אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יותר מנהלות בכירות למשק האנרגיה

ועידת האנרגיה

יותר מנהלות בכירות למשק האנרגיה

פורום הנשים באנרגיה ובפרויקט המנטוריות הם דוגמה מוצלחת לניסיון לשילוב נשים בתעשייה הנחשבת לגברית ולהאצת קידומן

20.03.2016, 12:18 | ורדה מור

קידום נשים למשרות ניהול בכירות אינו רק עניין אידיאולוגי מגדרי כי אם אינטרס עסקי ברור. כבר הוכח שהתוצאות העסקיות של חברות שגיוונו את ההנהלות טובות יותר מתוצאות חברות שהנהלותיהן עוצבו בשיטת "חבר מביא חבר", והדבר נכון גם לגבי תעשיית האנרגיה.

מיעוט נשים בכלל, ובמשרות בכירות בפרט, מאפיין את חברות האנרגיה הגדולות בעולם ואינו ייחודי רק לישראל. לפי נתוני 'לינקדאין' שיעור הנשים מכלל המפרסמים המועסקים בתעשיית הנפט והגז הוא 26.7%, השיעור הנמוך ביותר מתוך 12 התעשיות שנסקרו.  

גם במועצות המנהלים של חברות האנרגיה מספר הנשים אינו גדול, והן מהוות רק 14% ממועצות המנהלים של 200 חברות החשמל הגדולות בעולם, ורק 5% ממועצות המנהלים של חברות האנרגיה בארה"ב, לפי דוח של 'ארנסט אנד יאנג' (Fortune, 4.8.15).

משק האנרגיה בישראל המעסיק יותר מ-30 אלף עובדים היה עד לפני שנים לא רבות גברי ברובו, ונשים מנהלות היו בו מחזה נדיר. גם כיום שיעור הנשים מבין כלל השכירים בענף אספקת החשמל הוא 20%, לעומת 60% בענף פיננסים וביטוח על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה 2015. ברור שמיעוט נשים המועסקות בתחום מסוים צפוי להניב ייצוג נמוך בעמדות ניהול בכירות.

"אם אין אני לי, מי לי"

כבר לפני חמש שנים זוהה הצורך בעידוד נשים ובהאצת קידומן למשרות בכירות במשק האנרגיה והסביבה, השאלה הגדולה שעלתה בפורום שאותו אני מנהלת ובו חברות 80 המנהלות הבכירות של תעשיית האנרגיה והסביבה היתה, מי באמת ירים את הכפפה ויעשה משהו בעניין ולא רק ידבר על העניין?

אז החלטנו שהתשובה הרטורית "אם אין אני לי, מי לי" תקבל משמעות גם מעשית. כך נולד לו פרויקט המנטוריות של פורום מנהלות האנרגיה. הפרויקט הושק אשתקד וכולל משימה אחת ברורה, לקדם מנהלות צעירות לעמדות ניהול בכירות בסקטור האנרגיה.

אין חכם כבעל ניסיון, אמרו חז"ל, או לענייננו, אין חכמה כבעלת ניסיון, ולעתים די בעצה נכונה ובעיתוי הנכון כדי להתגבר על קושי שנראה כמחסום בלתי עביר. אז החלטנו שאנחנו כמנהלות בכירות בתחום האנרגיה, שהידע והניסיון הניהולי שצברנו במשך השנים, יעמוד מעתה גם לרשות החניכות שלהן ויסייע להן פרוץ את תקרת הזכוכית, המונעת את קידומן של נשים בתחום.
אסדת קידוח (ארכיון) אסדת קידוח (ארכיון) אסדת קידוח (ארכיון)

כיום ישנן 16 מנטוריות בפרויקט שמאמצות, כל אחת בארגון שלה או בארגון אחר, מנהלת זוטרה יותר ומשמשות לה כחונכות, על מנת לסייע בקידומן. ההשתתפות של חברות מארגונים שונים אך מאותה תעשייה היא ייחודית לפרויקט מנטורינג זה, שכן בדרך כלל נערכים פרויקטים כאלו בין העובדים של חברה אחת.

הפרויקט עצמו מלווה על ידי שתי יועצות ארגוניות על מנת להבטיח את הצלחתו. ומבחינתנו אם 16 החניכות יצטרפו בעתיד לפורום הנשים באנרגיה וירחיבו את שורותיו, זו אכן תהיה השקה מוצלחת.

ניתן לראות בפורום הנשים באנרגיה ובפרויקט המנטוריות דוגמה מוצלחת לניסיון לשילוב נשים בתעשייה הנחשבת לגברית ולהאצת קידומן. במשך שנות קיומו של הפורום גדל מספר החברות המכהנות כסמנכ"ליות ל- 12, מסגניות מנכ"ל, סמנכ"ל משאבי אנוש ועד לסמנכ"ל כספים וכלכלה, לסמנכ"ל שיווק ומכירות ועוד, בחברות שהן מהגדולות במשק. יש לקוות שלא לא ירחק היום והפורום יחגוג את מנוי המנכ"לית הראשונה בחברת אנרגיה ישראלית.

משק האנרגיה בישראל צפוי לשנות את פניו בשנים הקרובות, הוא יתרחב, ישנה מיקוד ויזכה להשקעות גדולות. שילוב נשים והאצת קידומן למשרות בכירות יסייעו לשיפור הניהול והרווחיות, ולקבלת ההחלטות הנכונות שיעצבו את פני משק האנרגיה.

 

הכותבת היא מנהלת פורום נשים באנרגיה, המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה. המאמר נכתב לקראת הוועידה הלאומית השמינית לאנרגיה 2016

תגיות