אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השעון המעורר של האופוזיציה צילום: עומר מסינגר

השעון המעורר של האופוזיציה

באופוזיציה התעלמו מדיונים בחוק שמצ'פר את חברות הנדל"ן הגדולות עד שהמשמר החברתי התחיל לנדנד. וגם: החרדים יורים לכל כיוון

10.03.2016, 08:22 | רוני זינגר

1. "הצעת חוק פקודת מס הכנסה (מס׳ 218)" הוא שמה המסעיר של הצעת החוק בה דנו אתמול בוועדת הרפורמות של אלי כהן (כולנו). כל כך מסעיר השם, שרק מספר זעום של חברי חברי כנסת התייצבו בשלושת הדיונים הקודמים בהצעה, שהתקיימו בשקט מופלא.

"מה קרה פה היום שהיה כל כך סוער? למה הגיעו פתאום כל חברי הכנסת וצעקו?", תמהה אתמול בתום הדיון הלוביסטית דפנה כהן שמייצגת את איחוד קרנות הריט (קרנות נדל"ן ללא גרעין שליטה) שהחוק מבקש להיטיב עמן. ובכן, מה שקרה הוא שיד נעלמה - מיד היא תחשף - עשתה שלשום סבב קריאות השכמה ועוררה את חברי הכנסת מתרדמתם, שלא לומר מחוסר הבנתם.

הצעת החוק הזו, כמו יתר הצעות החוק שמקודמות בוועדת הרפורמות, היא הצעה מקצועית, למטיבי לכת ולחובבי הז'אנר בלבד. בגדול, היא מבקשת לתמרץ חברות נדל"ן להפוך לקרנות ריט, שהן כאמור קרנות ללא גרעין שליטה בהן רוב השליטה נמצאת בידי ציבור משקעים וחלק קטן יותר על ידי המוסדיים. כיום קיימות בישראל רק שתי קרנות ריט.

איך מתמרצים? מעניקים חבילת הטבות מס, שגדלות אם הקרן מתחייבת לבנות מספר יחידות מגורים מצומצם להשכרה. ההצעה מיטיבה רק עם חברות ענקיות, כאלה שיש להן נכסים של 200 מיליון שקל ומעלה.

ח"כ פרופ ח"כ פרופ' יוסי יונה, המחנה הציוני | צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ פרופ

"מישהו עושה עלינו סיבוב!", נזעק אתמול ח"כ יוסי יונה מהמחנה הציוני והפתיע את היושבים. זה לא היה רק הוא שנזעק פתאום. גם ח"כ אורלי לוי־אבקסיס מישראל ביתנו הגיעה; וח"כ איציק שמולי מהמחנה הציוני הודיע כי בכוונתו לבוא ולהאבק נגד החוק, אך בשל מחלה לא הגיע לבסוף.

"החוק מריח תפור לשחקנים גדולים במשק. עשינו תחקיר וגילינו נתונים מטרידים", סיפר לעיתונאים יועצו של אחד מחברי הכנסת. אלא שבפועל את התחקיר לא עשו חברי הכנסת: היו אלה אנשי המשמר החברתי שהעירו ברגע האחרון חברי כנסת מהאופוזיציה וביקשו מהם להאבק עבור הציבור.

הלוביסטית בשכר של קרנות הריט יצאה מעודדת מהדיון כיוון שהבינה שהוועדה עשויה לאשר סעיפים שהלקוח שלה ביקש ממנה לקדם. לצד זה, היה מעודד לראות שלפעמים גם עמותות חברתיות מצליחות לעורר חברי כנסת לפעולה.

שר בריאות, יעקב ליצמן, צילום: אלכס קולומויסקי שר בריאות, יעקב ליצמן | צילום: אלכס קולומויסקי שר בריאות, יעקב ליצמן, צילום: אלכס קולומויסקי

2. ישיבת הסיעה של יהדות התורה ביום שני האחרון היתה עמוסה במיוחד: שורה ארוכה של ראשי מוסדות חרדיים התייצבו כדי לשטוח טענותיהם בפני חברי הכנסת. לא שמישהו מיהדות התורה היה זר לטענות שלהם, אחרי הכל זה שבועות ארוכים שראשי הסיעה מנהלים מו"מ מול שר החינוך נפתלי בנט בניסיון לפתור את אחת המחלוקות הכי בוערות שיש ביניהם כרגע: ביטול המחוז החרדי במשרד החינוך. אמנם לאחרונה נפוצו דיווחים על קשר חם שמתקיים בין שר הבריאות ליצמן ויו"ר ועדת הכספים משה גפני לבין השר בנט, אבל מתחת לפני השטח לא תמו המאבקים. אחרי שנאבקו בזכות להזרמת תקציבים לאברכים מחו"ל, החרדים מנהלים מאבק במינוי איציק זהבי, שלטענתם מתנכל להם, לראשות המחוז החרדי במשרד החינוך. הם גם דורשים את ביטול חוק לימודי הליבה.

