אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ללמוד מאירופה: מיזוג בסלולר מסוכן לתחרות צילומים: אוראל כהן, נמרוד גליקמן

ללמוד מאירופה: מיזוג בסלולר מסוכן לתחרות

בזמן שסלקום וגולן טלקום מתחמשות ביועצים לקראת ההכרעה הקרבה על המיזוג ביניהן, "כלכליסט" בדק מה קרה באירופה במקרים דומים: מהדנים שסירבו, דרך הבריטים שאישרו וכעת מסתייגים, ועד האוסטרים שאישרו עם הגבלות, שעליהן צפצפה החברה הממוזגת

21.03.2016, 08:20 | ניצן לונברג ואלירן מלכי

עסקת המיזוג בין סלקום וגולן טלקום תוכרע בקרוב בידי רשות ההגבלים העסקיים ומשרד התקשורת. בנובמבר חשף "כלכליסט" כי סלקום מבקשת לרכוש את גולן תמורת 1.17 מיליארד שקל ומחיקת חוב של כ־400 מיליון שקל גולן כלפיה. מאז הרשות בוחנת את הנושא, ממונה חדשה - מיכל הלפרין - נכנסה לתפקיד ועדיין לא נמסרה תשובה רשמית.

קראו עוד בכלכליסט

מרגע ההכרזה האוצר נעמד על הרגליים האחוריות והודיע כי יתנגד למיזוג. עמדת האוצר, הנשענת על מחקרי שוק אירופיים, היא שריבוי מפעילים וחברות סלולר תורם לתחרות וכי הפחתה של מפעילים אינה גורמת להשקעה בתשתיות. ככל שהתחרות גדולה יותר, סיכמו באוצר, הסיכוי שהחברות יצעידו את עצמן לעבר טכנולוגיה חדשה גבוהה יותר.

מנגד טוענות סלקום וגולן כי אם המיזוג לא יאושר וגולן תצטרך לעמוד במחויבותה ברישיון ולהקים רשת עצמאית, היא תיאלץ להעלות מחירים כדי לממן את הרשת, כך שהתחרות תפגע בכל מקרה. כמו כן, אם לא יינתנו הקלות נוספות לגולן, כפי שהבטיחו בעבר במשרד התקשורת, החברה תתרסק - סכנה נוספת לתחרות.

מימין: מנכ"ל סלקום ניר שטרן, הממונה על הגבלים מיכל הלפרין ובעלי גולן טלקום מיכאל גולן, צילומים: אוראל כהן, נמרוד גליקמן מימין: מנכ"ל סלקום ניר שטרן, הממונה על הגבלים מיכל הלפרין ובעלי גולן טלקום מיכאל גולן | צילומים: אוראל כהן, נמרוד גליקמן מימין: מנכ"ל סלקום ניר שטרן, הממונה על הגבלים מיכל הלפרין ובעלי גולן טלקום מיכאל גולן, צילומים: אוראל כהן, נמרוד גליקמן

"כלכליסט" בחן שלושה מקרים בולטים של בקשות מיזוג שהוגשו לנציבות התחרותיות באיחוד האירופי בשנים האחרונות במטרה לשרטט תרחישים אפשריים למהלך המקומי: בבריטניה המיזוג בין האצ'סון ל־O2 לא הביא לעליות מחירים, אך באותה תקופה הענף הושפע מאד מנטישת שירותים בתשלום כמו סמס לשירותים חינמיים כמו וואטסאפ; באוסטריה אושר מיזוג בתנאים מגבילים, אך האצ'יסון לא קיימה אותם, ופגעה בתחרות.

מינוי נציבת תחרותיות חדשה באיחוד בנובמבר 2014 הביא לשינוי בגישה. כיום האיחוד נוטה פחות לאשר מיזוגים ומעדיף להבטיח ריבוי שחקנים. בקרוב נגלה אם הרוח האירופית החדשה הגיעה גם לממונה החדשה על הגבלים בישראל.

