אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טרור בטורקיה: האם הפגיעה בכלכלה תערער את מעמדו של ארדואן צילום: איי אף פי

טרור בטורקיה: האם הפגיעה בכלכלה תערער את מעמדו של ארדואן

טורקיה מתמודדת כיום במספר חזיתות שמגבירות את הסיכונים לגבי המשק. נכון לעכשיו תגובת השווקים מתונה יחסית, אבל גם הנשיא הטורקי יודע שלא יוכל לשחזר את ההישגים הכלכליים שביצרו את מעמדו בעשור הראשון לשלטונו

20.03.2016, 16:51 | דורון פסקין

הפיגוע באיסנבול אתמול, הוא המשך לגל הפיגועים השוטף את ערי טורקיה מאז שלהי 2015. בפיגועים אלה נהרגו ונפצעו מאות אנשים, כשהמחבלים מתמקדים במרכזי התיור ובזרועות השלטון. תזכורת קצרה מהשבועות האחרונים: בינואר השנה נהרגו 12 תיירים גרמנים כשמחבל התפוצץ בכיכר המפורסמת אחמד סולטאן שבאיסטנבול. מוקדם יותר החודש נהרגו עשרות בני אדם בשני פיגועים באנקרה.

קראו עוד בכלכליסט

הפיגועים האחרונים בוצעו על ידי אנשי המחתרת הכורדית או אנשי דאעש וזה מעיד יותר מכל על התסבוכת בה מצויה טורקיה בימים אלה. תסבוכת שנוצרה במידה רבה כתוצאה מהשינויים הגיאופוליטיים אצל שכנותיה, אך גם כתוצאה מהשגיאות המדיניות הקשות של ממשלת ארדואן ביחס לשינויים אלה, ובראשן הסיוע לארגוני הג'יהאד במלחמתם נגד שלטון אסד בסוריה.

לכל אלה יש להוסיף את העובדה שטורקיה הפכה למקום מקלטם של קרוב ל-3 מיליון פליטים סורים (בתוכם כנראה גם יסודות ג'יהאדיסטים), לכך שהצבא הטורקי מצוי במלחמה של ממש בדרום מזרח המדינה נגד הכורדים בעקבות קריסת תהליך השלום וזה עוד לפני שהוזכרו המתחים הפוליטיים הפנימיים וניסיונותיו של ארדואן להשליט מרותו על התקשורת ואנשי העסקים.

מחירי כלכלי

 

לגל הטרור והכאוס האזורי יש מחיר אותו לא ניתן לאמוד במדויק בשלב זה. בעתות שכאלה של אי ודאות, הנטייה של המשקיעים היא, בדרך כלל, "לשבת על הגדר" ולהמתין להתפתחויות. מגמת ההאטה בהשקעות במשק הטורקי אובחנה עוד במהלך 2015 והדבר יוחס בעיקר להמתנה ולציפייה לתוצאות הבחירות שנערכו בנובמבר. במהלך 2015, נמשכו על ידי משקיעים זרים משוק המניות והאג"ח הטורקי כ-15 מיליארד דולר. מגמה זו אפיינה את כל השווקים המתפתחים בעולם אך גורמת כאב ראש לא קטן לפרנסי הכלכלה הטורקית.

הפיגוע באנקרה, באדיבות: Twitter הפיגוע באנקרה | באדיבות: Twitter הפיגוע באנקרה, באדיבות: Twitter

במגזר התיירות הדברים ברורים יותר. מגזר זה, שבשנת 2014 הכניס לקופת המדינה הטורקית כ-35 מיליארד דולר, הוא בעל חשיבות גדולה למשק לא רק מבחינת זרם ההכנסות אלא בכך שהוא מעסיק מיליוני טורקים. במדינה בה האבטלה נושקת ל-11% מדובר במקור תעסוקה חשוב.

הפגיעה בגרמנים מוקדם יותר השנה וכן החרם שהטיל נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על מגזר התיירות הטורקי, צפויים להפחית באופן משמעותי את ההכנסות הטורקיות מתיירות השנה שכן שתי המדינות – גרמניה ורוסיה – הן המובילות מבחינת מספר התיירים בטורקיה.

בחודש ינואר נרשמה ירידה של 6.4% במספר התיירים הנכנסים, לפי נתונים רשמיים. לירידה בזרם התיירות ישנה השלכה לא רק על עסקים הקשורים ישירות למגזר כמו בתי המלון וחנויות מזכרות, אלא על עסקים נוספים המתפרנסים מתיירות (מסעדות, חברות תחבורה וכד').

