אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת ביטוחי האשראי קופאס: מחירי הסחורות יישארו נמוכים גם ב-2016 צילום: גיא אסאייג

חברת ביטוחי האשראי קופאס: מחירי הסחורות יישארו נמוכים גם ב-2016

לטענת כרמינה מנדולה, מנכ"ל Coface ישראל, המחירים הנמוכים של הסחורות החקלאיות בעולם עלולים לפגוע ביצואנים הישראלים

16.03.2016, 19:20 | רחלי בינדמן

מחירי הסחורות החקלאיות צפויים להישאר נמוכים במהלך שנת 2016, כך מעריכים היום בחרת ביטוח האשראי הבינ"ל Coface, זאת למרות פגעי מזג האוויר וסופת "אל ניניו" חזקה בשלושת החודשים הקרובים, אשר תפגע ביבולים רבים.

קראו עוד בכלכליסט

לדברי כרמינה מנדולה, מנכ"ל Coface ישראל, המחירים הנמוכים של הסחורות החקלאיות בעולם עלולים לפגוע ביצואנים הישראלים. השאלה הנשאלת, אומרים ב-Coface, היא האם החקלאים ישכילו לצמצם את תפוקתם והחשיפות שלהם בזמן ובכך להימנע ממשבר חריף, שיכלול פשיטות רגל והסדרי חוב. ההערכה הרווחת על פי ארגון המטאורולוגי העולמי היא שב- 2015/2016 תהיה התגברות של סופות "אל ניניו" באיזור האוקיינוס ​​השקט באופן שירשמו שיאים מאז 1950.

סחורות, צילום: shutterstock סחורות | צילום: shutterstock סחורות, צילום: shutterstock

בקופאס מבהירים שלמרות שפגעי מזג האוויר היו אמורים לפגוע בכושר הייצור החקלאי ובכך להביא עליית מחירי הסחורות הרי שהמחירים צפויים להישאר נמוכים. האנליסטים של קופאס תולים את הסיבה לכך במספר גורמים. ראשית הם מבהירים כי יש רמה ענקית של מלאי סחורות חקלאיות בעולם. בתחום הדגנים למשל מחירי החיטה והתירס ירדו בשיעור של 17% בשנה החולפת על רקע גידול במלאי של סחורות אלו בשיעור של 9% ו -24% בהתאמה בין השנים 2013 ו 2015. בקופאס מדגישים כי מלאי תירס בעולם צפוי להגיע לרמה הגבוהה ביותר מזה 29 שנים.

גורם נוסף המשפיע על מחירי הסחורות הוא הדולר. בשנת 2015, הדולר האמריקאי התחזק בכ- 13.4% אל מול האירו, 6.1% לעומת רופי הודי, ו- 4.4% לעומת ליש"ט. דבר שהפעיל לחץ שלילי על מחירי חומרי גלם אשר נקובים בדולר.

לאור כל זאת, בקופאס מעריכים כי הרמה הנמוכה של מחירי חומרי גלם בעולם עלולה להשפיע לרעה על החברות השונות. דוגמא לכך נראתה כבר בפגיעה בהכנסות חברת פארמר שהושפעו לרעה מהמחירים הנמוכים של חומרי הגלם בשנת 2015. בקופאס מעריכים כי חברות בארה"ב עלולות להפגע קשה מהירידה במחירי התירס והסויה והתקבולים צפויים לרדת בשיעור של 15.6% ו -12.3% .

הירידה הממושכת במחירי הסחורות עלולה לגרור תוצאות חמורות יותר במדינות המתעוררות. ברזיל נחשבת לאחת מיצואניות הסויה הגדולה כשהמגזר החקלאי בה מהווה 5.5% מהתמ"ג. במלזיה תעשיית שמן הדקלים לבדה מהווה 3% מהתמ"ג. המשך ירידה של מחירי הסחורות עלולה לפגוע באופן גדול יותר במדינות אלו. 

תגיות