דנמרק: ועדת התחרותיות סיכלה מיזוג בעייתי

ריבוי חברות בגודל בינוני עדיף על שתי חברות ענק

מה עדיף לתחרות במשק - שחקנית אחת גדולה ושלוש בינוניות או שתיים גדולות? המקרה של דנמרק מעיד כי הרגולטורית החדשה באיחוד האירופי נוטה לטובת ריבוי השחקניות.

בשנה שעברה טלנור (Telenor) וטליהסונרה (TeliaSonera) הגישו הצעת מיזוג לנציבת התחרותיות באיחוד האירופי מרגרט וסטאגר. שתי המפעילות היו השנייה והשלישית בגודלן במדינה, כך שהמיזוג היה מייצר דואופול ומוחק את המפעילה השלישית - three של האצ'יסון וואמפואה - ולכן לא אושר.

החברות משכו בספטמבר את הצעת המיזוג לאחר שני סבבים של משא ומתן עם נציבת התחרותיות שהעלו חרס. ועדת התחרותיות בחנה את הנתונים לעומק והביעה דאגה כי המיזוג יביא למחירים גבוהים יותר לצרכנים, ולירידה בחדשנות ובאיכות השירותים בענף.

"חייבים להעריך כל מקרה בהתאם לעובדות הייחודיות ושוויו הספציפי", אמרה וסטאגר, "במקרה הזה, בהתבסס על הנתונים שנאספו ונבחנו לעומק על ידי הנציבות, אנחנו משוכנעים כי כדי שלא תיפגע התחרותיות בשוק, יש דווקא ליצור מפעילת סלולר רביעית. התנאים שהוצעו על ידי שני הצדדים האמורים לא היו מספיקים למנוע פגיעה בתחרותיות".

דחיית המיזוג עשויה לסמל תחילתו של שינוי לחומרה בכל האמור במיזוגי חברות סלולר באירופה, בפעם הראשונה מאז 2006. זאת לאחר שמיזוגים דומים אושרו בקלות יחסית על ידי הנציב הקודם האחראי חואקין אלמוניה. השינוי מבטא חשש כי הירידה במספר מפעילי הסלולר ברחבי היבשת תביא להיעלמות התחרות ולפגיעה בצרכנים.

אוסטריה: אושר מיזוג בתנאים מגבילים

סעיפי הגנה על התחרות חייבים לכלול סנקציות חריפות כדי להבטיח שיבוצעו

שוק הסלולר האוסטרי נחשב לקטן עם תשעה מיליון איש בלבד, אך הוא תחרותי ביותר. לכן ב־2011, כשאישרו הרגולטורים במדינה את המיזוג בין אורנג' אוסטריה ו־Three של האצ'יסון ההונג קונגית, שתי מפעילות הסלולר הקטנות במדינה, ההודעה התקבלה בשלווה יחסית ואף נתפסה כצעד לצרכנים ולמפעילות גם יחד.

הרגולטור דרש מהחברה שמוזגה תחת האצ'יסון לעמוד בתנאים מגבילים כדי לשמור על התחרותיות, כמו להבטיח למפעילות ווירטואליות נפח תעבורה (capacity) "בתנאים תחרותיים ביותר", להעביר תדרים למפעילות סלולר חדשות ולספק נדידת נתונים מקומית וחלוקה בתשתיות למפעילה החדשה שתיכנס לשוק.

אלא שהמיזוג יצא לפועל, ואילו ההגבלות נותרו בחלקן על הנייר, משום שהאצ'יסון פשוט לא קיימה אותן. במקביל, באופן ימים ספורים לאחר המיזוג מפעילות בסלולר הווירטואליות הפופולריות העלו את מחירי חבילות הבסיס שלהן, והמחירים בכל הענף עלו.

תיאודור תאנר, רגולטור התקשורת האוסטרי, פקפק באישור שנתן האיחוד האירופי לעסקת המיזוג עוד מראשיתה: "הזהרנו כי המחירים יעלו", אמר, "והתחזיות שלנו התממשו". לדבריו, ניתוח של חשבונות המשתמשים מראה כי המחירים עלו בכ־30% מאז תום המיזוג ב־2013 ועד לסוף 2014.