מקום הפיגוע באיסטנבול ביום שאחרי, צילום: איי פי מקום הפיגוע באיסטנבול ביום שאחרי | צילום: איי פי מקום הפיגוע באיסטנבול ביום שאחרי, צילום: איי פי

פוטין מקטין את הצמיחה

 

החרם הכלכלי הרוסי על טורקיה בעקבות הפלת המטוס מעל שמי סוריה באוקטובר 2015 מהווה מכה עבור ארדואן. ההערכות נעות בין נזק של 4 ל-12 מיליארד דולר למשק הטורקי השנה כתוצאה מהצעדים הרוסיים, אם לא תירשם הפשרה מסוימת ביחסים.

ארגון בעלי העסקים בטורקיה מעריך שאם השוק הרוסי ימשיך להיות סגור בפני היצואנים הטורקיים, ואנטליה תמשיך להיות מחוץ למפת התייר הרוסי, המשק הטורקי יאבד 0.3% משיעור הצמיחה שלו השנה.

גם ללא אפקט החרם הרוסי, נתוני סחר החוץ של טורקיה לשנת 2015 מעוררים דאגה במגזר העסקי המקומי. בשנה שעברה הסתכם היצוא הטורקי בכ-144 מיליארד דולר לעומת כ-158 מיליארד דולר בשנת 2014.

הטורקים יכולים "להתנחם" בכך שסגרו את 2015 עם גירעון מסחרי של כ-63 מיליארד דולר לעומת גרעון של כ-85 מיליארד דולר בשנת 2014 וזאת בעיקר בשל הירידה במחירי הנפט.

הנשיא הטורקי ארדואן, צילום: בלומברג הנשיא הטורקי ארדואן | צילום: בלומברג הנשיא הטורקי ארדואן, צילום: בלומברג

ההאטה ביצוא מהווה גורם מטריד במשק הטורקי מאז 2011 שכן הוא לא מהווה יותר את מנוע הצמיחה, אלא גורמים אחרים כמו הוצאות הממשלה והצריכה המקומית. לפי הערכות בטורקיה הצמיחה של המשק ברבעון האחרון של 2015 הסתכמה בכ-4% וזהו גם צפי הצמיחה הכולל לשנת 2016.

הפליטים יצילו את המשק?

 

באופן אירוני, מי שאחראים על הצמיחה של המשק הטורקי הם הפליטים מסוריה. להימצאותם של מיליוני הפליטים בשטחי טורקיה יש השלכה כלכלית (וגם חברתית) שלילית על רמות השכר והמחירים בשוק הטורקי (האינפלציה השנתית מוערכת בכ-8% אם כי באזורי הגבול עם סוריה עליית המחירים מהירה יותר). עם זאת כלכלנים מקומיים טוענים, כי הם גם אלה שאחראים על הצמיחה בזכות הגידול בצריכה הפנימית.

עד כה, תעסוקת הפליטים הייתה בלתי חוקית ולכן היא התרכזה בעיקר בכלכלה "הבלתי רשמית", כולל עסקים בלתי חוקיים שהקימו חלק מהפליטים. מגמה זו דחקה עשרות אלפי טורקים מחוץ למעגל העבודה, דבר שגרם לא מעט תסכול ומחאות בקרב אלה שאיבדו את מטה לחמם. השינוי כבר נראה באופק.

בתחילת השנה חוקק חוק השואף להסדיר את מעמדם התעסוקתי של הפליטים, וזאת בכפוף למספר מגבלות (כמו תחומי העיסוק או חלקם בכלל המועסקים בחברה המעסיקה). בטורקיה סבורים כי חוק זה יוביל לירידת עלויות הייצור ולכן יעודד בסופו של דבר את הביקוש לעובדים טורקיים. יש לזכור גם כי סוגיית הפליטים היוותה קלף מיקוח של אנקרה במו"מ שהסתיים ביום שישי בהסכם עם האיחוד האירופי. הטורקים יקבלו עבור הטיפול בפליטים 6 מיליארד דולר והטבות פוליטיות נוספות.

טורקיה נמצאת כיום עסוקה בהתמודדות במספר חזיתות פנימיות ואזוריות. כל אלה מגבירים את הסיכונים לגבי המשק הטורקי. נכון לעכשיו, תגובת השווקים כלפי המתרחש ברחובות אנקרה ואיסטנבול מתונה ומדודה יחסית, דבר המשקף את היציבות של השנים האחרונות. אלה חדשות טובות מבחינת ארדואן אך גם הוא יודע כי לא יוכל לשחזר את ההישגים הכלכליים שביצרו את מעמדו בעשור הראשון לשלטונו.

הכותב הנו מומחה למשקי המזה"ת

תגיות