אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"קיים סיכוי נמוך שיקום בנק מסחרי חדש שיתחרה בקיימים" צילום: רון קדמי

"קיים סיכוי נמוך שיקום בנק מסחרי חדש שיתחרה בקיימים"

אלון גלזר, סמנכ"ל מחקר בלידר שוקי הון, מאמין שהערכות המפקחת על הבנקים חדוה בר כי בשנים הקרובות יקום בישראל בנק חדש שגויות. הסיבה: אין מספיק מתעניינים שישקיעו את ההון הדרוש להפיכת חברת אשראי לגוף בנקאי

22.03.2016, 08:57 | רעות שפיגלמן

"קיים סיכוי נמוך מאוד להקמת בנק מסחרי חדש שיהווה תחרות לבנקים הקיימים, וקיים גם סיכוי נמוך להקמתו של בנק דיגיטלי", כך מנתח אלון גלזר, סמנכ"ל מחקר בלידר שוקי הון.

גלזר התייחס לפרסום "כלכליסט" בתחילת השבוע כי המפקחת על הבנקים חדוה בר העריכה שישנו סיכוי שבשנים הקרובות יקום בישראל בנק חדש, בין אם דיגיטלי ואם אחד שיצמח מחברות כרטיסי האשראי שיופרדו מהבנקים. בנוסף, גלזר טוען כי בהתחשב בגודל האוכלוסייה לא בהכרח צריך להקים בישראל בנק נוסף.

קראו עוד בכלכליסט

בנק דיגיטלי חדש יתקשה לגייס לקוחות

בימים אלו עמלים בפיקוח על הבנקים על גיבוש שורה של צעדים מקלים שיסייעו להקמת בנק חדש, בהם סיוע בהיבטי טכנולוגיה ותשתית והקלות מבחינת היקפי ההון הדרושים לגוף שיהפוך לבנק. גלזר מתייחס לשני סוגי בנקים שבר ציינה כבעלי פוטנציאל להקמה.

לגבי הבנק הדיגיטלי מדגיש גלזר כי "גם אם יקום בנק דיגיטלי ללא הבעיות המאפיינות היום את המערכת הבנקאית (חוסר יעילות ועודף כוח אדם), עדיין יהיה לו קשה להתחרות מול הבנקים הגדולים ולספק לבעליו תשואה ראויה על ההשקעה".

חדוה בר המפקחת על הבנקים בבנק ישראל, צילום: נמרוד גליקמן חדוה בר המפקחת על הבנקים בבנק ישראל | צילום: נמרוד גליקמן חדוה בר המפקחת על הבנקים בבנק ישראל, צילום: נמרוד גליקמן

גלזר מתכוון לכך שבפעילות בנקאית יש יתרון עצום לגודל. אחד מהקשיים שצפויים לעמוד בפני בנק דיגיטלי הוא גיוס לקוחות. מעבר של לקוחות במערכת הבנקאות אטי בהרבה מאשר בענפים אחרים כמו הסלולר, ולכן בנק דיגיטלי שיקום מאפס יתקשה מאוד לגייס לקוחות.

"העדר ההצלחה של הבנק החברתי "אופק" שקם בשיא המחאה החברתית מהווה דוגמה טובה לכך", מוסיף גלזר. אגודת אופק הביעה את רצונה לפתוח בנק חברתי לפני כמה שנים אך עמידה בהיקף הון התחלתי של 75 מיליון שקל עמדה כמכשול לפניה. מאז 2014, שבה פרסם המפקח על הבנקים באותה תקופה דודו זקן את הכללים הרגולטוריים הדרושים לקבלת רישיון להפעלת בנק קואופרטיבי, הבנק החברתי לא קרם עור וגידים וגייס היקפי לקוחות נמוכים בהרבה מההיקף הדרוש כדי שדמי החבר יממנו את הפעילות.