שנה לאחר מכן, ביולי 2014, אושרה עסקה דומה בגרמניה - לאחר שנה של דיונים עם נציבות התחרותיות באיחוד האירופי, וכחודשיים לאחר קריאתה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל לאפשר את המיזוג בין הזרוע הגרמנית של טלפוניקה הספרדית, חברת הלואו קוסט E פלוס שהיתה בבעלות KPN ההולנדית.

שוק המובייל הגרמני הוא הגדול ביבשת ומחיריו הם מהגבוהים באירופה. מסיבה זו הרגולטורים חששו מאישור המיזוג, שאושר רק לאחר שהחברה הממוזגת התחייבה לעמוד בתנאים נוקשים לשמירת התחרותיות בשוק: ראשית, החברה הממוזגת התחייבה להעמיד 30% מנפח הרשתות שלה למפעילים וירטואליים - שחקניות נטולות תשתית, שרוכשות קווים ממפעילות קיימות ומוכרות ישירות לצרכן במחיר נמוך. שנית, החברה התחייבה לקיים את החוזים הנוכחיים עם המפעילות הווירטואליות. ולבסוף, החברה נדרשה למכור חלק מתדרי הרדיו המקומיים שלה כדי לאפשר כניסת מפעילות חדשות בעתיד.

עסקת המיזוג בגרמניה התבצעה בתוך שוק תחרותי במיוחד, ולאחר ש־E פלוס החלה לצבור לעצמה נתח שוק משמעותי בשל המחירים הנמוכים שהציעה. לאחר אישור העסקה התבטא בהצהרה חואקין אלמוניה, נציב התחרותיות באיחוד האירופי דאז, וטען כי "התנאים שנדרשו מטלפוניקה לאישור העסקה מבטיחים כי רכישת E פלוס לא תפגע בתחרותיות בשוק המובייל הגרמני".

אלא שהלקח הנלמד מהמיזוג באוסטריה שנה קודם, מראה כי ההתחייבות של החברה הממוזגת לבדה אינה מספיקה כדי להבטיח שמירה על התחרות.

בריטניה: המיזוג לא הביא לעליית מחירים

מחירי הסלולר יורדים בגלל המעבר לשירותי אינטרנט

האם מיזוג חברות מבטיח עליית מחירים? ב־2010 אושר המיזוג בין אורנג' וטי מובייל בריטניה.שנתיים לאחר מכן החברה הממוזגת נרכשה בידי קבוצת BT, המקבילה המקומית לבזק, שהפכה למפעילת הסלולר הגדולה במדינה. ובכל זאת בחמש השנים שחלפו מאז המיזוג - ההכנסה הממוצעת למשתמש סלולר בבריטניה דווקא ירדה ב־17%. אלא שנראה כי הסיבה לירידת המחירים אינה קשורה למיזוג כלל.

הכנסות מפעילות הסלולר האירופיות צנחו ב־11% מאז 2009, לפי נתוני לובי, הארגון האירופי למפעילות רשתות סלולר. הסיבה לכך היא מעבר מסיבי של הצרכנים לשירותי גלישה כמו וואטסאפ ופייסבוק על חשבון דקות שיחה ומסרונים - מגמה שגם אילצה את החברות להשקיע עלויות גבוהות בהרחבת תשתיות. הירידה במחיר הממוצע למשתמש בבריטניה מיוחסת למגמה זו.

בקשה נוספת שהוגשה השנה לאופקום, רגולטור התקשורת הבריטי, למיזוג בין האצ'יסון ל־02 זכתה לתגובה צוננת. מנכ"לית אופקום שרון ווייט אמרה כי קיים חשש של ממש שהמיזוג יחליש את התחרות ויביא לעליית מחירים ופגיעה בשירותים. בנוסף שלחה אופקום דו"ח לנציבות התחרותיות האירופית ובו וציינה כי המחירים עלו ברחבי אירופה כתוצאה מהירידה במספר המפעילות וגרמו להחלשת התחרות. נציבות התחרותיות האירופית תכריע בעניין המיזוג בחודש הבא.

תגיות