אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מורה נבוכים – האם גם אתם נפלתם קורבן לפורקס? צילום: עידן מעוז

מורה נבוכים – האם גם אתם נפלתם קורבן לפורקס?

חברות הפורקס סיימו להגיש את בקשותיהן לקבלת רישיון מסחר מטעם הרשות לניירות ערך. על פניו נראה כי בקרוב נוכל לתת מבטחנו בחברות אלה ולהשקיע את כספנו דרכם. האמנם?

22.03.2016, 16:14 | בשיתוף משפטיפ- עו"ד אלדר פרץ

עד כה חברות הפורקס פעלו ועודן פועלות באופן שאינו שקוף ללקוחותיהן. לשם כך החליטה הרשות לניירות ערך בשיתוף עם הכנסת לבצע רגולציה בתחום, אשר תכלול מספר קריטריונים שעל החברות לעמוד בהם:

- הגשת דוחות לרשות לני"ע.

- הגבלת המינוף בביצוע עסקאות על מנת להפחית את רמת הסיכון אליו נחשפים הלקוחות.

- איסור על החברה לייצג/לייעץ בעסקה (ללא הבהרה על העמדה בה היא נמצאת).

- כספי הלקוחות יישמרו בחשבונות נפרדים מכספי החברה.

- על החברה להיות בעלת הון מינימלי של 4 מיליון לפחות.

- החברות יחויבו בהסבר והבהרה אודות פעילותן ללקוחות.

כל אדם בר דעת הקורא שורות אלו מבין כי מרבית ההנחיות משמשות כעלה תאנה בלבד על מנת שאותן חברות יוכלו להמשיך בחסות החוק בפעילותן. חלק מההנחיות עמומות ונתונות לפרשנות.

מרבית החברות שפועלות היום מציגות מצג התואם את הפרמטרים של הרשות, אך אין התייחסות לאופן גיוס הלקוחות, הגבלת המינוף מתייחסת לעסקה בודדת ולא ביחס לתיק, ההסבר שהחברות מחויבות לתת יפורט בתקנון החברה המצוי באתר האינטרנט תחת עשרות סעיפים אותם אף אחד לא טורח לקרוא, ובפועל לא יהיה חדש תחת השמש.

מורה נבוכים – האם גם אתם נפלתם קורבן לפורקס?, צילום: בלומברג מורה נבוכים – האם גם אתם נפלתם קורבן לפורקס? | צילום: בלומברג מורה נבוכים – האם גם אתם נפלתם קורבן לפורקס?, צילום: בלומברג

נכון לכתיבת שורות אלה 21 חברות הגישו את הבקשה לקבלת הרישיון המדובר ומתוכן כבר הוסרו 3 מהרשימה. ברור לכולנו כי הרגולציה הגיעה מאוחר מדי ומספקת הגנה מועטה מדי עבורנו. חברות הפורקס נמצאות תמיד צעד אחד קדימה, ואילו הרישיון יהיה רק עוד דרך להסתיר את פעילותן האמתית.

לכן חשוב שכולנו נדע מהם הסימנים לכך שנפלנו קורבן לפורקס:

1. הבטחות לכסף מהיר וקל.

 

2. אובדן מהיר של הכסף שהושקע, הממוצע לאבדן הכסף הוא 3 חודשים.

3. ניסיון להצלת ההשקעה על-ידי הזרמה של כסף נוסף לחשבון.

4. כל עוד שהיה כסף בחשבון דאגו להתקשר מהחברה כל יום וכל שעה, עם אבדן הכסף פתאום אי אפשר להשיג אף אחד אפילו טלפונית בחברה.

5. אפילו אם נשאר לך חלק קטן מהכסף החברה טוענת שהוא לא שלך, אלא מדובר בסוג של "בונוס" ותעשה הכול כדי לא להחזיר לך אותו.

6. למרות ההבטחות של נציגי החברה ללמד אותך איך להשקיע בשוק הפורקס, גם אחרי שאיבדת את כל ההשקעה אתה עדיין לא מבין מה קרה ואיך זה קרה.

מרבית הלקוחות שנופלים קורבן לפורקס נבוכים לדבר על מה שקרה ולהודות באבדן הכסף אפילו בפני האנשים הקרובים אליהם ביותר. חשוב להבין כפי שמשתמע מהמילה קורבן, השליטה שלנו במה שקורה היא קטנה מאוד. אם נפלתם קורבן לאחת מחברות הפורקס ואתם מזדהים עם לפחות שניים מהסימנים, דעו שיש מה לעשות וניתן להציל את הכסף שירד לטמיון.

*אין באמור לעיל להוות משום ייעוץ ו/או המלצה. המאמר הוא לידיעה בלבד.

עו"ד אלדר פרץ הוא בעלי משרד עורכי דין אלדר פרץ ושות' המתמחה בתביעות פיננסיות.

תגיות