אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ענקיות האינטרנט דוחקות החוצה את ענקיות החומרה צילום: אי פי איי

השורה התחתונה

ענקיות האינטרנט דוחקות החוצה את ענקיות החומרה

אמזון, פייסבוק וגוגל לא מסתפקות בתחומי הפעילות שלהן ופוזלות לתחומים שנשלטים על ידי חברות כמו סיסקו ויבמ. אף שפיתוח החומרה בחברות האינטרנט נמצא בחיתוליו, הוותיקות כבר נמצאות במירוץ למציאת אפיקי צמיחה חדשים

16.03.2016, 07:26 | שלומי כהן

אין ספק שהסיפור המפתיע והמדהים ביותר בעשור האחרון בתחום מערכות המידע (IT) הוא הסיפור של חטיבת שירותי הענן של אמזון — AWS. לפני כעשור, כשהמנהלים היהירים של ענקיות ותיקות, כמו סיסקו (CSCO), יבמ (IBM) ואורקל (ORCL), התווכחו ביניהם על סיכויי ההיתכנות העסקית של מחשוב הענן, הקים בסודי סודות "מוכר הספרים" ג'ף בזוס, מייסד ומנכ"ל אמזון (AMZN), את חטיבת AWS. היום החטיבה הזו "משאירה אבק" למתחרות עם צפי להכנסות של כמעט 10 מיליארד דולר ב־2016.

הספקיות הוותיקות כבר לא עומדות בסטנדרטים

מי שחושב שאמזון מסתפקת בהצלחה המסחררת של AWS, טועה. כשהיא חשפה לפני שנה את רכישת אנאפורנה, מפתחת מעבדי התקשורת מיקנעם, היא בעצם חשפה שהיא מעוניינת לפתח בעצמה חומרות. בינתיים לא ברור היכן היוזמה הזאת תסתיים, אם בפיתוח עצמי ואם בשכפול הצלחת AWS על ידי הקמת חטיבת חומרה שתתחרה בשוק מול ענקיות כמו סיסקו.

מרחז מחקר של יבמ, צילום: בלומברג מרחז מחקר של יבמ | צילום: בלומברג מרחז מחקר של יבמ, צילום: בלומברג

אמזון טרם הצטרפה ליוזמת ה־OCP של פייסבוק — "פרויקט המחשוב הפתוח" שמטרתו להפוך את חומרת השרתים, הנתבים והמתגים יחד עם התוכנות של תשתיות מרכזי האחסון לפתוחות, כך שכל משתמש יוכל להתאים אותם לדרישותיו. עם זאת, בשבוע שעבר הטכנולוג הראשי של אמזון וורנר פוגלס, שגם אחראי על AWS, הסביר בראיון לבלוג הכלכלי ביזנס אינסיידר שהם על אותו מסלול של פייסבוק בכל מה שקשור לפיתוח עצמי. פוגלס העריך כי הלחץ על ספקיות החומרה הוותיקות דוגמת סיסקו לא הולך להיות קל יותר אלא הוא צפוי להתגבר.

הספקיות הוותיקות מאבדות לקוחות כשארגונים קטנים כגדולים עוברים בקצב מואץ למחשוב ענן ציבורי, שבו כאמור AWS מובילה. עם המעבר, הלקוחות מפסיקים לרכוש שרתים, מתגים ותוכנות ועוברים לשיטה של תשלומים שוטפים על פי שימוש אצל ספקיות הענן הציבורי. לפי תחזיות האנליסטים, יבמ צפויה לספוג השנה ירידה של 5% במכירות בשל מעבר של לקוחות למחשוב הענן של אמזון.

עם ההצלחה של AWS, ניתן היה לצפות שאמזון תרכוש הרבה יותר מערכות מהספקיות הוותיקות. אך פוגלס מסביר שדווקא בגלל ההצלחה הדרישות שלהם כל כך גבוהות שאין להם ברירה אלא לפתח בעצמם שרתים, מתגים ואפילו מעבדים באמצעות אנאפורנה. כלומר, המערכות הקיימות כבר לא עומדות בסטנדרטים. האם אמזון תהפוך מתישהו לספקית של מערכות חומרה בעצמה? התשובה לכך עדיין לא ברורה, אך האנליסט ג'ק בולריה, מחברת המחקר לינלי שמתמחה בשבבים, מעריך שהפרסומים המקצועיים האחרונים מרמזים שאמזון מתכוונת להוציא את אנאפורנה לשוק מעבדי התקשורת. שם היא צפויה להתחרות בעיקר במארוול (MRVL) ובברודקום (AVGO).

