אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלגיה יצאה למלחמה, דאעש החזיר צילום: איי פי

בלגיה יצאה למלחמה, דאעש החזיר

ארגוני הביטחון הבלגיים הבינו מזמן שבשכונות העניות צומחת מפלצת ג'יהאד שמזינה את המדינה האסלאמית. הצעדים החריפים שאותם נקטה בלגיה הביאו להכרזת מלחמה מצד דאעש, שהצליח אתמול להתגבר על הכוננות הגבוהה ולהרעיד שוב את הספינה האירופית הרעועה

23.03.2016, 07:08 | דורון פסקין

מתקפת המגה־טרור אתמול בבריסל היתה צפויה, ולא רק מכיוון שלרשויות הבלגיות היתה כנראה התראה ספציפית לגביה. ההפתעה העיקרית היא שהתקפה גדולה מבית היוצר של הג'יהאד העולמי לא התרחשה על אדמת בלגיה עוד קודם לכן.

בשני העשורים האחרונים הפכה בלגיה לבסיס חשוב של האסלאם הקיצוני במערב אירופה, בכל האמור להכשרת לבבות הצעירים, גיוס, מימון ולוגיסטיקה. היא גם הפכה לאחת הספקיות האירופיות המובילות של לוחמים זרים שהצטרפו לדאעש. לשורות הארגון הצטרפו יותר מ־380 בלגים, חלקם נהרגו בקרבות, אחרים חזרו ליבשת הישנה.

קראו עוד בכלכליסט

אולם למרות התחזקות האידיאולוגיה הג'יהאדיסטית בבלגיה ואף שבריסל מרכזת מוסדות מרכזיים של האיחוד האירופי, התקפת הטרור האסלאמי הבולטת בה עד כה היתה הפיגוע במוזיאון היהודי במאי 2014 שבו נהרגו שני ישראלים — פיגוע שנתפס כיוזמה של זאב בודד, בוגר הקרבות בסוריה. אתמול זה כבר היה סיפור אחר: בהתקפה מתוזמנת של מחבלים מתאבדים, שניים בשדה התעופה ואחד בקרון רכבת תחתית לא רחוק ממוסדות האיחוד, רצחו אתמול טרוריסטים לפחות 34 בני אדם, והבהירו שאירופה נמצאת במלחמה.

פצועה בתחנת הרכבת התחתית במולבק, צילום: איי פי פצועה בתחנת הרכבת התחתית במולבק | צילום: איי פי פצועה בתחנת הרכבת התחתית במולבק, צילום: איי פי

אף שבישראל נהוג לדבר על "התעוררותה המאוחרת" של אירופה לנוכח הטרור, לא ניתן לומר שבבלגיה התעלמו מהאיום הגובר. ההפך הוא הנכון. רשויות הביטחון במדינה היו מודעות להזדהות הגוברת של צעירים מוסלמים עם הג'יהאד, ובלגיה הפכה לאחת המדינות המובילות במערב אירופה במאמצים להדברת האסלאם הקיצוני. בין השאר היא כלאה מטיפים קיצוניים וסייעני טרור ודחפה לשיתוף פעולה מודיעיני ביבשת. בנובמבר הודיע ראש הממשלה הבלגי שארל מישל, שב־2016 תשקיע המדינה 400 מיליון יורו להגברת אמצעי הביטחון והמודיעין במאבק בקיצוניות האסלאמית.

כל בלגי הוא מטרה

 

הצעד המשמעותי ביותר מצד בריסל הוא הצטרפותה לקואליציה הבינלאומית הנלחמת בדאעש בהפצצות מהאוויר במזרח התיכון. בתגובה פורסמה בקיץ "הכרזת מלחמה" של דאעש נגד בלגיה. בהכרזה שכתב פעיל דאעש שבעברו התגורר באנטוורפן, נאמר שדאעש רואה בכל בלגי מטרה לגיטימית, בין שבבתי החולים ובין שבמועדוני הלילה. "אין אזרחים חפים מפשע. כולם כופרים ונהרוג אותם כמו שהם הורגים אותנו", נכתב שם.

בתגובה לאיום הגבירו כוחות הביטחון את פעילותם כנגד תאי הטרור האסלאמי במדינה, ובהמשך היא תוגברה עוד יותר אחרי מתקפת דאעש בפריז בנובמבר, שבה נהרגו 130 איש. רק בשבוע שעבר נתפס אחד ממבצעי הפיגוע, סאלח עבד א־סלאם, ברובע מולנבק בבריסל שבו פוצצה אתמול תחנת המטרו. הוא הסתתר בשכונה במשך חודשים, כשהוא נהנה מסביבה תומכת.

זרעי הפורענות שאפשרו את הקמת תשתית הג'יהאד בלב בריסל נבטו בשנות התשעים, כשבלגיה העניקה מקלט מדיני לפעילי חזית ההצלה האסלאמית של אלג'יריה שגורשו ממדינתם. מדובר בארגון המחזיק באידיאולוגיה קרובה לאל־קאעידה ודאעש ותומך באלימות חסרת פשרות. קליטה של כחצי מיליון פליטים מוסלמים נוספים מאפריקה והמזרח התיכון בעשור האחרון סייעה גם היא להתרחבות בסיס התמיכה ברעיונות האסלאם הקיצוני.

