אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: אין "בועה רציונלית" במחירי המניות בתל אביב צילום: הילה ספאק

בנק ישראל: אין "בועה רציונלית" במחירי המניות בתל אביב

בנק ישראל בחן את השאלה באמצעות מתודולוגיה חדשה, שמתמקדת במכפילי ההון של החברות הנסחרות. המסקנה: למרות 7 השנים הטובות, אין עדות לבועה

16.03.2016, 12:43 | דרור רייך

בשנת 2015 המדד המוביל ת"א 25 התחזק ב-3%, לאחר עלייה של 10.2% ב-2014 ועלייה של 12.1% ב-2013. מאז 2009 המדד המוביל של הבורסה המקומית התחזק בכ-135%. לאחר 7 השנים הטובות, התגברו הקולות בשוק שטוענים כי המחזוריות של מפולת אחרי 7 שנים טובות תכה השנה במשקיעים של תל אביב.

קראו עוד בכלכליסט

עם זאת, מיטל גראם ואיתמר כספי, חוקרים מחטיבת המחקר בבנק ישראל שהשתמשו במתודולוגיה חדשה של מכפיל הון כדי לזיהוי אם קיימת – או אם התקיימה בעבר – בועה במחירי המניות בישראל, סבורים כי אין עדות לבועה, הן ברמה המצרפית והן בהסתכלות ענפית.

בבנק ישראל ביקש לבדוק אם קיימת "בועה רציונלית" – כלומר האם שורר מצב שבו משקיעים מוכנים לרכוש נכס במחיר גבוה מערכו הבסיסי אך ורק מפני שהם צופים כי יצליחו למכור אותו במחיר גבוה יותר בעתיד.

באמצעות מכפילי ההון, כלומר היחס בין שווי השוק של החברה לבין הונה העצמי, שנבחנו במחקר חולקו המניות לשבעה ענפים: ביטוח, בנקים, השקעות ואחזקות, חיפושי גז ונפט, מסחר ושירותים, נדל"ן, ובינוי ותעשייה. המניות נבחנו בתקופה שבין יולי 1996 לנובמבר 2014 .

על פי הממצאים שהוצגו בגרף, ניתן לראות בברור 2 תקופות של בועה, משבר הדוט.קום בשנת 2000, ומשבר הסאב פריים ב-2008. כמו כן ניתן לראות כי התקופה הנוכחית רחוקה מאוד ממחיר בועה על פי מכפילי ההון של החברות הציבוריות.

האינדיקטור לזיהוי בועה. בכחול: האינדיקטור לתיארוך בועות. באדום: רמת הסף לזיהוי תקופות בועתיות האינדיקטור לזיהוי בועה. בכחול: האינדיקטור לתיארוך בועות. באדום: רמת הסף לזיהוי תקופות בועתיות האינדיקטור לזיהוי בועה. בכחול: האינדיקטור לתיארוך בועות. באדום: רמת הסף לזיהוי תקופות בועתיות

ישנם עוד פרמטרים רבים לבחינתה של בועה בשוקי המניות שבבנק בחרו לא להתייחס אליהם. אחד המדדים המרכזיים הוא מחיר נכס הבסיס אל מול חלוקת הדיבידנדים. בבנק ציינו כי "מאחר שהנתונים על הדיבידנדים בישראל מתאפיינים בזמינות נמוכה ובחוסר רציפות, לא ניתן לעשות בהם שימוש במבחן זה".

תגיות