סיסקו, צילום: cisco.com סיסקו | צילום: cisco.com סיסקו, צילום: cisco.com

 

"40% מהספקיות ייעלמו בעוד עשור"

 

אמזון היא לא חברת האינטרנט היחידה שמאיימת על תעשיות רבות בעשור האחרון. כך, מה שבזוס עשה בקטן לתעשיית ה־IT, המנכ"ל המנוח של אפל (AAPL) סטיב ג'ובס עשה בענק ליצרני הטלפונים וגוגל (GOOGLׂ) תעשה בתעשיית הרכב עם הפיתוח של רכב ללא נהג. פייסבוק (FB) התמקדה כבר לפני חמש שנים בשוק חומרת המחשוב למרכזי האחסון, שוק של 140 מיליארד דולר בשנה, כשהשיקה את OCP. עוד לא ברור אם הפרויקט שמרכזת פייסבוק יעצור בשימוש פנימי או שיום אחד נמצא את הרשת החברתית כספקית של חומרה ותוכנות לתשתיות של אחרים, בדומה למה שעושה אמזון במחשוב ענן. המאוימת המרכזית מהמהלך הזה היא מלכת החומרה לתשתיות האינטרנט סיסקו, אבל גם דל, HP ויבמ. ענקיות החומרה נמצאות במירוץ נגד הזמן ומנסות להישאר רלבנטיות על ידי פיתוח פתרונות מבוססי תוכנה למרכזי האחסון עבור תעשיית מחשוב הענן, שצומחת מהר. האיום מפייסבוק ואמזון כבר מורגש, כך מניית אריסטה (ANET), שמתחרה בסיסקו, צנחה ב־10% מתחילת השבוע בשל החשש שענקיות האינטרנט ינגסו בשוק הפעילות שלה. גם סיסקו עצמה מראה האטה בצמיחה אחרי שתחום המתגים והנתבים נמצא בירידה בשל החשש מהכניסה של פייסבוק ואמזון לתחום. כך, ברבעון השני של השנה (נובמבר 2015 עד ינואר 2016) מכירות המתגים של סיסקו ירדו ב־4% לעומת התקופה המקבילה.

אף שסיסקו עושה מהלכים אגרסיביים לכיוון של רשתות מבוססות תוכנה (SDN) עבור מרכזי אחסון הנתונים ומחשוב ענן, כלומר יותר תוכנות ופחות חומרה, עדיין כ־45% מהמכירות שלה ברבעון האחרון של 2015 היו מתגים ונתבים. יו"ר סיסקו ג'ון צ'יימברס כבר אמר כי בעוד עשור 40% מספקיות הטכנולוגיה הקיימות ייעלמו ותפקידו לדאוג שסיסקו תשרוד. בשבוע שעבר, בכנס השנתי של OCP, היוזמה של פייסבוק קיבלה חיזוק משמעותי כשגוגל הצטרפה אליה. זאת אחרי שכבר כמה שנים ידוע שהיא, כמו פייסבוק, עוסקת תחת סודיות כבדה בפיתוח חומרות ותוכנות ספציפיות לתשתיות שלה.

בזווית הישראלית אפשר לציין את מלאנוקס (MLNX) כאחת החברות הראשונות שמשתפות פעולה עם מהלכי הפיתוח שמובילות פייסבוק וגוגל. בשיחת התוצאות האחרונה ציין המנכ"ל איל וולדמן שמלאנוקס היא המובילה ואולי אפילו הספקית היחידה של פתרונות בתחום הקישוריות בפרויקט ה־OCP.

הכותב הוא יועץ ומשקיע בני"ע שונים

השורה התחתונה: סיסקו, דל, HP ויבמ הן המאוימות המרכזיות מחדירת חברות האינטרנט לתחום החומרה. הן מנסות לשמור על רלבנטיות בעזרת פיתוח פתרונות לתעשיית הענן

תגיות