החזיתות שלהם מול הממשלה רבות. אתמול התקיים מופע נוסף של גפני בוועדה החוקה, כשאיים להפיל את הממשלה אם יעבור חוק ההון השחור. גפני דיבר על פגיעה בזכויות הפרט אך בפועל מייצג את ציבורו, שעל פי ההערכות, שיעור העלמת המס בו גבוה משמעותית מיתר האוכלוסיה. קרב נוסף נוגע לקידום הצעת החוק להבטחת הכנסה לתלמידי ישיבות. אמנם ועדת שרים לחקיקה אישרה זאת, אך דבר לא התקדם מאז. גפני מעניש את האוצר בהימנעות מלהביא לוועדת הכספים אישור של העברות תקציביות.

אבל זה כמובן לא רק גפני. לפני כשבועיים התכנסה מועצת גדולי התורה, שם דרשו הרבנים מנבחרי הציבור שלהם להביא תוצאות. בעקבות זאת, מכתב בהול יצא בימים האחרונים ליו"ר הקואליציה צחי הנגבי ולשר יריב לוין ובו התרעה: אם לא יקודמו דרישות מרכזיות - לא יתמכו החרדים בחקיקה של הקואליציה. כך, לצד חוק הליבה, הממונה על החרדים בחינוך והבטחת ההכנסה - החרדים דורשים לקלוט לשירות הציבורי יותר עובדים חרדים. נוסף על כך הם דורשים "לתת מענה בחקיקה" להקמת הרחבה לרפורמים בכותל. "בסופו של דבר אנחנו מרגישים שניצחנו בבחירות אבל הפסדנו בקרב", תיאר גורם חרדי. עד כה, בממשלה הנוכחית, הוסטו בחזרה לכיוון החרדים מעל לשלושה מיליארד שקל. אם זה הפסד בקרב, מעניין מהו ניצחון.

  • יו"ר הפרלמנט של קפריסין יאנאקיס אומירו ביקר אתמול בכנסת. לאחר טקס חגיגי, ישב לסעוד עם מארחו פרופ' מנואל טרכטנברג ולאחר מכן יצאו השניים לסיור בעיר העתיקה. כאשר הגיעו לסיור, אמר האורח כי הוא מוכר לשתות קפה. טכרטנברג מיהר לבית קפה סמוך אלא שעוד לפני כן נאמר לו כי כדי למנוע תקרית דיפלומטית, לאור יחסי קפריסין-טורקיה, אסור לו לבקש קפה טורקי. "אני מבקש קפה שחור, מבושל, דומה לזה ששותים בטורקיה״, ביקש טרכטנברג מהמוכר בבית הקפה. כך שתה האורח מקפריסין קפה טורקי בלי לקרוא לו בשמו.

מימין: יו"ר הפרלמנט של קפריסין יאנאקיס אומירו וח"כ מנואל טרכטנברג, צילום: יצחק הררי מימין: יו"ר הפרלמנט של קפריסין יאנאקיס אומירו וח"כ מנואל טרכטנברג | צילום: יצחק הררי מימין: יו"ר הפרלמנט של קפריסין יאנאקיס אומירו וח"כ מנואל טרכטנברג, צילום: יצחק הררי

  • שעות הדיונים הארוכות בוועדת הכלכלה בחוק נתוני אשראי מתישות את הנוכחים. למזלו של יו"ר הוועדה איתן כבל, בדיונים נוכחת גם ח"כ איילת נחמיאס-ורבין, והשניים מרבים לעצור לאתנחתות קומיות. כך למשל, בישרה השבוע נחמיאס על פגישתה עם שרת המשפטים בנושא ואמרה כי "היא היתה המומה כמה התקדמנו עם החוק". לזה ענה כבל: "לדעתי אין לה מושג מה החוק אומר". בסוף הדיון כשהודיע כבל שהוא נוסע לתל אביב, שאלה נחמיאס אם אפשר להצטרף. כבל ענה: ״מספיק לי שיש לי את עצמי״.

  • ח"כ אורן חזן הסתובב השבוע גאה כשעל דש הז׳קט שלו סיכה של ריאל מדריד. חזן הציג את הסיכה לכל, והסביר כי בדיוק חזר מפגישה שערכה הנהלת בני יהודה עם נציגי הקבוצה הספרדית, במסגרת שיתוף פעולה למחנות ספורט לילדים. "בסוף נביא לפה גם את רונאלדו", הבטיח.

  • נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש ערך השבוע סבב הופעות בין הסיעות. תחילה הופיע בפני המחנה הציוני, שטח בפניהם את טענותיו על מצב התעשיה הקשה, ולאחר מכן הופיע בפני "כולנו" ומשה כחלון. "באתי עכשיו מהמחנה הציוני. והם מגבים אותי במאה אחוז", אמר לכחלון שהשיב: "אבל הם אלופי הרגולציה. אני איש הכלכלה החופשית". השניים עקצו זה את זה על רקע החלטת השר להוריד מכסים על יבוא מזון: "אתה נגד רגולציה עד שזה מגיע למכסים", אמר כחלון לברוש.

תגיות