מגבירים כוננות בנמל התעופה בפרנקפורט, גרמניה , צילום: איי פי מגבירים כוננות בנמל התעופה בפרנקפורט, גרמניה | צילום: איי פי מגבירים כוננות בנמל התעופה בפרנקפורט, גרמניה , צילום: איי פי

ב־2010 התפשט האסלאם הקיצוני בפרברי העוני בערים הגדולות באמצעות ארגון "שריעה לבלגיה" שהוביל המטיף ממוצא מרוקאי פואד בלקאסם. הארגון קרא להקמת מדינה אסלאמית בבלגיה וגייס צעירים לדאעש. בלקאסם נכלא ל־12 שנה, אך רעיונותיו התקבלו בהתלהבות רבה על ידי צעירים מוסלמים רבים.

בנוסף, בבלגיה מתנהל שוק פרוץ של סחר באמצעי לחימה בלתי חוקיים המוברחים ממזרח אירופה ומועברים לפעילי טרור אסלאמי. אמצעי הלחימה ששימשו לפיגועים בינואר 2015 בפריז, בעיתון "שרלי הבדו" ובסופרמרקט הכשר, נרכשו בבריסל.

מיצרן ממתקים לרוצח

 

המסמכים הפנימיים שנחשפו באחרונה על המתנדבים הזרים בשורות דאעש שופכים אור על פעילי הארגון בבלגיה. דוגמה מאלפת למסלול שהופך מוסלמי צעיר לרוצח בשם הדת, ניתן ללמוד מסיפורו של מוחמד בן קאיד האלג'יראי, שנהרג בשבוע שעבר על ידי כוחות הביטחון הבלגיים בעת מעצרו של עבד א־סלאם במולנבק.

הטרמינל בבריסל שבו התפוצצו המטענים, צילום: רויטרס הטרמינל בבריסל שבו התפוצצו המטענים | צילום: רויטרס הטרמינל בבריסל שבו התפוצצו המטענים, צילום: רויטרס

בן קאיד עבד כיצרן ממתקים בשבדיה עד שלפני כמה שנים החליט להצטרף לדאעש, ונכנס לסוריה דרך מעבר הגבול עם טורקיה. בהמשך הוא חזר לאירופה והסתנן לבלגיה באופן לא חוקי. הוא נעצר בחשד לגניבה במרץ 2014, אך שוחרר. כמו במקרים רבים, חלק נכבד מהג'יהאדיסטים הם בעלי רקורד פלילי או ביטחוני ואף נמצאו במעקב, מה שלא מנע מהם לבצע פיגועים. בן קאיד מילא תפקיד לוגיסטי חשוב בארגון פיגועי פריז, כשנע בלי הפרעה בין מדינות אירופה באמצעות מסמכים מזויפים. ניתן להעריך שבבלגיה יש עוד עשרות צעירים מוסלמים קיצוניים שפועלים בדומה לבן קאיד. מכאן, הדרך להוצאת פיגוע — קצרה.

ג'יהאדיסט בשדה התעופה

 

אין זו הפעם הראשונה בחודשים האחרונים שארגונים הפועלים בהשראת דאעש מכוונים את פיגועיהם לאמצעי תחבורה ולענף התעופה בפרט. אנשי דאעש מצריים אחראים, ככל הנראה, להתרסקות מטוס הנוסעים הרוסי בסיני באוקטובר, שם נהרגו 224 איש. השלטונות המצרים חושדים שפעילי הארגון החדירו מטען חבלה למטוס שהמריא משארם א־שייח' באמצעות אחד מעובדי שדה התעופה. בחודש שעבר העלו תומכי אל־קאעידה מטען למטוס סומלי, אך הפיצוץ הרג רק את הנוסע שנשא את המטען.

לאחר המתקפה בפריז פורסם שבבדיקת 66 אלף המועסקים בשדה התעופה שארל דה גול, אותרו 57 אנשים שנמצאים ברשימת מעקב הטרור של השלטונות. לחלקם היתה גישה למקומות הרגישים ביותר בשדה. החשש מהסתננות תומכי דאעש לשדות התעופה התעורר לאחר שכתובות גרפיטי בערבית רוססו על מטוסים בשארל דה גול ובליון.

גם השלטונות בבלגיה הצליבו את שמות המועסקים בשדות התעופה עם רשימות החשודים בטרור ובסימפטיה לתנועות הג'יהאד. אך יש לזכור שאחד המחבלים בפריז, סאמי עמימור, השיג עבודה כנהג אוטובוס אף שהיה במעקב השלטונות בחשד לקשרים עם גורמי ג'יהאד.

 

הכותב הוא מומחה למימון הטרור האסלאמי

תגיות