אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
50 אלף שמשות זוהרות באשלים צילום: אוראל כהן

קפיטליזם 3.0

50 אלף שמשות זוהרות באשלים

תחנת הכוח התרמו־סולארית באשלים תתבסס על טורבינות ולא על פאנלים סולאריים: 50 אלף מראות מחוממות יגרמו לדוד מים להוציא קיטור

23.03.2016, 08:26 | ליאור גוטמן

המעבר לאנרגיות מתחדשות מתנהל בעצלתיים בישראל. ב־2009 החליטה הממשלה כי עד 2014 חמישה אחוזים מייצור החשמל יתבססו על אנרגיות מתחדשות, אלא שלפי נתוני בנק ישראל שפורסמו השבוע, שיעור הייצור "הירוק" עבר בקושי את ה־2%. ל־2020 התחייבה המדינה על שיעור של 10%. בקצב ההתפתחות הזה לא נראה שהיעד יושג. על כל פנים, תחנת הכוח התרמו־סולארית המוקמת באשלים שבנגב נועדה לסייע למדינה לעמוד בהתחייבות הסביבתית.

"מדובר בפרויקט בהיקף של 850 מיליון דולר, שיושב על שטח של 3,500 דונם, וכולל מגדל שמש של 2,500 טון. בסוף 2017 התחנה תעבוד ותספק 121 מגה־ואט", אומר ערן גרטנר, מנכ"ל חברת מגלים שמקימה את הפרויקט באשלים. תחנת הכוח התרמו־סולארית עובדת באמצעות טורבינות המונעות על ידי השמש ‑ קרני השמש פוגעות ב־50 אלף מראות המונחות על הקרקע, ואלה מחממות דוד מים ענקי המייצר קיטור ומסובב את הטורבינה.

קראו עוד בכלכליסט

עמודי המראות, צילום: אוראל כהן עמודי המראות | צילום: אוראל כהן עמודי המראות, צילום: אוראל כהן

הפרויקט מורכב משלוש תחנות כוח, שתיים מהן תרמו־סולאריות בהספק של 110 מגה־ואט כל אחת, שאחת מהם נבנית על ידי שיכון ובינוי ואבנגואה, והשנייה על ידי אלסטום. כמו כן תקום שם תחנה סולארית קונבנציונלית בהספק 30 מגה־ואט על ידי כלל סאן. הפרויקט של שיכון ובינוי מתעכב בינתיים, שכן השותפה הספרדית שלה בהליך פשיטת רגל.

לאחרונה הושלמה הבנייה של דוד הקיטור, ונראה כי הפרויקט, שיצא לדרכו כבר בעשור הקודם וסבל מעיכובים רבים, הגיע לנקודת האל־חזור שלו.

"חוזה הגז שלנו יאפשר לתחנה לעבוד גם בלילה, עם אפשרות לבצע אגירה של חום כך שהתחנה תוכל לעבודה גם בלילה", מוסיף ישראל קרויזר, מנכ"ל ברייטסורס תעשיות ישראל, שהפרויקט מושתת על הטכנולוגיות שלה.

יו"ר דירקטוריון מגלים פיני כהן רואה בפרויקט הגשמה של חזון הפרחת הנגב. "בן־גוריון תמיד אמר 'אל תבואו אחריי'. הוא ירד לנגב וגם אנחנו. מבחינתי הקמת תחנות כוח באמצע במדבר זו החלוציות המודרנית".

לדברי החברה, בניגוד לתחנות כוח סולאריות, שמבוססות על פאנלים "טיפשיים", תחנה תרמו־סולארית דורשת תחזוקה ותפעול אחר, בעיקר כי מדובר בטורבינה שמייצרת קיטור. כל אחד מ־50 אלף העמודים מכיל לא רק מראה, אלא גם שבב GPS ויכולת איכון ממחושבת. בקיצור, רובוט ענק של עשרות אלף זרועות שמתוכנן להפיק חשמל ירוק.

תגיות