אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארמקו ושל מפרקות את השותפות; הסעודים לוטשים עיניים לנכסים בארה"ב צילום: ישראל יוסף

ארמקו ושל מפרקות את השותפות; הסעודים לוטשים עיניים לנכסים בארה"ב

זאת לאחר 20 שנים סוערות; חברת הנפט הסעודית מעוניינת להרחיב את חותמה בשוק האנרגיה הגדול בעולם ומעוניינת לרכוש עוד מתקני זיקוק וכימיקלים

19.03.2016, 11:00 | שירות כלכליסט

ארמקו, חברת הנפט הלאומית של סעודיה, מתכוונת לרכוש עוד מתקני זיקוק וכימיקלים בארה"ב, במאמץ להרחיב את חותמה של החברה בשוק האנרגיה הגדול בעולם. זאת לאחר שיושלם הפיצול מהמיזם המשותף עם רויאל דאטץ' של.

קראו עוד בכלכליסט

לאחר שותפות בת 20 שנים הודיעו אתמול (ו') שתי החברות על תוכניותיהן לפירוק החברה המשותפת שלהן, מוטיבה (Motiva Enterprises). נכסיה יחולקו בין השתיים, ובידי ארמקו ייוותר מתקן אחד בארה"ב – מזקקת הנפט הגדולה במדינה, בפורט ארתור שבטקסס.

רויאל דאץ רויאל דאץ' של | צילום: בלומברג רויאל דאץ

גורמים רשמיים מחברת "סעודי ריפיינינג" (Saudi Refining), זרוע הזיקוק של ארמקו, אמרו לעובדי החברה לאחר ההודעה בדבר הפיצול, שהחברה הממשלתית מתכוונת לרכוש נכסים נוספים מיד לאחר שהפירוק יושלם. החברה לא נתנה פרטים מדויקים על יעדי הרכש שלה, אמרו הגורמים. תוכנית זו מדגישה את רצונה של החברה להרחיב את טביעת הרגל שלה בשווקים העיקריים, ולהבטיח את הביקוש לנפט הגולמי שהיא מייצאת. זאת על רקע התחרות הגלובלית הגוברת. הפירוק לא צפוי להביא להשלכות מיידיות על מכירות הנפט הגולמי של סעודיה לארה"ב.

תחת תנאי העסקה, סעודיה תקבל כאמור שליטה מלאה על מזקקת הנפט בפורת ארתור. למזקקה קיבולת של 603 אלף חביות ליום. "של" תקבל שתי מזקקות קטנות יותר בלואיזיאנה, שלהן קיבולת זיקוק מצרפית של 473 אלף חביות ליום.

גורמים ששוחחו עם CNBC אמרו כי ההודעות בדבר הפירוק הן תוצאה של שנים רבות – ולעתים רצופות מחלוקות – של דיונים בין שתי החברות לגבי עתידו של המיזם המשותף, שאמור היה להסתיים ב-2018.

.

הסעודים רצו לקחת לידיהם את כל שלוש המזקקות של מוטיבה ולרכוש את מפעל הכימיקלים של "של" בלואיזיאנה. אולם "של" סירבה לוותר על מפעל הכימיקלים ועל המזקקה המצורפת אליו, אמרו הגורמים. "הם רוצים לרכוש מזקקות. הם רוצים להיכנס לתחום הכימיקלים והם רוצים להתרחב. 'של' לא רוצה בדברים אלו", אמר אחד מהגורמים.

סירובה של "של" לוותר על המזקקות ועל המפעל הכימיקלים מדגיש את הערך הפיננסי-אסטרטגי של מפעלים אלו, בזמן שהחברה ממשיכה להוציא לפועל את תוכנית מכירת הנכסים שלה בהיקף של 30 מיליארד דולר.

"של" צופה את סיומו של הפירוק במהלך השנה הנוכחית. תוכנית זו תלויה באישורים הרגולטוריים הנחוצים. זאת על פי תזכיר פנימי מאת ג'ון הולוולד, מנכ"ל "של מידסטרים פרטנרס" (Shell Midstream Partners), שותפות קווי הצינורות של החברה. החברות מתכוונות להתחיל את הפעילות העצמאית הנפרדת שלהן "בהקדם, ביעילות ובבטיחות האפשריים", כך על פי החברה.

תגיות