אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוכנות האנרגיה הבינ"ל: "סימנים לכך שהירידה במחירי הנפט עשויה להסתיים" מילום: בלומברג

סוכנות האנרגיה הבינ"ל: "סימנים לכך שהירידה במחירי הנפט עשויה להסתיים"

הסיבות: חזרת איראן לשוק נראית פחות דרמטית מהצפוי, וסימנים לירידה בהיצע היצרניות שאינן חברות באופ"ק; עם זאת, לפי הסקירה שפורסמה היום אין עדיין סימן ברור ש"הגרוע מכל מאחורינו"

11.03.2016, 12:00 | שירות כלכליסט

הנפילות בנפט לקראת סיום? לפי תחזית של סוכנות האנרגיה הבינלאומית המתפרסמת היום (ו') ייתכן שכך הדבר. הסיבה: שובה של איראן לשוק הנפט נראה פחות דרמטי מהצפוי וכן סימנים לירידה בהיצע היצרניות שאינן חברות באופ"ק.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הסקירה, ההתאוששות במחירי הנפט בשבועות האחרונים אמנם "אינה סימן ברור לכך שהגרוע מכל מאחורינו", אבל "שנם סימנים המראים כי ייתכן שהירידה במחירים עומדת להסתיים".

 

מיכלית נפט איראנית, צילום: איי אף פי מיכלית נפט איראנית | צילום: איי אף פי מיכלית נפט איראנית, צילום: איי אף פי

בסקירה נכתב כי תפוקת הנפט של אופ"ק ירדה ב-90 אלף חביות ליום בחודש פברואר, ועמדה על 32.61 מיליון חביות ליום לחודש זה. זאת בזכות ירידה בתפוקה מצד עיראק, ניגריה ואיחוד האמירויות. ירידה זו קוזזה בחלקה בשל עלייה של 220 אלף חביות ליום בתפוקת הנפט של איראן, שהגיעה לתפוקת שיא של 4 שנים ועמדה בחודש שעבר על 3.22 מיליון חביות ליום. עם זאת, נכתב כי "חזרתהה של אירן לשוק הייתה פחות דרמטית ממה שהאיראנים אמרו שתהיה. נראה כי חזרתה תהיה הדרגתית".

יצואנית הנפט המובילה בעולם, סעודיה, רשמה עלייה קלה בתפוקה ל-10.23 מיליון חביות ליום בפברואר, לעומת 10.21 מיליון חביות ליום בחודש הקודם. אספקת הנפט מגופים מחוץ לאופ"ק ירדה ב-90 אלף חביות ליום בפברואר ועמדה על 57.1 מיליון חביות ליום לחודש זה. נתון זה צפוי לרדת בעוד 750 אלף חביות ליום השנה, על פי הסוכנות. על פי התחזיות, תפוקת הנפט הכללית של ארה"ב צפויה לרשום ירידה של כמעט 530 אלף חביות ליום השנה, ותעמוד על 12.4 מיליון חביות ליום בממוצע. גורם נוסף שיכול לדרבן את העלייה במחירי הנפט הינו צעד אפשרי של מדינות אופ"ק להגבלת התפוקה של החברות.

בחודש שעבר שרי האנרגיה של סעודיה ושל רוסיה - היצואניות הגדולות ביותר בעולם של נפט גולמי - הסכימו ביחד עם קטאר ועם ונצואלה להגביל את תפוקתן לרמות של ינואר. זאת בתנאי שיצרניות אחרות ינהגו כמוהן. זאת על רקע הלחץ הגובר להביא לעליית מחירי הנפט. עד כה סירבה טהראן להצטרף להגבלה ואמרה שהיא מתכוונת להגביר את הייצור לרמות שהיו טרם הסנקציות. אולם, על פי סוכנות האנרגיה, לא נראה שההסכם ישפיע משמעותית על מאזן ההיצע והביקוש במחצית הראשונה של 2016.

תגיות