה. לצד זאת מציע ניסנקורן להפחית ל־0.3% את תקרת דמי הניהול בפנסיה לפנסיונרים שעומדת היום על 0.5%, כאשר בפועל כל הפנסיונרים משלמים את דמי הניהול המקסימליים. ניסנקורן מעוניין שהחבילה הזו תהווה חלופה לרפורמת ברירת המחדל.

אלא שמתברר כי אין בכוונת כחלון לשתף פעולה עם הצעת ניסנקורן, והוא מסר ל"כלכליסט" כי "אני מגבה את סלינגר באופן מלא, הולכים עם המהלך עד הסוף".

במקביל, ביום ראשון תעלה לדיון בוועדת שרים לענייני חקיקה הצעה שיזמה ח"כ מיכל בירן ועליה חתומים בין השאר הח"כים משה גפני (יהדות התורה), איציק שמולי (המחנה הציוני) ומיקי זוהר (הליכוד), שדורשת אף היא להפחית את תקרת דמי הניהול בפנסיה בחצי ל־0.25% מהצבירה ו־3% מההפקדות, אלא של"כלכליסט" נודע כי הצעה זו לא תאושר.

תגיות