הסוג השני הוא בנק שיצמח מחברת כרטיסי אשראי. גם כאן ישנן שתי אופציות: בנק דיגיטלי או בנק מסחרי עם סניפים. חברות כרטיסי האשראי לא מצויידות במערך סניפים ולכן מנוע צמיחה רלוונטי עבורן הוא הקמת פעילות בנקאית דיגיטלית. הקמה של בנק מסחרי על מכלול שירותיו הוא אפשרי אם כי פחות בר יישום עבור חברות כרטיסי אשראי, שדלות משאבים ביחס לבנקים המסחריים הקיימים.

אלון גלזר, צילום: בועז אופנהיים אלון גלזר | צילום: בועז אופנהיים אלון גלזר, צילום: בועז אופנהיים

גלזר מעריך כי רוכשי חברות כרטיסי האשראי יכולים להפוך את החברות לגופים בנקאיים, בשל מאגר לקוחות קיים וההקלות הצפויות, אך עיקר הבעיה טמונה בעובדה שמי שירכוש חברת כרטיסי אשראי לא בהכרח ירצה להפוך את החברה לגוף בנקאי. "הרוכשים הפוטנציאליים של חברות כרטיסי האשראי הן בעיקר קרנות השקעה מערביות.

אלה יהיו מעוניינות במימוש ההשקעה תוך כמה שנים ולא יקחו על עצמן את הסיכון של הרחבת פעילות חברת כרטיסי האשראי לפעילות בנקאית. אנשי עסקים מקומיים לא מועמדים לרכוש חברות כרטיסי אשראי בגלל חוק הריכוזיות שאוסר עליהם להחזיק בפעילות ריאלית ופיננסית במקביל, בנוסף לרבים מהם אין מספיק כסף לרכוש את חברות האשראי.

בנקים זרים לא רצו בעבר לרכוש את לאומיאו את דיסקונט במחירים צנועים ולכן לא ברור מדוע יש לקוות שיגיעו דווקא עכשיו. אנשים עסקים יהודיים מחו"ל הם בהחלט אופציה אך לא ידוע האם יהיו מעוניינים לבצע השקעה שכזו בתקופה הנוכחית בה ישנו עליהום ציבורי מאוד גדול על גופים בנקיים וההסתכלות עליהם היא כעל אויב", אומר גלזר.

כך לדוגמה, בנק אגוד נסחר במכפיל הון של 0.39 וכבר כמה שנים שלמה אליהו, שמחזיק בחברת הביטוח מגדל, לא מוצא רוכש לחלקו (23%). אליהו התחייב למכור את חלקו מכיוון שחוק הבנקאות אוסר על שליטה במקביל בגוף בנקאי ובחברת ביטוח.

מדובר בבנק קטן ומאוד לא יעיל (ב־2014-2012 הוא היה הבנק הכי לא יעיל במערכת הבנקאית), ועל פי ההערכות בשוק שניתן לרכוש אותו במחיר שמשקף מכפיל של 0.6, נמוך בהרבה מההון העצמי שלו.

לעודד תחרות על ידי מיזוג שני בנקים קטנים

גלזר מציין כי "יתכן שרוכשים פוטנציליים לא רוצים את "כאב הראש" בהתעסקות בהתייעלות ומאבקים עם ועדי העובדים, ויעדיפו להתחיל במשהו חדש, אולם הערכתנו היא שהעדר הביקושים לרכישת שליטה בבנק נובע בעיקר מחוסר עניין, ומסיבה זו אנו מעריכים כי הסיכוי לכניסת בנק מסחרי חדש שיתחרה בבנקים הקיימים נמוך מאד".

לכן, האופציה הסבירה ביותר להגדלת התחרות במערכת הבנקאית היא מיזוג בין בנקים בינוניים־קטנים קיימים שיהוו אחרי המיזוג גוף בנקאי יותר גדול, שיוכל לנצל את היתרונות לגדול שלו ולהתחרות בשני הבנקים הנוגסים את הנתח העיקרי בפעילות המערכת הבנקאית היום — לאומי והפועלים.

תגיות